Hopp til hovedinnhold
OPPHENG (AKAM1K3/SISTE STEG)

– Til og med gal kan være vakkert iblant…

OPPHENG (AKAM1K3/SISTE STEG)


Vi har sagt det før og sier det igjen: Klish er en av de beste rapperne i Norge, samtidig som han er en hella fin fyr. (#pause) Du bør med andre ord sjekke ut hans nye miniskive, oppkalt etter «Hangups»; singelen som fortjent nok har fått sexy radiorotasjon i høst. (Svære hooks er lov, yo!) Nedenfor hører du låtene mens du ser hva Klish forteller 730 om det han har laget.

«Hangups»

– En over middels desillusjonert og absurd agressiv pusegutt-låt. Det er som haugevis av tidligere ganger nevnt, ingen rom for mjukhet, men jeg har skjønt at man kan ha flere tanker i hodet på en gang. Som for eksempel hvis en prøver å sovne, så kan en tenke på tre ting nøyaktig samtidig. Jeg pleier som regel å inkludere en ball pluss to andre høyst tilfeldige ting. Kanskje en lysbryter og en plenklipper. Funker av og til. Uansett, «Hangups» ble til hos de gode folkene i Skylab en sen kveld en vinter for litt siden. Jeg hadde tenkt en stund på å lage en låt om å ha hangups på ting som i retrospekt viser seg å ikke være fullt så viktige som man først har trodd, og Harald, Krister og Ole lagde beaten og refrenget brennkvikt. Poppa Lars mikset den opp til neste nivå. Noe av det stiligste med låten i mine øyne er når låten eksploderer i støy og «aaaaaaaaa»-adlibs. Gøyalt. «Hangups» ble listet på P3, og det var moro.

«Gærningsøyeblikket»

– Tja, jeg kan jo sinnemestring ganske bra. Like fullt fikk jeg en beat av Basmo Family som føltes helt naturlig å wilde ut til, og «Gærningsøyeblikket» beskriver vel egentlig bare den der lille millionen av små ting som får øyet til å twitche. «Gærningsøyeblikket» er egentlig en naturlig motsetning og fortsettelse til/på «Hangups», hvis nevnte oppheng skulle fortsette å henge ved og man fokuserer på de tingene som er feil i stedet for hva som er riktig. Låten ble til på grunn av ordspillet i tittelen, og ordspill kan brukes til mangt. Noe av det jeg liker best her tekstmessig, er at jeg har prøvd å snike inn grammatiske feil eller vanskeligheter i setningen «Sier æ ikke var mæ sjøl, dem sier æ ikke var mæ sjøl også», som om jeg har vært flere forskjellige versjoner av meg selv, men at jeg ikke var noen av disse versjonene i gærningsøyeblikket.

«Løse tråda»

– Reglene gjelder ikke meg, sånn er det alltid. Jeg fikk denne beaten av Martin i Bergen en fredagskveld og skrev hele på et blunk. Ganske mange random løse tråder man etterlater seg rundt omkring, og her samler jeg vel en brøkdel av noen av en liten del av dem. Kanskje vi får en dubstep-renessanse så snart vi har drept trap’en? I så fall sier jeg at jeg var den første til å gjøre det på nytt. Den første til å gjøre det på nytt aka den midterste til å gjøre det. Jeg er den aller midterste til å noen gang gjøre det. Men uansett, noen ganger funker stemning og fabulering fint i seg selv, konklusjonen kan vi spare til en annen gang, alt blir til løse tråder, så ta vare på det/de du har rundt deg i dag.

«Ett sekund» med The Band Called Oh!

«Bitch, ikke drep de vibban.» Dette er egentlig en låt av The Band Called Oh! (sjekk dem ut sporenstreks!) som vi en sen studiokveld hos Poppa Lars i Tromsø kom frem til at hadde vært smart å jacke. Oh! var positive til dette tyveriet, eller i beste fall svært generøse lånet, og da ble det sånn. Førsteverset er (blant annet) viet til negative Twitter-image, og hele den greia hvor man synes at de sureste er de kuleste og at jeg er negativ til dette (he!). Enkelte har noe ufortjent oppfattet meg som en sur og negativ dude, men om en gjør en låt som er negativ til negativitet så har du jo basically en veldig positiv låt? Andreverset går vel litt mer i retning av overivrige aktører som liker å planlegge i det vide og det brede, men som slipper ballen når det gjelder. Rundt tiden da vi lagde denne, var det påfallende mange som droppet den (da spesielt i musikkvideobransjen). Klassisk hangup, klassiske gærningsøyeblikk, føles bra å bare lounge the fuck ut.

«Føle mæ så»

– Nonchalant? Over de greiene? Ignorant? Jævlig smart? Det er heldigvis mange ting en kan føle seg som. «Mer enn det du veier» og «nonchalant» er nok de mest nøyaktige stikkordene her. Mellom en pute og en myk plass, på en tung beat signert av Tom12!. Denne har blitt spilt en god del live det siste året. Andreverset åpner for noen ekte refleksjoner, lurer faen meg på om jeg har blitt eldre siden sist.

«Vakkert iblant» med Oter og Mats Dawg


– Oter og jeg begynte å skrive den her i båten hans en eller annen høstdag eller sommerdag en gang, og låta var opprinnelig ment til det evig planlagte samarbeidsprosjektet Kloterish. Mats Dawg skrev og la verset sitt på flekken en dag han var innom Tromsø, i NORDalliansen HQ (selvsagt). Minimalistisk og drivende kul beat fra Kimichi putter myter til søvne for evig. Til og med gal kan være vakkert iblant.
 
 
Se også: Shhhhh…. Klish jacker årets råeste raplåt (VIDEO)

Nyeste saker fra 730.no

Les mer