Hopp til hovedinnhold
Andreas aka TIX kan vinne Spellemann (Brusjan Film)
Andreas aka TIX kan vinne Spellemann (Brusjan Film)

TIX: – Jeg trengte en milliard streams på en internasjonal hit for at Norge i det hele tatt skulle anerkjenne at det var et talent til stede

Ingenting kan stoppe Andreas Haukeland alias TIX?

Denne helgen slapp arbeidsjernet sin syvende singel hittil i år, og som med de fleste forgjengerne gikk «Igjen og igjen» rett inn på førsteplassen til Spotify Norge.

Andreas står nå for 8 prosent av låtene på topp 100 i Norge:

«Igjen og igjen» (#1), «Nå koser vi oss» (#8), «Deg eller ingenting» (#25), «Kaller på deg» (#33), «Karantene» (#40),  «Skål» (#63), «Jævlig» (#85) og «Neste sommer» (#91).

Ingen norske artister kan måle seg med slike tall. På en god «andreplass» kommer Kygo, som har respektable 5 låter i topp 100 nå.

TIX får det nesten til å se enkelt ut.

Men bak suksessen står det en ung mann med et stort musikalsk talent, arbeidskapasitet og et sjeldent godt øre for hits. En del av suksessoppskriften er nok også det at han først og fremst lager musikk for andre, ikke seg selv. Det skal han dog forandre litt på nå.

730.no møter TIX i en park i Oslo for å prate litt om både fortid, nåtid og fremtid. 

27-åringen har stått grytidlig opp for å gjøre radiointervjuer, men klager ikke.

– Det er deilig å få tatt en runde og pratet med folk om hva som har skjedd den siste tiden, for jeg har vært så innesperret.

Ja, hvordan har den siste tiden vært for deg?

– Jeg er ultra-arbeidsnarkoman, men jeg føler jeg er i en posisjon hvor det er min plikt å levere noe fansen min vil ha og trenger. På bekostning av min egen trivsel.

– Da korona kom ble alt av konserter og ting avlyst, så da bestemte jeg meg for å bare lage låter. Jeg tenkte at det kanskje var viktigere enn noensinne at jeg slipper mye musikk. Det er ikke så mange andre artister som har gjort det [i korona-tiden]. Jeg har prøvd å lage musikk som bidrar til at folk kjenner litt på fellesskap. Musikk de kan kjenne seg igjen i, og som sprer glede. Så folk kan ha det litt gøy, til tross for en kjip tid.

Du er flink til å fange tidsånden.

– Jo, takk!

«Karantene» kom kjapt, hvor lang tid bruker du på en slik låt?

– Det avhenger egentlig bare av hvor kjapt Spotify kan gi det ut. «Karantene» tok tre dager fra idé til ferdig mastret.

Det er nå åtte TIX-singler på topp 100 på Spotify akkurat nå… Det er det ingen andre som får til?

– Andre artister er veldig opptatt av å lage musikken de selv elsker. Jeg har ikke fått muligheten til det ennå, fordi jeg ikke har vært velkommen i musikkbransjen. Så jeg har alltid laget musikken andre elsker. Det er jo det jeg er virkelig god på. Så jeg har nok briljert litt nå i korona-tiden på grunn av det.

– Men neste steg nå er å lage litt mer musikk som jeg har lyst til å lage, for min egen del.

Hvordan høres den musikken ut?

– «Jeg vil ikke leve» er et eksempel på det. Den funket den og, så jeg tror jeg har en smak som mange andre liker også. Jeg har en ganske kommersiell smak av meg.

– I sommer skal jeg låse meg inne og starte på et album. Da får jeg sluppet litt mer musikk samtidig. Jeg vet ikke hvordan det blir, men jeg tror det blir variert.

Hvilke artister hører du på selv?

– Akkurat nå hører jeg mest på toppliste-musikk, det er viktig for at jeg skal forstå trendene. Men så må jeg gi en shoutout til min kjære bror fra Sverige, Victor Leksell. Jeg har vært fan av han siden han slapp sin første låt. Og så spilte han før meg på en konsert i Sverige, og da ble vi litt kjent der. Og så har vi snakket en del på Insta og støttet hverandre. Så det er dritkult med alt som skjer nå, jeg unner han myyye suksess.

Så koselig <3 «Svag» har vært på topp i Norge sinnssjukt lenge nå. Du husker trolig din første førsteplass på Spotify?

– Ja, det var «Jeg vil ikke leve».

Var det overraskende?

– Det var veldig spesielt å komme på førsteplass med akkurat den låten, det betydde veldig mye. Jeg husker at jeg stod på finalefesten til Paradise og så meg selv ikke vinne… Men så oppdaterer topplisten seg, og jeg var på førsteplass. Så det var gøy, det betydde veldig mye.

– Siden det har jeg hatt fem førsteplasser det siste året.

[Oppdatert: Nå er det seks, red.anm.]

Er det like stas hver gang?

– Haha ja, eller… Jeg måtte kjefte litt på meg selv da jeg slapp «Skål». Fordi den kom på andreplass, og da ble jeg skikkelig sint. Jeg gikk rundt og var skuffet. Men altså, plassering på Spotify har ingenting å si lenger. Det er stas, men…

– Hvordan skal jeg snakke ydmykt om dette her? Det er ikke så lett. Men altså, grunnen til at jeg lager musikk for folket, og ikke for musikkbransjen, er at jeg setter sånn pris på alle folk. Alle som sender meldinger, alle jeg møter, jeg er generelt glad i mennesker.

Det så vi på konserten din på Sentrum Scene, da var det mye kjærlighet begge veier.

– Jaa, ååå… Dere var der?

Ja, det var helt sinnssykt. Hahaha.

– Var du på over eller under 18?

Over!

– Under 18-konserten var kanskje enda sykere. Det var på en måte generalprøven.

Fortsetter nedenfor

https://www.instagram.com/p/B7yXgBcHG-f/?utm_source=ig_web_copy_link

Hvordan føltes det å stå der? 

– Det må ha vært en av de drøyeste konsertopplevelsene jeg har hatt. Før jeg skulle spille «Sjeiken» som siste låt, så hadde jeg akkurat spilt «Jeg vil ikke leve». Og da stod jeg to minutter på catwalken og gråt. Så gikk jeg bak scenen før «Sjeiken», og da bare knakk jeg sammen. Det var sterkt, veldig sterkt.

<3

– Og grunnen til at det var så sterkt var at jeg spilte for et utsolgt Sentrum Scene for fem år siden. Men ingen i musikkbransjen vet det, eller har brydd seg om det. Men nå gjorde jeg det igjen, og nå brydde folk seg plutselig. Det var litt rart at jeg måtte gjøre det på nytt. Det naturlige steget ville kanskje vært å fylle Spektrum. Men det var mer et statement, jeg ville gjøre det igjen. Så de som ikke så det første gangen kunne få det med seg nå.

Har det åpnet seg noen nye TIX-dører etter at du skrev «Sweet But Psycho» med Ava Max?

– Ja, men dørene som låtskriver var ganske åpne allerede. Jeg hadde allerede vært i LA og jobbet med Flo Rida og litt sånn. Så jeg var allerede signert, og i sessions med verdens beste låtskrivere.

– Jeg har 400 millioner streams på norske allsang-låter, men jeg trengte én milliard streams på en internasjonal hit for at Norge i det hele tatt skulle anerkjenne at det var et talent til stede. Ingen har villet slippe meg inn i musikkbransjen før jeg kunne vifte med den låten der. Og plutselig var alt jeg har gjort noensinne helt innafor.

https://open.spotify.com/track/25sgk305KZfyuqVBQIahim?si=6kYmLTPxRaSTT3w-IQSsQg

Det måtte bare en milliard til, ja.

– 730.no, dere er jo alltid veldig raske på ballen til å støtte artister, også de som er litt kontroversielle. Det nevnte jo Stays i et intervju for litt siden. At dere var de første som ga dem litt positiv oppmerksomhet. Og det var dere med meg også. Eller, i alle fall først til å ikke bare kritisere, haha.

<3

– Så jo, hvor var jeg? «Sweet But Psycho» er vel først og fremst den låten som har fått folk til å tie litt.

TIX har blitt litt mer stueren også? Litt mindre kontroversiell?

– Ja, det er en del av en prosess. Det handler jo bare om hvilke låter jeg velger å slippe eller ikke slippe. Jeg tror grunnen til at det ble oppfattet så kontroversielt var at «her kommer det en ny bajas og han har de og de låtene, og han får det til? Hvem tror han at han er?».

– Nå har jeg skrevet en internasjonal hit som har vært på toppen i sånn 20 land, og blir anerkjent som låtskriver i Norge. Men jeg jeg mener fortsatt at de «drøye» låtene mine ikke er så drøye som folk skal ha det til. Jeg står fortsatt inne for alt jeg har skrevet.

Blir det flere store internasjonale TIX-samarbeid?

– Ja, jeg skulle egentlig ha vært i LA nå hele korona-tiden. Flyet mitt gikk to dager før restriksjonene kom. Men så skjønte jeg at det ville skje, så da dro jeg ikke. Men da kan man enten sitte seg ned og grine, eller brette opp ermene og jobbe.

Du fikk jo fem-seks norske hits i stedet.

– Det gikk jo greit! Får sitere Karpe på den: «Fått det til i Norge da, det får’n si».

Vi møtte Andreas aka TIX for en koselig prat i Oslo (Janne Monsen Tveit, 730.no)

Du hadde lenge en beef med VG-lista, og så plutselig avsluttet du showet på Rådhusplassen.

– Det er ikke så mange som vet hva beefen min var med dem…

Fortell!

– Mange tror at det handlet om at jeg ikke fikk spille på VG-lista, men det var ikke beefen. Jeg vet at jeg ikke hadde stuerene låter på den tiden, og det er helt greit at jeg ikke fikk spille. Men halvparten av artistene det året var mine venner, og da de prøvde å sette meg på sin gjesteliste ble navnet strøket. Gjentatte ganger, helt til det ble stilt et ultimatum: Har artistene TIX på sin gjesteliste får de ikke spille. Det var kjipt.

Trodde de at TIX skulle finne på noe stunt? Var det derfor du var uønsket?

– Nei nei, men det var derfor jeg gjennomførte stuntet. Som en protest mot det at navnet mitt ble strøket fra gjestelisten gang på gang.

Hvordan var det å få spørsmålet om å spille på VG-lista?

– Jeg trodde noen kødda med meg. Jeg vurderte å takke nei, litt også på grunn av at første låt ville bli «Jeg vil ikke leve». Men selv om jeg har mange grunner til å være bitter på musikkbransjen, så kommer man ingen vei med det. Jeg forstår at ting som er nytt er skummelt og skremmer folk. Så nei, det var en ære å spille på VG-lista og en ære å avslutte showet.

Fortsetter nedenfor

https://www.youtube.com/watch?v=0oUi38Hpt_g

Du er jo alltid veldig raus mot fansen din.

– Ja, jeg bryr meg mer om dem enn om meg selv, egentlig.

Snakker du mye med dem?

– Tidligere dedikerte jeg minst to timer hver dag til å bare prate med tilfeldige fans i sosiale medier. Nå har jeg ikke tid til akkurat det, men jeg prøver å prioritere bookinger for den fansen det betyr mest for. Plutselig dukker jeg opp i en bursdag fordi jeg hadde tid til overs… Jeg har ikke så mange venner, men jeg har veldig mange fans. Så det er de som står meg nærmest.

Har du merket noe til at folk plutselig vil være vennen din etter at du ble kjent?

– Det er vanskelig å svare på… Men jo, folk er mer opptatt av å være venn med deg når du har suksess. Eller kanskje først når du blir anerkjent for det. Jeg har hatt suksess hele veien, men det er først den siste tiden jeg har blitt anerkjent for det.

– Det er jo en klassisk greie. Særlig med jenter kanskje, så hører man den historien «åå, jeg trodde du var skikkelig bitch før jeg møtte deg, og så ble jeg kjent med deg.» Og sånn har det jo vært med meg også. Jeg har jo ikke latt folk bli kjent med meg før nå. Det er jo en plan bak dette her. Paradise var første steg hvor folk skulle få bli bedre kjent med meg. Og så blir det mer og mer.

Stemmer det at du er din egen manager? 

– Både ja og nei. Jeg har hatt hjelp på veien opp, men jeg har alltid styrt skuta selv. Det er kanskje derfor jeg jobber helt ekstremt mye. Det finnes ikke nok timer i døgnet. Men nå har jeg signert hos Universal og har et ekstremt stort apparat rundt meg der.

– Og jo, jeg har hatt folk tidligere også som har hatt en management-rolle. Men det er best når man gjør ting selv. Hvis man vet hva man driver med, da. Det er ingen som kjenner fansen min som det jeg gjør, og da synes jeg ikke at min strategi eller valg av hvilke låter som slippes skal tas av andre enn meg.

Fortsetter nedenfor

https://www.instagram.com/p/BzGPIJ8ompy/

Jeg har sett at du og andre artister gir bort penger til fansen på Instagram. Er det lov?

– Å dele penger med fansen min har jeg gjort siden min første hit, egentlig. Det har alltid vært en morsom greie hvor jeg får samlet fansen og engasjert dem. Men på en måte er det jo litt juks også? Hm, godt spørsmål.

Det er jo åpenbart en fin ting å gjøre uansett.

– Det spørs hvor kynismen er i det. Stort sett er det for å belønne noen som hjelper meg på veien mot målet. Jeg retter meg inn mot folk som er TIX-fans, alle andre er det ikke så nøye med.

Husker du når du fikk dine første fans?

– Åh ja! Jeg husker et par av de jeg først møtte på turné. Og da Alan Walker var en fan av meg som fikk være med backstage. Og så ble vi venner, og så ble han artist… Det er en del venner jeg har nå som begynte som fans. Og en del artister jeg har møtt hvor det er sånn «jeg er fan av deg» – «og jeg er fan av deg!». Og så er det sånn vi har blitt kjent.

Fortsetter nedenfor koselig throwback med TIX og Alan Walker

https://www.instagram.com/p/BAuYygDlb_w/

Så koselig!

– Fans er et litt kjipt ladet ord fordi det virker som at du er lavere i rang enn den du er fan av. Så jeg liker ikke alltid å si «fans», men jeg kan si ting som «støttespillere» i stedet.

– Det er en klisjé å si at fansen er alt, men hvis du gjør regnestykket på livet mitt, og tar bort fansen, så er det ikke noe liv. Det er veldig mye alenetid, veldig mye jobb og veldig lite venner. Og da er det fansen som betyr noe.

Du trenger ikke å svare på dette, men… Hvor mye har du tjent på musikken din?

– Jo, jo! Jeg har sagt at jeg skal pensjonere meg når jeg er 27. Men så kom korona, og så ble det bare så gøy, og… Jeg har en plan.

– Men greit da, du kan få se en liten greie. Utbetaling for juni måned, la meg finne det…

TIX åpner nettbanken og viser en overføring fra TONO på over 3 millioner

– Jeg har tjent mye penger på musikken, og det blir sikkert mer. Men det er det båndet jeg har til alle lytterne mine som jeg lever på nå. For jeg kunne pensjonert meg for lenge siden.

– Jeg er veldig opptatt av at fansen min ikke skal bruke penger på meg. I to år spilte jeg konserter uten å få utbetalt noe, fordi jeg ikke vil ha pengene til fansen min. Jeg selger ikke merch fordi jeg ikke vil at folk skal betale for mine klær. De hører musikken min gratis på Spotify eller YouTube, og det holder. Og så kommer det penger uansett.

Er det noe mer du har på hjertet før du må tute videre til neste intervju?

– Hmmm… Folk kan være på utkikk etter hint om hva som skal skje. For ting er veldig mye mer planlagt enn det folk tror. Og så vil jeg til slutt oppfordre alle til å ikke dømme noen før du har blitt kjent med dem. Og noen ganger kan det ta litt tid å bli kjent med dem.

<3

730.no x Zara Larsson: – En ære at Kygo spurte meg! 

Les mer