Hopp til hovedinnhold
hercules Brett Goldstein mcu Ted Lasso thor love and thunder chris hemsworth India Rose Hemsworth natalie portsman
Natalie Portman og Chris Hemsworth som Mighty Thor og Thor (Marvel/Disney)

Thor: Love and Thunder avslutter ikke så overraskende med en overraskelse

Thor: Love and Thunder: Dette skjer på slutten av MCUs nye action-adventure-romkom-horror-dramafilm.


(🚨 NB! Nedenfor er store spoilere. Ikke les videre hvis du ikke vil vite hva som skjer i Thor: Love and Thunder 🚨)


Man trenger ikke ha sett mange Marvel Cinematic Universe-filmer for å automatisk bli sittende i kinosalen når rulleteksten kommer.

Taika Waititi og hans Thor: Love and Thunder serverer også scener helt på tampen.

Thor: Love and Thunder Hercules Brett Goldstein Ted Lasso mcu

Taika Waititi på verdenspremieren på sin film Thor: Love and Thunder på El Capitan Theatre i Los Angeles (Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

Etter at både fæle-men-god-på-bunnen-Gorr the God Butcher – mesterlig spilt av Christian Bale – og Jane Foster alias Mighty Thor – helt okay spilt av Natalie Portman – dør, ender filmen med at Thor får ansvaret for Gorrs datter Love. Artig (og kostnadseffektivt) nok spilt av India Rose Hemsworth; den 10 år gamle datteren til Chris Hemsworth. (Sønnene hans og barna til Chris og Natalie er også med i filmen.)

Det ville være naturlig å få en teaser for Guardians of the Galaxy vol. 3 underveis i rulleteksten. Spesielt ettersom galaksens voktere er med i starten av Love and Thunder. (De ser litt annerledes ut?) Men istedenfor får vi en bonus-scene med Zeus – spilt av Russell Crowe – som Thor nesten dreper tidligere i filmen. Den klovnete guden forteller at han vil se «Thor Odinson falle fra himmelen», for så å snu seg til en person utenfor kameraet. – Hører du hva jeg sier, Hercules?, sier han.

Zeus snakker altså til sønnen Hercules.

Han spilles av Brett Goldstein fra komedieserien Ted Lasso (som han har vunnet Emmy for) –  iført sitt kostyme med bar, hårete brystkasse. – Ja, far, svarer han og lover hevn.

(I tegneserien har Hercules glatt kasse.)

hercules Brett Goldstein marvel Ted Lasso thor love and thunder chris hemsworth India Rose Hemsworth natalie portsman

Hercules i Marvel-tegneserien til Thor fra 60-tallet

Hercules alias Herakles er en gudommelig helt i gresk mytologi som altså er sønnen til Zeus alias Zevs og Alkmene. Marvel-versjonen ble skapt av Stan Lee og Jack Kirby, og debuterte uoffisielt i tegneserien The Avengers allerede i 1964. Året etter ble han fienden til Thor.

Overraskelsen med Hercules kommer halvveis i rulleteksten. Helt på slutten får vi se Heimdall – spilt av Idris Elba – som ønsker Jane alias Mighty Thor velkommen til Valhalla. I forkant har hun og Thor-Thor reddet sønnen til Heimdall – Axl, oppkalt etter Guns N’ Roses’ Axl Rose – spilt av Kieron L. Dyer. Gutten har nå arvet evnen til å kontrollere regnbuebroen Bifrost.

Treffer nyzealandske Oscar-vinneren Taika Waititi og manusforfatteren Jennifer Kaytin Robinson blink med Guns’ N Roses-hyllende Thor: Love and Thunder?

Thor Love and Thunder anmeldelse Jennifer Kaytin Robinson Taika Waititi chris hemsworth Tessa Thompson Natalie Portman

BTS i Australia med Thor-manusforfatter Jennifer Kaytin Robinson (Marvel/Disney)

Se også: På slutten av Doctor Strange in the Multiverse of Madness får vi se [spoiler]

Det er ikke enkelt å følge opp Thor: Ragnarok, som hvor Taika Waititi flekset med sin kreativet og nyzealandske humor – og ble selv kjapt en stjerne. Etter en middels Thor: The Dark World var forventningene på dette tidspunktet lave. Men nå er de så høye at de blir nesten umulig å innfri. Poengsummen fra publikummet som så filmen på premieredagen er solid. Men anmeldernes mening er som ventet blandet. De fleste er enige i at det har blitt en vakker og ofte morsom affære – og at Oscar-vinneren Christian Bale bærer filmen med sitt skuespill og sin relativt interessante villain. (Forsøker Chris å vise at han kan spille superskurk like bra som Heath Ledger som Joker i The Dark Knight?)

christian bale gorr the god butcher thor love and thunder mcu marvel russel crowe zeus

Christian Bale ser bad-ass ut som Gorr the God Butcher (Marvel/Disney)

Mange er dog skuffet over handlingen, mengden med humor og at det meste er på volum 11. I tillegg føles det som fire-fem forskjellige filmer. Thor har aldri vært mer klovnete, mens Gorr er stort sett blodseriøs. Flere føler at det blir Taika Waititi-overdose. De klippet en nesten fire timer lang versjon ned til to timer – noe som merkes. Mange vitser treffer ikke. Dyktige Natalie er kanskje bedre på drama enn komedie. (Humoren med hennes Jane Mighty Thor-slagord bommer.) Det skal ha vært vanskelig å få Nat til å bli med i en ny Thor-film. Kanskje hun sa ja på en betingelse at karakteren dør kommer til Valhall.

I tillegg er mange allerede frustrert over at Kevin Feige & co ser ut til å ha mistet kontrollen med Phase 4. For mange filmer – og ikke minst TV-serier – og ikke nok tid til hvert prosjekt og en sammenhengende plan? MCU, nå er det fire måneder til deres neste kinoslipp; Black Panther: Wakanda Forever i november. Fingrene krysset for at den blir tipp topp.

Les mer

Filmens produksjonsdesigner bør nevnes, da det meste ser himmelsk ut. Dette er veteranen Nigel Phelps – som Disney også har booket til neste Pirates of the Carribean.

PS: Kommer Thor-bruken av «Sweet Child O’ Mine», «Paradise City» og «November Rain» til å gjøre for Guns ‘N Roses det Stranger Things nå gjør for «Master of Puppets» med Metallica?

Les mer