Terningkast 6: The Wolf of Wall Street

1. mar 2014 kl. 00:00
(UNITED INTERNATIONAL PICTURES/PARAMOUNT)

I forbindelse med 730s Oscar-spådommer.

Hvem kan vel egentlig måle seg med radarparet Martin Scorese og Leonardo DiCaprio?

Det er femte gangen de samarbeider nå, og selv om både The Departed og Aviator var fantastiske, slår denne filmen gnister som røyklegger forgjengerne.

Leo regjerer i rollen som sleip megler.

Samtidig som Martin er befriende løs i regisnippen og gir ham spillerom til å bygge opp en karakter.

Han er både hysterisk morsom, gatesmart, karismatisk, drittsekk, narkoman, sexavhengig og helt idiot på en gang.

Av samme grunn mener noen filmen med fordel kunne vært strammet inn mange kvarter.

Vår mening er derimot at den uregjerlige formen underbygger filmens tema om fråtsing og regelbrudd, og at den med sine 3 fete timer er akkurat passe lang.

The Wolf of Wall Street er basert på biografien til finansmannen Jordan Belfort, som sonet en fengselsstraff på knappe to år etter å ha svindlet til seg nærmere 1 million dollar i uka over en lang periode.

Pripne amerikanere har beskyldt filmen for ikke å ta nok moralsk avstand fra historien som fortelles – og at publikum dermed risikerer å gjøre Belfort til en helt og et forbilde. Men herregud, hvor mye skal egentlig mates inn med teskje?

Vi er ganske sikre på at alle i Norge kommer til å skjønne greia; at dette er en typisk Scorsesisk fremstilling av et glamorøst, men kriminelt miljø, akkurat som disse ble skildret i Mafiabrødre og Casino.

Vel blir vi kjent med gangstere det kan være stilig å betrakte på en lerretslengdes avstand, men det er vel ingen som drømmer om å leve slik i virkeligheten?

Amerikanere ass.