Hopp til hovedinnhold
David Harbour finner sin indre julenisse
David Harbour finner sin indre nisse i Violent Night (UIP)

Norske Tommy Wirkola om Violent Night og framtiden til kinoene: – Jeg er optimistisk!

Tommy Wirkola er klar med sin neste Hollywood-film; Violent Night.

Vi tar en prat med nordmannen om å jobbe med Stranger Things-stjernen David Harbour, og hva han tenker om kinoens fremtid.

Nylig kom endelig traileren til årets store julefilm Violent Night. Her ser vi Julenissen (David Harbour) i blodig kamp mot en gruppe leiesoldater som er ute etter en velstående familie.

Vi har blitt vant til å se David Harbour i rødt.

Han har tidligere spilt Hellboy, og debuterte nylig i MCU som Red Guardian via Black Widow (2021). Men de fleste kjenner ham nok best som Jim Hopper i Stranger Things.

Det som er ekstra spennende er filmens regi av norske Tommy Wirkola, som helt klart er i sitt rette element. Tidligere har han gitt en egen vri på kjente eventyr og sjangere via blant annet Død Snø og Hansel and Gretel: Witch Hunters.

Violent Night blir Tommys neste film etter fjorårets I onde dager med Aksel Hennie og Noomi Rapace.

Nå gleder han seg til å vise sin første julefilm med blant andre produsent David Leitch, som har gitt oss actionfilmer som Bullet Train, Deadpool 2 og John Wick. Ikke overraskende at han er en av produsentene bak denne filmen!

Hvorfor er Julenissen så sinna? Se praten med Tommy Wirkola nedenfor!

David Harbour som julenissen i Violent Night
Julenissen alias David Harbour ser hyggelig ut her, men vent til du ser filmen (Universal)

Hei, Tommy! Hvordan går det?

– Det går bra! Et par rolige dager i Oslo før vi skal til New York og vise [Violent Night] på ComicCon faktisk.

Det er spennende! Første gang på ComicCon?

– Første gang den vises for publikum, så det gleder jeg meg veldig til.

Etter å ha sett Violent Night-traileren og tonen filmen har, er det jo ingen tvil om at studioet valgte riktig person til å regissere. Hvordan ble du involvert i denne filmen?

– Jeg ble involvert med at produsentene i 87North Productions sendte meg et manus. Og det var litt over et år siden de sendte det, så det går ganske fort i svingene. Vi kjenner hverandre fra langt tilbake og har jobbet sammen før. De hadde akkurat sett I onde dager. Da sa de at de vil sette dette manuset [Violent Night] opp med Universal, og at jeg skal lese det.

Tommy Wirkola og David Harbour i Violent Night
Tommy Wirkola og David Harbour på settet til Violent Night (Allen Fraser/Universal)

– Så jeg leste manuset, jeg digga det og sa at det føles som en perfekt film for meg. Som om jeg kunne vært med å skrive den selv. På grunn av humoren, action og den blandingen av sjangerne jeg liker.

– Og heldigvis så møtte jeg med studioet, og de likte det jeg hadde å si. Det var egentlig en fin prosess fra første møte, hvor alle var enige i hvordan film det skal være og hvordan vi skal lage den.

Julenissens entourage
Julenissen har med sitt entourage (Universal)

Det er en veldig interessant rollebesetning, med flere du kanskje ikke har jobbet med tidligere. Som David Harbour! Hvordan var det å jobbe med ham?

– Det var veldig fint. Fin fyr og utrolig proff og bra skuespiller. Han var veldig forberedt og hadde masse gode ideer. Han tar det veldig seriøst, som er viktig i en film som dette.

– Og det snakket vi mye om med alle skuespillerne, at man ikke skal behandle dette som en joke bare fordi det er Julenissen. For da føles filmen bare feil. Det er viktig at skuespillerne spiller det seriøst og stoler på at alt rundt, som action og set-pieces, det gjør det morsomt.

David Harbour selfie med nissen
David Harbour tar selfie med nissen på CinemaCon (Instagram/dkharbour)

Man ser definitivt en røffere og mer seriøs versjon av Julenissen. Han leverer ikke bare gaver, men litt knyttnever også. Hvor har han lært disse skillsa?

– Jeg har ikke lyst til å avsløre, for det vises sakte men sikkert utover i filmen. Men han er en person som har eksistert i veldig lang tid. Og vi har omfavnet det. Jeg kan si at han knyttet til noe norsk mytologi, faktisk. Som gjør at han har denne erfaringen. Så han er ikke en nobody. Han har skills!

Spennende! Vi er interessert i å høre mer om hans backstory.

– Ja, det blir nok ikke helt forklart. Jeg synes det er viktig å ha litt mysterie hvor man ikke forklarer alt men etterlater litt til fantasien. Men helt klart så har han hemmeligheter vi får vite om i filmen.

– Når vi møter ham har han mistet litt troa på seg selv og julen. Han føler julen har blitt helt feil og handler bare om materialisme. Han føler seg lost og tilsidesatt. Historien handler mye om [Julenissen] og at han finner seg selv igjen gjennom det som skjer. Han møter en liten jente som minner han på hva julen handler om igjen.

Alexis Louder
I Violent Night skal Julenissen skal redde en velstående familie fra en gruppe leiesoldater (Universal)

Det høres ut som det ligger litt dype meninger bak filmen også.

– Man prøver jo å ha litt ekstra lag sånn at det ikke bare blir en actionfilm. Men første gang jeg leste det sa jeg til studioet og produsentene at, ved siden av alle de crazy tingene den har, så vil jeg at det skal føles som en julefilm. At den har en klassiske julefilm-følelse som man har vokst opp med.

– Da de sendte manuset sa de selv at dette er Die Hard med Julenissen. Det stemmer ganske bra handling- og strukturmessig, men filmen har også et stort hjerte.

John Leguizamo i Violent Night
John Leguizamo leder gruppen med leiesoldater i Violent Night (Universal)

Det er ikke ofte vi ser Julenissen som en hevnblodig actionhelt. Du nevnte Die Hard. Er det andre filmer eller karakterer dere har hentet inspirasjon fra for denne versjonen av Julenissen?

– For Julenissen er Die Hard en bra sammenligning. Men med tanke på filmen, actionsekvensene og handlingen, har vi hentet mye fra andre kjente julefilmer. På en morsom måte. Prøvd å gi hyllest og gjøre litt narr av enkelte klisjeer.

– Det er en sekvens jeg er ekstremt fornøyd med. Jeg kan ikke avsløre det, men det tar utgangspunkt i en veldig kjent julefilm og gjør noe morsomt ut av det. Vi har prøvd å leke litt med sånne ting, ja.

Tommy Wirkola paa settet til Hansel and Gretel
Tommy Wirkola på settet til Hansel and Gretel: Witch Hunters med Gemma Arterton (Paramount Pictures)

Allerede før pandemien var kinobesøk dalende, og da corona kom begynte streamere å sende filmer «rett på video».

For eksempel Warner Bros. med søsterselskapet HBO Max [i 2021].

I dag skal det ikke mange tusener til før man når topp 5 på norsk «box office». Hva tror du om fremtiden til kinoene? Vil mange kinoer bli lagt ned?

– Jeg er optimistisk, og ja det er selvfølgelig en tung periode, og vi ser ringvirkningene av det ennå. Men samtidig mener jeg, spesielt i år, at publikumet er der og kommer på kino. I år hadde mange studioer allerede bestemt seg for å sende dem til streaming, så det er for sent å gjøre det om nå.

– Det er for få filmer rett og slett. Spesielt på høsten. Den største er vel Black Adam nå i oktober. Men vi ser at når de har satt opp film på kino, så har de gjort det veldig bra. Selvfølgelig, akkurat som før er det noen som ikke funker like bra eller flopper. Om man gir det et par år til tror jeg man kan få det på det nivået det var før.

– Jeg går på kino for alle mulig slags filmer. Jeg liker å se og oppleve filmer med andre mennesker i en mørk sal. Kinoene har blitt spådd død så mange ganger og de har alltid klart seg. Det er mulig det blir litt mindre kino og produkt. Men jeg synes det ser lovende ut.

– Universal, som er studioet bak [Violent Night], har virkelig kjørt på med kino. Det meste nå har jo vært superheltfilmer, store blockbuster-oppfølgere eller horror. Men Universal har vært en av de få studioene som har gitt ut andre type filmer.

– I fjor hadde de samme produsentene med filmen Nobody, og det viste at actionfilmer som ikke koster 100 millioner også kan gjøre det bra. Med god konsept og markedsføring. Jeg har troa og det blir spennende å se fremover nå.

Det er godt å høre at noen har troa 🍿 Takk for praten, Tommy!

Få med deg Violent Night på kino 2. desember 🎄

Se også: Nordmann lager kaos i Sør-Korea – se video!

Les mer