Hopp til hovedinnhold
Oppenheimer og Maestro 2023
Oppenheimer og Maestro er to av mange biopics på vei fra Hollywood (Universal/Amblin Entertainment)

Oppenheimer, Maestro og 10 andre kommende biopics

Den store Hollywood-trenden å lage biopics om nesten alt og alle fortsetter. Her er 12 kommende filmer basert på ekte mennesker!

I lyset av fjorårets storslåtte Oscar-favoritt Elvis og ikke-så-populære Blonde om Marilyn Monroe (som egentlig ikke er en biopic, men basert på en delvis fiktiv historie om henne?) kan Hollywood love mer drama om virkelige profiler.

I 2023 har vi allerede fått smake på en ambisiøs norsk biopic om Edvard Munch.

Ikke bare er biografi-sjangeren en glimrende måte å fortelle om historiske profiler og hendelser på, men også en god mulighet for skuespillere å gå ut av komfortsonen. Og potensielt levere deres livs største skuespillerprestasjoner.

Denne listen inkluderer kun et utvalg av tonnevis med biopics som er på vei. Listen nedenfor er de filmene vi til nå har fått litt informasjon om. For det meste er det filmer om musikere, men det er jo de som flere ganger har vist seg å være box office-hits.

Oppenheimer

Christopher Nolan Oppenheimer Cillian Murphy Kenneth Branagh J Robert Oppenheimer Norge 730no biopics
Cillian Murphy som J. Robert Oppenheimer i Christopher Nolan-filmen Oppenheimer (Universal Pictures)

Premiere: 21. juli 

Neste storfilm og biopic alle har øynene rettet mot er selvfølgelig den etterlengtede Christopher Nolan-filmen Oppenheimer. Eller… La oss ikke underdrive. Her får vi en GIGANTISK film med 100 millioner dollar i budsjett og filmet i IMAX.

Som tittelen tilsier er dette en biopic om atombombens far J. Robert Oppenheimer, spilt av Cillian Murphy. 

Den stjernetunge rollebesetningen inkluderer blant andre norgesfavoritten Trond Fausa Aurvåg, Emily Blunt, Robert Downey Jr., Matt Damon, Florence Pugh, Rami Malek, Benny Safdie, Josh Hartnett, Gary Oldman, Kenneth Branagh, Casey Affleck og Gustaf Skarsgård.

Oppenheimer skal i en blodig box office-duell mot Barbie når begge har premiere fredag 21. juli.

Fun syk fact: Christopher Nolan, som ofte styrer unna CGI, har delt at de gjenskapte Trinityprøvesprengningen med praktiske effekter.

Ferrari

biopics
Kongen av biopics? Adam Driver som italiensk ikon Maurizio Gucci og Lady Gaga som Patrizia Reggiani i House of Gucci(SF Norge/MGM/Universal Pictures)

Premiere: 2023

Bare et år etter House of Gucci skal Adam Driver igjen spille en legendarisk italiener. Denne gangen skal han spille Enzo Ferrari i Ferrari, som fokuserer på livet til racingbil-entreprenøren. Regissert og skrevet av Michael Mann (Heat, Collateral, The Insider), som ikke har laget en film siden 2015.

Adams liste over filmskapere han har jobbet med blir bare bedre og bedre. Inkludert i rollebesetningen er Shailene Woodley, Sarah Gadon, Jack O’Connell, Penélope Cruz og Patrick Dempsey.

Maestro

Bradley Cooper Leonard Bernstein
Bradley Cooper er ugjenkjennelig som Leonard Bernstein i hans kommende biopic Maestro (Amblin Entertainment)

Premiere: 2023

Talentfulle Bradley Cooper spiller, regisserer og skriver biografien om komponisten og dirigenten Leonard Bernstein. Netflix-filmen følger livet hans og ekteskapet med skuespiller Felicia Montealegre (Carey Mulligan). Denne kommer altså i kjølvannet av Oscar-favoritten om den fiktive, problematiske maestroen Tàr

Napoleon

beau is afraid Joaquin Phoenix trailer 730no norge biopics
Joaquin Phoenix er aktuell med Beau is Afraid av Ari Aster (Frazer Harrison/Getty)

Premiere: 2023

2023 er et stort år for Joaquin Phoenix som nå er aktuell med Beau is Afraid, og senere på året med filmen om Napoleon Bonaparte.

Her får vi et personlig innblikk på keiserens hensynsløse vei til makten, sett gjennom hans eksplosive forhold med sin kone og sanne kjærlighet, Josephine. Keiserinnen blir spilt av Vanessa Kerby (The Crown).

Ridley Scott (House of Gucci, Gladiator, Alien) sitter i registolen, og har gjennom karrieren levert noen sterke historiske dramaer. Dette blir en liten Gladiator-reunion for Ridley og Joaquin.

Sistnevnte returnerer dog ikke til Gladiator 2 av åpenbare grunner for de som har sett originalen.

https://twitter.com/rohithverse/status/1640730327227170817?s=20

The Iron Claw med Zac Efron

Zac Efron the iron claw biopics
Zac Efron har bulka for The Iron Claw (A24)

Premiere: 2023

Zac Efron tester sine Oscar-muligheter i denne gripende og tragiske historien om wrestlingdynastiet Von Erich-familien. Hvor også grepet «iron claw» kommer fra.

Blant andre skuespillere som spiller familiemedlemmene er Jeremy Allen White (The Bear) og Harris Dickinson (Trianlge of Sadness). Et lite Google-søk så skjønner du hvordan vibbene i denne filmen blir.

Sean Durkin både skriver og regisserer The Iron Claw, og filme har forventet premiere i 2023.

Bob Marley-biopic

Premiere: 2024

Dette var på høy tid? En Biopic om den legendariske reggae-stjernen Bob Marley er ikke langt unna. I fjor ble det annonsert via Deadline at Kingsley Ben-Adir (Peaky Blinders) skal spille hovedrollen etter en lang casting-prosess.

Det var ikke før februar i år Paramount fant sin siste gruppe med skuespillere. Filmen regisseres av King Richards-regissør Reinaldo Marcus Green.

Kingsley spiller mot blant andre Lashana Lynch (som Rita Marley) og James Norton, Michael Gandolfini og Anthony Welsh.

A Complete Unknown om Bob Dylan

Timothee som rebellen Lee i Bones and All
Timothée i sin forrige film Bones and All (MGM)

Premiere: TBA

Biopic-mester James Mangold (Walk the Line, Ford vs. Ferrari) er nå klar for sin neste dramatiserte film om en musikalsk veteran, nemlig Bob Dylan. Og hovedrollen har gått til potensiell ny The Kardashians-stjerne Timothée Chalamet som i tillegg skal synge selv i filmen.

Så langt er ikke resten av rollebesetningen eller premiedato avklart. James er nok veldig opptatt med sommerens blockbuster Indiana Jones and the Dial of Destiny og sin nye Star Wars-film. I tillegg er Timmy midt i produksjonen av Dune: Part Two og Wonka.

Priscilla

elvis presley austin butler Baz Luhrmann Priscilla Presley Olivia DeJonge Colonel Tom Parker Tom Hanks biopics
Elvis får flere biopics. Her er han og tidligere Priscilla Ann Beaulieu kinn mot kinn etter vielsen i Las Vegas 1. mai 1967 (Bettmann/Getty)

Premiere: TBA

Kort tid etter Baz Luhrmanns ekstravagante Elvis-film ble det annonsert en film med fokus på livet til Priscilla.

Regissør Sofia Coppola (Lost in Translation) har lovet en mer intim fremstilling av den unge kvinnen, basert på hennes 1985-memoir Elvis and Me. Så dette kan være noe helt annet enn hva vi allerede har sett.

Priscilla blir spilt av Cailee Spaeny (The First Lady) og Euphoria-stjernen Jacob Elordi skal spille Elvis.

https://twitter.com/cravemedia_/status/1584990813918228480

 

Se også: Tidligere i år kom den tragiske nyheten om dødsfallet til datter Lisa Marie

Fred Astaire-biopic med Tom Holland

ZenTom på etterfesten til Spider-Man: Far From Home i West Hollywood (Kevin Winter/Getty)
Tomdaya på etterfesten til Spider-Man: Far From Home i West Hollywood (Kevin Winter/Getty)

Premiere: TBA

Tom Holland er klar for å bevise at han ikke bare kan skyte spindelvev. Nå får han sjansen til å virkelig bevise skuespillertalentet sitt i denne biografien om skuespilleren og danseren Fred Astaire.

Det er ikke mye vi vet om filmen ennå, men Tom Holland må definitivt finne frem danseskillsa igjen.

Senere i år spiller Tom i en biopic-serie kalt The Crowded Room.

Filmen blir regissert av Paul King (Paddington-filmene) og skrevet av Lee Hall (Rocketman, BillyElliot).

Be My Baby om Ronnie Spector

zendaya euphoria sesong 3 1 million dollar per episode hbo max norway 730no norge
Zendaya på Screen Actors Guild Awards på Fairmont Century Plaza i Los Angeles 26. februar 2023 (Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

Premiere: TBA

Kommer man virkelig unna en liste på 730.no uten Zendaya? ✨

Superstjerna skal spille en annen superstjerne, nemlig Ronnie Spector, som var frontfigur i The Ronettes og blant annet kjent for sangen Be My Baby. Dette er også tittelen på filmen, som A24 skal produsere.

Ronnie var ansvarlig produsent før hun døde 78 år gammel i fjor og valgte personlig Zendaya til å spille henne. Daya delte sin hyllest på Instagram:

 
 
 
 
 
Se dette innlegget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et innlegg delt av Zendaya (@zendaya)

Back to Black

Marisa Abela skal spille Amy Winehouse i Back to Black (Studiocanal)

Premiere: TBA

Filmen som skal fordype seg i livet til Amy Winehouse har allerede mottatt litt backlash etter sett-bilder fra biopicen dukket opp på nettet. Industry-stjernen Marisa Abela skal spille Grammy-favoritten i Sam Taylor-Johnsons Back to Black.

Filmen har vært i produksjon siden 2018, men har ennå ingen premieredato. Ut ifra bilder fra settet ser det dog ut som om filmen kanskje ikke er så langt unna. La oss legge backlash til side og være litt optimistisk!

Michael

Michael Jackson Lionsgate biopic
Det blir biopic om kongen av pop aka Michael Jackson (Phil Dents/Getty Images)

Premiere: 2025

Det er ikke mye avklart rundt den store Michael Jackson-filmen ennå. I starten av 2023 ble det annonsert at Jaafar Jackson skal spille onkelen sin MJ. Filmen regisseres av Antoine Fuqua (Training Day, Emancipation) hos Lionsgate. Produsert av fire ganger Oscar-nominerte Graham King, som står bak Freddy Mercury/Queen-biopic-suksessen Bohemian Rhapsody.

Filmen skal ta for seg hele livet til Michael. Men hva med den store elefanten i rommet? Les mer her.

Jaafar Jackson mj Jourdynn Jackson Michael jackson biopic 730no

Hvilke biopics gleder du deg mest til å se?

Se også: Skrekkfilmer i 2023 vi grugleder oss til

Les mer