Hopp til hovedinnhold
NETFLIX I HODEDUELL MED SEG SELV (NETFLIX)

To versjoner av samme superserie – hvilken bør du se (først)?

NETFLIX I HODEDUELL MED SEG SELV (NETFLIX)

Å bingewatche to forskjellige versjoner av en og samme serie i løpet av to dager er kanskje ikke noe mange vil kalle et snedig sjakktrekk.


Heldigvis for dere ofrer vi oss og tar støyten her i 730, så dere slipper å gå gjennom samme mentale berg-og-dalbane. Netflix kan nemlig tilby hele TO versjoner av
The Returned. Én amerikansk og én Français, mais oui.

Fortsetter nedenfor


#PILLOWTALKDen franske serien kom først (2012), er basert på den franske filmen med samme navn fra 2004, og vant til seg både fans og internasjonal Emmy for beste dramaserie i 2013.

Så kom amerikanerne i 2015 av en eller annen grunn med Netflix Originals egne versjon. Spørsmålet er da, for de som nå sitter der med Netflix foran seg og har tastet The Returned inn i søkefeltet. De som nå har to forskjellige valg på skjermen, men ikke aner om de skal fly til statene eller holde seg i Europa:

Hvilken bør en sette på?
Få svaret eller bli mer forrvirret nå.

Til å begynne med, dette handler serien(e) om: En skoleklasse er ute på tur da bussen de kjører med ett kjører utfor i en sving og stuper ned en bratt dal. Alle mister livet i den tragiske ulykken, og foreldrene sitter igjen og har gruppeterapi årene etter, noen sørgelige år hvor de prøver å fortsette livet på best mulig vis.

Plutselig dukker en av elevene opp hjemme hos mor etter 6-7 år, og ingen skjønner noen ting. Ikke nok med det, flere avdøde fra forskjellige tider vandrer inn i byen igjen, noe som skaper en haug med småhistorier.

Noen døde i den store flommen som tok byen flere tiår tilbake, andre ble skutt i et ran. Noen ble knivstukket av en gal mann, mens noen ikke engang vet hvordan de mistet livet. Ikke at noen av disse skjønner at de har vært borte mer enn et par timer…

PS: Franske Les Revenants og amerikanske The Returned må ikke forveksles med australske Glitch, en serie med litt samme utgangspunkt. 

Fortsetter nedenfor


TAKK FOR SIST (NETFLIX)Det høres kanskje rotete og freaky ut, men selv om en ikke er glad i zombie- eller vampyr-opplegg lar en seg lett fenge. Spesielt om en får TV-serien servert oversiktlig.

Av helt tilfeldige årsaker så vi den amerikanske versjonen først, noe som i ettertid ser ut til å ha vært en litt dum idé. To så forskjellige estetikker! Med et noe shabby og brunt filter i Frankrike fremstår statenes utgave av
The Returned som et blankpolert glansbilde i forhold. Ikke at det er Hollywood-glam og uttrykksløse skuespillere, men de to satt ved siden av hverandre blir nærmest som et før- og etter-bilde på en bli ny-dag. Og jeg gikk andre vei…
(Obs: Ingen kalles stygge her altså, bare den generelle fargebruken).

En annen ting jeg la merke til var at det (ikke overraskende) var gjort et par ørsmå tweakinger i manus/handling, mens noen av skuespillerne var så like at det nesten ble skummelt.

Fortsetter nedenforJE NE COMPRENDS PAS (NETFLIX)Som frankofil overrasker det meg å måtte innrømme at den amerikanske falt mer i smak, for starten til franskmennenes
Les Revenants virket særdeles rotete.

Bare måten alle disse gjenoppståtte menneskene fant tilbake til sitt på ble gjennomført meget mer elegant i junaiten. Hadde jeg forstått så mye som jeg gjorde om jeg ikke hadde en halv sesong i hodet allerede og visste ca hva jeg begikk meg ut på? Selvsagt umulig å vite, men den franske piloten var nesten irriterende slentrete lagt opp. Kanskje hadde jeg elsket den om jeg ikke hadde sett den andre? Åååh, kommer aldri til å få svaret på det… På den positive siden gir det dystre franske filteret et noe mer skummelt preg.

Det aller beste hadde jo vært om noen lagde en tredje versjon, der de tok det beste fra begge verdener og skapte noe magisk. Alle gode ting er jo tre? Neida, vennligst ikke gjør det – er nok å sjonglere mellom her.

Kom jeg egentlig frem til noe her? Kanskje at du bør vente noen uker/måneder/år før du gir den andre versjonen en sjanse. Og at jeg, nesten dessverre, anbefaler å se den amerikanske. NEI, VENT! Se den franske først, og om du ikke skjønner noe etter en episode sett kan du få bytte. Avtale?

Før du begir deg ut på en amerikansk ferd kan det være greit å vite at A&E Studios ikke ønsker en sesong 2, og at førstesesongen mangler den avslutningen en forventer om det skulle være alt en fikk.

Fortsetter nedenfor

🙁

Hos amerikanerne står Carlton Cuse (
San Andreas, Lost, Bates Motel) bak skaperverket som spilles av blant andre Kevin Alejandro (Ugly Betty, Lucifer, True Blood), Agnes Bruckner (Blood and Chocolate, Venom, The Woods), India Ennenga (The Women, Nobody Walks, About Scout), Sandrine Holt (House of Cards, Mr. Robot, MacGyver), Sophie Lowe (Adore, Autumn Blood, After The Dark), Mark Pellegrino (The Number 23, The Big lebowski, National Treasure), Jeremy Sisto (Clueless, Law & Order, Wrong Turn), Mat Vairo (Jane the Virgin, CSI, Revolution) og Mary Elizabeth Winstead (10 Cloverfield Lane, Smashed, Die Hard 4.0).

Score: 66 % fra kritikere og 60 % fra seere via Rotten Tomatoes. Fra 730 blir det 3,33 av 5 klapp.De fransktalende har hatt Fabrice Gobert ved pennen (som faktisk også hjalp Cuse under Netflix sin versjon) og skuespillerne heter blant annet Frédéric Pierrot (
I’ve Loved You So Long, Sarah’s Key, Young & Beautiful), Céline Sallette (Marie Antoinette), Guillaume Gouix (Midnight in Paris), Pierre Perrier (American Translation).

Score: Hele 100 % fra kritikere og 96 % fra tilskuere via Rotten Tomatoes. Fra 730 blir det 3,90 av 5 klapp.


Traileren til amerikanerne, som kun har én sesong:

Traileren til Frankrike som faktisk tilbyr to sesonger, flere er på vei: 

Se også:
Joachim Rønning lager blockbuster med Tom Cruise

Les mer