Hopp til hovedinnhold

Topp 10 minneverdige Oscar-øyeblikk – på godt og vondt

I natt får vi endelig vite hvem som vinner Oscars 2018. Se alt om årets nominasjoner her!

Utdelingen består (i all hovedsak) av kjente fjes som deler ut pris til andre kjente fjes, og seansen kan tenkes å være like gørr og langtekkelig som gøyal for de nominerte og inviterte. Heldigvis kan en gøy/engasjerende/pinlig/utagerende tale redde enhver anledning.

Det stilles mang en forventning til den sagnomsuste kåringen. Men som vi vet, med forventninger kommer fallhøyde – og følelsesladde takketaler. Noen bedre enn andre. Nedenfor er de beste, fineste, snodigste og morsomste takketalene fra Oscar-utdelingen, som 24. februar går av stabelen for 91. gang.


1. Roberto Benigni (1999) – Beste «utenlandske» film (ikke engelskspråklig), Life is Beautiful

Det gikk ikke stille i dørene da skuespiller og hovedrolleinnhaver Roberto Benigni mottok prisen på vegne av Italia for La Vita é Bella alias Life is Beautiful. (Klinger ikke like fint på norsk: Livet er herlig). Benigni vant for beste mannlige hovedrolle samme kveld, og man kan ikke la være å trekke på smilebåndene av engasjementet – livet er herlig, indeed.


2. James Cameron (1998) – Beste regi, «Titanic»

Titanic var nominert til rekordmange priser under Oscar-utdelingen i 1998, den 70. i rekken. Av 14 nominasjoner tok de med 11 statuetter hjem, deriblant for beste regi. Regissør James Cameron hadde med andre ord livets kveld. Tap og vinn med samme sinn?


3. Leonardo DiCaprio (2016) – Beste mannlige hovedrolle, The Revenant

Det mest rørende i dette tilfellet er riktignok ikke nødvendigvis talen, men at han omsider vant. I 2016 skulle det endelig bli Leonardo DiCaprios tur til å ta Oscar med hjem fra fest etter hele seks nominasjoner. Godklumpen og miljøaktivisten benyttet scenetiden til takke en drøss med folk fra en lang karriere, og ga alle en soft reminder om å ikke ta planeten for gitt. True dat.


4. Halle Berry (2002) – Beste kvinnelige hovedrolle, Monster’s Ball

Det er ikke uten grunn «Oscar» kommer opp som første forslag når man søker etter Halle Berry på YouTuben. Setter du filmen på mute kan det se ut som hun nettopp har mottatt grusomme nyheter, og ikke en Oscar-statuett. Stjerna virker å ha ironisk distanse til dette i dag, og gjønet nylig med egen takketale på Twitter.


5. Adrien Brody (2003) – Beste mannlige hovedrolle, The Pianist

Halle Berry har ikke bare fått oppmerksomhet for egen prestasjon på scenen under Oscar-utdelingen. Adrien Brody klinte bokstavelig til da Berry delte ut prisen for beste mannlige skuespiller, og lot engasjementet ta overhånd.

6. Matthew McConaughey (2014) – Beste mannlige hovedrolle, Dallas Buyers Club

At de nominerte «ikke har forberedt noe tale, fordi de «ikke trodde de kom til å vinne» er tidenes gjøneri – Mathju MecKånahej stiller forberedt og har utvilsomt øvd inn denne sjukt stilige talen, og er stødig som et fjell. Alright alright alright.


7. Marlon Brando (1973) – Beste mannlige hovedrolle, The Godfather

Marlon Brando vant for beste mannlige hovedrolle under den 45. Oscar-utdelingen for sin rolle i Gudfaren, og prisen ble utdelt av vår egen Liv Ullmann og Roger Moore. Brando boikottet prisen som en demonstrasjon mot behandlingen og underrepresentasjonen av urfolk i filmindustrien – i en tid hvor det slett ikke var vanlig (eller ålreit) å fremme egne interesser og hjertesaker på scenen. Desto mer sjokkerende var det at Sacheen Littlefeather, leder av «National Native American Affirmative Image Committee» gikk på scenen for ikke å motta prisen, noe som skapte blandede reaksjoner i salen.


8. Julia Roberts (2001) – Beste kvinnelige hovedrolle, Erin Brokovich

Glad – gladere – Julia Roberts. Naturligvis vanskelig å beholde roen når man mottar en så gjev pris som jo en Oscar er. Julia Robert sparte ikke på kruttet da hun vant prisen for beste kvinnelige hovedrolle for Erin Brokocvich i 2001, som ble delt ut av godsnuten Kevin Spacey. Klokka går, men Julia tar seg tida til en fin hyllest til alle involverte til tross for tight program.


9. Jennifer Lawrence (2013) – Beste kvinnelige hovedrolle, Silver Linings Playbook

Å tryne på vei opp på scenen… Alle prismottakeres verste mareritt? Jennifer blir pinlig påminnet egen flause når publikum reiser seg to ganger for å heie henne frem når hun mottar prisen for beste kvinnelige hovedrolle i 2013. Hun er likevel gøyal som alltid, og sjarmerer seg gjennom enhver pinlig situasjon. Merk: Robert De Niro ser enten sjukt betatt eller sjukt lei ut i salen.

Bonus:

I 2017 skjedde det som ikke burde skje, men som innimellom skjer likevel. Da prisen for «Best Picture» skulle deles ut, annonseres «La La Land» som vinneren. Det viser seg å være feil, og at det har vært kluss i konvoluttene. Med hele crewet bak La La Land på scenen, blir takketalen avbrutt og prisen deles ut til den egentlige vinneren – Moonlight.

Se også: Her er alle de nominerte til Oscars! 

Nyeste saker fra 730.no

Les mer