Hopp til hovedinnhold
TIX pust musikkvideo advarsel Instagram
Andreas Haukeland er forberedt på reaksjoner (instagram/tixmusic)

TIX advarer om Pust: – Den er helt jævlig

Andreas Haukeland vil gjøre en forskjell.

TIX har så mange baller i luften at han kunne jobbet på et hvilket som helst sirkus.

Bare i februar var han aktuell med Hver gang vi møtes, Melodi Grand Prix, Spellemann og Paradise Hotel, han slapp første halvdel av et album, og teamet samtidig opp med Grandiosa (!).

Ja, og så stod han midt i en debatt om psykisk manipulasjon og selvmordstrusler via den personlige singelen «Hvis jeg forlot verden».

Se også: TIX svarer på kritikken

28-åringen har allerede sluppet 11 sanger i 2022, og det stanser selvfølgelig ikke der.

På fredag kommer «Pust». Der forteller TIX en historie som ikke er sin egen. Og det er overhode ingen gladlåt.

– Dette innlegget er det viktig for meg at dere leser. På fredag slipper jeg en låt som heter «Pust». Musikkvideoen er helt jævlig, skriver Andreas via Instagram.

(instagram/tixmusic)

«Pust» handler om voldtekt.

– Den er basert på en sann historie jeg har fått tilsendt og som føles viktig å løfte frem. En historie som dessverre altfor mange kommer til å kjenne seg igjen i, enten ved å ha opplevd noe lignende eller ved å ha kjent på frykten for å oppleve. Låten handler om voldtekt og ettervirkningene av dette, skriver TIX via Instagram.

– Denne låten og musikkvideoen slippes med et tydelig mål: Å forsøke å bidra til å forebygge voldtekt.

Musikkvideoen slippes med en sterk advarsel.

– Jeg vil advare dere om at musikkvideoen kan komme til å treffe hardt og oppleves støtende for mange, forteller Andreas.

– Både videoen og teksten er svært direkte og grafisk, til tross for at den har blitt tonet ned etter flere titalls runder i etterarbeidet. Den er fortsatt helt jævlig. Må den være det?, spør han retorisk.

Ja, det mener jeg at den må. Det er et bevisst valg å fortelle historien uten et filter. Uten å pynte på den. Historien ER tross alt helt jævlig.

– Det er viktig for meg å presisere at jeg ikke er ute etter å provosere, MEN jeg ønsker å vekke en reaksjon hos dere på det dere kommer til å høre og se, forklarer han.

I videoen ser vi den profesjonelle danseren Helene Spilling, kjent fra Skal vi danse på TV 2.

Helene Spilling fra Skal vi danse stiller i musikkvideoen til TIX – «Pust» (instagram/tixmusic)

Andreas Haukeland er forberedt på sterke reaksjoner når han slipper «Pust».

– Jeg har nærmet meg dette temaet med varsomhet, og vært usikker på om jeg i det hele tatt tør å slippe låten. Er jeg rett person til å snakke om dette temaet?

– Det enkleste ville vært å la være å si noe, i frykt for å trå feil. Men det er feigt. Denne historien er for viktig til å gjemmes bort fordi jeg er redd for reaksjonen, så da velger jeg å bruke stemmen min.

– Jeg har mulighet til å nå ut med budskapet mitt til målgruppe som veldig få har, og jeg har etter beste evne forsøkt å gjøre et grundig forarbeid, satt meg inn i den faktiske statistikken som finnes om temaet og pratet med fagpersoner om hvordan jeg bør kommunisere dette, understreker TIX.

– Man hører ofte om voldtekt, men det er lett å kjenne på en viss distanse til begrepet. Jeg tro det er særlig viktig at vi gutter/menn ser denne videoen. Man trenger å se den brutale sannheten med egne øyne – hvor forferdelig og livsødeleggende et overgrep faktisk er – for å i det hele tatt ha en sjanse til å forstå seg på begrepet.

– Og kanskje bidrar det til at enda flere menn reflekterer litt: Har jeg noen gang gjort noe som kan ha skadet eller påvirket andre? Pushet grenser jeg ikke burde pushet? Hvor går egentlig grensene?, fortsetter han.

Dixi Ressurssenter er et senter for voldtektsutsatte og deres pårørende (dixi.no)

Overskuddet fra «Pust» går naturlig nok til forebygging av voldtekt.

– Overskuddet fra låten doneres til Dixi Ressurssenter og vil bli øremerket til prosjekter som har som mål å forebygge voldtekt. Etter pandemien opplever flere hjelpeorganisasjoner større pågang, men dessverre møter de også treghet i bevilgninger fra det offentlige, skriver TIX.

– For å oppsummere, så har jeg vurdert dette nøye og prøvd å ta alle hensyn jeg kan ta. Jeg kan ikke gjemme bort denne historien og la den bli forbli ufortalt. Og jeg vil ikke pynte på den for å gjøre den mindre støtende.

– Jeg slipper denne låten for å belyse et samfunnsproblem som dessverre er så ekte at det skjer hver dag. Jeg vet at det kommer reaksjoner og delte meninger nå, men dersom låten på en eller annen måte kan bidra forbyggende mot voldtekt så står jeg mer enn gjerne støtt i det.

– Avslutningsvis vil jeg takke alle dere som våger å stå frem og dele deres vonde historier. Deres stemmer er viktige, og jeg tror dere, avslutter han.

TIX (Kristoffer Bjerkelund)
Andreas aka TIX (Kristoffer Bjerkelund)


Oppdatert fredag:

Nå er musikkvideoen ute. Se «Pust» her:


Videoen er regissert og klippet av Frederic Esnault, med Fredrik Winge som fotograf.

Helene Spilling har hovedrollen. Håvard Bøckmann spiller overgriperen, mens Anders Kristiansen er den nye kjæresten.

TIX tok også opp seksuelle overgrep på den internasjonale kvinnedagen 8. mars.

Bærum-artisten forteller sine 365 000 følgere at nesten 1 av 10 kvinner i Norge har blitt voldtatt.

Tallet for menn er 1,1 % – men mørketallene kan være store for alle kjønn.

De fleste overgripere voldtar noen de kjenner, og en tredjedel av ofrene forteller det aldri til noen.

49 % av kvinner som har blitt voldtatt ble utsatt for det før de fylte 18. En av tre opplever det igjen som voksen.

Du kan lese hele teksten han delte 8. mars nedenfor.

Hei dere, i dag er det kvinnedagen. Kvinnedagen markeres hvert år over hele verden og er en anledning til å sette fokus på kvinners rolle i samfunnet. Dagen er viktig for å rette oppmerksomhet mot kvinners rettigheter og områder i samfunnet der det fortsatt trengs handling for å oppnå likestilling mellom kvinner og menn.

I dag vil jeg bruke min stemme til å rette oppmerksomheten deres mot et tall: 9,4%.

Husk dette tallet. 9,4% av kvinner i Norge har opplevd voldtekt. 9,4 prosent!! Ikke trakassering. Ikke uønsket oppmerksomhet fra det motsatte kjønn. Ikke en misforståelse. VOLDTEKT.

Seksuelle overgrep av kvinner begås nesten utelukkende av menn, og derfor tenker jeg det er viktig å sette statistikken i et eget perspektiv for oss gutta. Her er litt sannsynlighetsregning:

Sannsynligheten er 9,4% for at en jente blir voldtatt. 9,4% for søsteren din. 9,4% for kjæresten din. 9,4% for datteren din. Om du en dag blir forelder og får 3 døtre, så er sannsynligheten 23,1% for at en av dem kommer til å oppleve voldtekt. Er det et slikt samfunn vi skal leve i? Hadde du hoppet i fallskjerm hvis det var 23% sannsynlighet for at fallskjermen ikke fungerte? Tenk litt på hvor syk den statistikken faktisk er.

Med dette innlegget er målet å spre kunnskap for å bevisstgjøre dere på en veldig reell problemstilling og å oppfordre særlig gutta til å delta i samtalen. For å løse samfunnsproblemer må alle kjønn jobbe sammen. Kvinnekamp angår oss alle, ikke bare på kvinnedagen, men også alle andre dager i året.

Spre ordet. Spre tallet. 9,4%.

Se også: 1 av 4 kvinner utsettes for partnervold

Les mer