Hopp til hovedinnhold
The Warriors (Paramount)
The Warriors (Paramount)

The Warriors: 51 fakta om kultklassikeren

The Warriors kom først som roman i 1965.

Fulgt av en litt stiv, til tider snodig, men spennende og ikke minst stilig film i 1979.

I alle fall en av de mest underholdende gjengfilmene noensinne laget.

Kanskje den eneste av dem som fortsatt har innflytelse på populærkulturen.

730.no nerder seg til med 51 fakta om The Warriors.

(Paramount)

1. Handlingen finner sted i løpet av en 4. juli-natt. Lederen for New Yorks største gjeng, Gramercy Riffs, blir skutt og drept av The Rogues, som skylder på The Warriors. Det blir heksejakt på sistnevnte. Fra The Bronx gjennom fiendtlige territorier til deres hjemsted Coney Island i Brooklyn. Alle gjengene i New York er etter dem; og i filmen får vi se blant andre The Hi-Hats (trolig inspirert av boken Gangs of New York), The Harlem Boppers, The Punks, The Electric Eliminators, The Gladiators, The Lizzies, The Savage Huns og The Baseball Furies.

2. Gjengen vi følger i romanen er tenåringene The Dominators. I filmen er de litt eldre og har altså navnet The Warriors. (Til tross for – eller kanskje fordi – gjengfilmen The Wanderers ble produsert omtrent samtidig. Mer om den dette nedenfor.)

3. Boken er debuten til Sol Yurick.

Sol Yurick (Grove/Atlantic/Dell, Paramount)

Sol Yurick (Grove/Atlantic/Dell, Paramount)

Forfatteren har flere års erfaring fra velferdskontor i New York, hvor han så mange vanskeligstilte ungdommer som ble med i gjenger.

4. Sol Yurick gjorde mye forskning («research» høres bedre ut) før han skrev romanen, blant annet ved å intervjue gjengmedlemmer. Han følte dog at gutta han snakket med for det meste sa det de trodde han ville at de skulle si. Derfor leide han en shabby kassebil («van» høres bedre ut) som han borret små hull i og parkerte i gjengområder tidlig om morgenen. Dermed kunne han spionere og sniklytte til gjengene 🙂

5. Ikke forvent deg moderne gangbanging. Få gjenger på 60- og 70-tallet solgte dop, og det var ikke vanlig at de hadde mye penger, biler eller pistoler.

THE HI-HATS

6. Historien er løst basert på Anabasis; skrevet av greske Xenofon ca. 400 f.Kr. Historien forteller om de tituseners tog – ekspedisjonen til den greske leiesoldathæren som prins Kyros hadde reist for å styrte sin eldre bror, perserkongen Artaxerxes II.

7. I boken The Warriors leser det yngste gjengmedlemmet Junior en tegneserieversjon av Anabasis.

THE SAVAGE HUNS

8. Sol betrakter ikke The Warriors som en av sine beste romaner. Mange anmeldere skriver at filmen – for en gangs skyld – er bedre enn boken. Kundene til Barnes & Noble gir dog romanen 4,4 av 5 stjerner.

Du kan laste den ned hos Google.


THE HARLEM BOPPERS

9. Filmen The Warriors kom i 1979, produsert av veteranen Lawrence Gordon (48 Hrs, Predator, Die Hard, Boogie Nights, Lara Croft: Tomb Raider, Watchmen).

THE ELECTRIC ELIMINATORS

10. Regien er ved Walter Hill, som blant annet har produsert Alien-filmene, mens Emmy-nominerte Andrew Laszlo er fotograf.

THE PUNKS

11. Film/teater/radio-ikonet Orson Welles skulle egentlig gjøre en intro i filmen med elementer fra den greske klassikeren, men Paramount sa nei.

12. Gordon og Hill hadde mye press på seg om å lage en hit, ettersom prosjektet de gjorde sammen før The
Warriors 
– bilfilmen The Driver med Ryan O’Neal – ble en kommersiell flopp. (Fun fact: The Driver er en av Quentin Tarantinos favorittfilmer. Den inspirerte danske Nicolas Winding Refn til å lage Drive med Ryan Gosling.)

THE LIZZIES

13. Tarantino elsker også gjengfilmen The Warriors II: The Switchblade Sisters. Spekulativt nok har denne «oppfølgeren» ikke noe å gjøre med The Warriors.

Til tross for navnet – og logoen.


💩 (CENTAUR)

14. Utenom presset om suksess, hadde Walter Hill og Lawrence Gordon også stort tidspress. De lovet Paramount at filmatiseringen skulle være klar før Warner Bros.’ og Philip Kaufmans gjengfilm The Wanderers. Duoen gikk over deadline (de brukte 58 dager på innspillingen), men klarte seg. Konkurrenten fikk premiere juli 1979, fem måneder etter The Warriors.

Ikke alle gjengene i filmen er super-badass. Denne gjengen betaler på t-banen:

THE GLADIATORS

15. Hill ønsket opprinnelig å presentere filmen som en tegneserie, men hadde ikke tid og råd til å legge på effekter under etterarbeidet. Filmen er dog ofte klippet som om man blar gjennom en tegneserie.

16. I 2005 kom spillet The Warriors til Playstation 2, 3 og Xbox.

På ett år omsatte spillet for nesten 280 millioner kroner.

17. Regissøren ønsket at det skulle stå «en gang i fremtiden» i starten av The Warriors. Paramount var dog uenige da de var redde for at folk skulle forvente en slags Star Wars, som kom to år tidligere.

18. Sol fikk først et tilbud fra et lite, uavhengig filmselskap som ønsket at filmatiseringen skulle bli helt lik romanen. Samme dag som forfatteren skulle skrive under kom Paramount med en mye høyere sum – mot at de fikk full frihet når det kom til filmversjonen.

THE BASEBALL FURIES

19. En av de mest populære gjengene i filmen er The Baseball Furies…

De blir hyllet av Harlem-gruppen The Diplomats alias Dipset via «Crunk Muzik», hvor Cam’ron, Juelz Santana og Jim Jones sånn halvveis gjenskaper filmens berømte doscene med Baseball Furies.

(Den eneste scenen i The Warriors som er skutt i et studio.)

Tabloid bonus:

Den Miami-baserte Instagram-bevegelsen Taz Angels kledde seg opp som The Baseball Furies under Halloween.

20. Flere måneder etter at Sol Yurick skrev under kontrakten med Paramount, leste han en artikkel om innspillingen. Avisen røpet navnet på Lawrence Gordons hotell, og han dro dit og presenterte seg selv overfor produsenten. Dagen etter fikk Sol være med på innspillingen av den store parkscenen i starten av filmen. I etterordet i 2003-utgaven av boken, skriver Sol at Lawrence Gordon og Walter Hill virket redde for at han som forfatter skulle blande seg.

Noe Sol forsikret dem om at ikke kom til å skje.

21. Scenen som skal være i Van Cortland Park i Bronx er ifølge Scouting NY skutt i Riverside Park ovenfor 96. gate på Manhattan. Regissøren ønsket at flere ekte gjenger skulle bli med på innspillingen, så han hyret sivilpoliti og vakter som blandet seg i menneskemengden for sikkerhets skyld. Flere gjengmedlemmer skal ha truet skuespillere og statister, men det ble ikke noe bråk.

22. Et opptak i Bronx ble utsatt fordi lokale folk kastet stener på filmcrewet.

En gatescene skutt på Avenue A i East Village ble brått avlyst på grunn av et dobbeltdrap på samme kvartal.

23. Sol var veldig misfornøyd med tolkingen av Cyrus (bildet nedenfor); lederen for New Yorks største gjeng Gramercy Riffs. I boken er dette Ismael Rivera fra gjengen Delancey Thrones.

CYRUS FRA GRAMERCY RIFFS

– Skuespilleren var elendig, dialogen tam; Walter Hill ante ikke hvordan gategutta egentlig snakket, skriver Sol i etterordet.

Sutring fra Sol Yurick eller ei; Cyrus-karakteren ble kjapt berømt for sin tale foran 100 gjenger.

Spesielt på grunn av linjen «can you dig it»:

24. Bronx-stjernen Fat Joe har med Cyrus’ tale på sitt andre album:

25. I starten av videoen til 2Pac og Dr. Dres internasjonale smash «California Love» går den funky ringreven George Clinton for den samme The Warriors-referansen:

26. Ice-T får samme ære i musikkvideoen til Eminem og D12s «Fight Music»:

27. Roger Hill alias Cyrus saksøkte produsenten av spillet The Warriors i 2006. Skuespilleren krevde 1,7 millioner kroner for bruk av hans stemme og utseende. Han tapte mot produsenten Rockstar og eierne Take-Two, som hadde rettighetene i orden.

28. Gjengen som følges i boken har kun svarte medlemmer, mens gjengen i filmen er både svarte og hvite. Noe Sol Yurick mente var lite troverdig. Paramount begrunnet avgjørelsen med «kommersielle årsaker», og Sol sa seg enig i at filmen neppe ville blitt like populær i 70-tallets USA hvis helten var svart 🙃

29. I boken dreper gjengen en tilfeldig forbipasserende og voldtar en jente ved liket, noe som ikke er med i filmen. Sol forstod Paramounts argument om at ingen personer vil relatere til/heie på mennesker som gjør noe slik.

30. Paramount satte opp på filmen i 670 kinosaler i USA. Forfatteren så The Warriors for første gang under premieren i Times Square.

Han synes filmen var nydelig skutt, men likte den ikke.

31. Dagen etter hadde Paramount satt opp intervjuer med flere journalister, som alle spurte hva forfatteren synes om filmatiseringen. Istedenfor å klage, svarte han at den var «interessant». Journalistene tolket det som «jeg hater». I etterkant sa Sol at høydepunktet i filmen var å se navnet sitt over hele lerretet i starten.

32. De fleste filmanmeldere gav The Warriors dårlig eller middelmådig kritikk.

Mange følte at handlingen var urealistisk og skuespillet stivt.

33. Paramount hyret grafittikunstnere til å spraye «The Warriors» på vegger i byer i USA, og fikk pressen til å tro at det var fans av filmen som stod bak. Det ble flere avissaker om dette. Filmselskapet kjørte også tunge kampanjer hvor de pisket opp stemningen, blant annet med vaskeseddel som hevder at det er fem ganger så mange gjengmedlemmer som politifolk i NY:

These are the Armies of the Night. They are 100,000 strong. They outnumber cops five to one. They could run New York. Tonight they’re all out to get The Warriors.

34. Paramount i Asia dro (trolig) også på…

35. Flere kinoer som viste filmen fikk problemer med grafitti og slåsskamper. I California ble to personer drept utenfor en av kinoene, mens en person ble myrdet i Boston. Paramount hjalp kinoene å betale for ekstra vakter, samtidig som de kuttet ned på reklamekampanjene for filmen.

36. Filmanmeldelsen til det «sofistikerte» bladet The New Yorker var så bra at Paramount trykket hele anmeldelsen som en annonse i avisen The New York Times.

37. I Norge ble filmen først ikke godkjent av Statens filmkontroll, som mente den var for voldelig. Etter at to scener ble klippet (blant annet den nevnte doscenen med The Baseball Furies), fikk filmen premiere i 1980 under navnet Nattens krigere. Aldersgrense 18 år. Filmen fikk terningkast 3 i VG, 4 i Dagbladet og 5 i Aftenposten.

The Warriors ble sluppet til utleie på VHS i Norge i 1987.

38. President Ronald Reagan var så fan av filmen at han ringte hovedrolleinnehaver Michael Beck (Swan) for å gi ham skryt.

39. Mange mener at mye av volden i filmen er urealistisk, med komiske aspekter, noe regissør Walter Hill hevder er meningen. Han ville fremstille det som en tegneserie, og i etterkant sa han at han følte «folk lo på de rette stedene» når han så den med publikum. Walter Hill mener filmen ble fremstilt mørkere enn den er.

40. James Remar, som spiller The Warriors-medlem Ajax, har rollen som kjæresten til Kim Cattralls karakter i
Sex and the City, samt roller i Vampire Diaries og Dexter.

David Harris alias The Warriors’ Cochise var med i suksesserien NYPD Blue i ni år.

41. Den britiske regissøren Tony Scott (Top Gun, True Romance), som døde i 2012, hadde jobbet i flere år med en ny versjon av The Warriors, som skulle finne sted i Los Angeles.

42. Budsjettet er på kun 4 millioner dollar. Den spilte inn 22,5 millioner dollar, nesten 160 millioner kroner, på kino bare i USA.

43. Luther fra gjengen The Rogues spilles av David Patrick Kelly (Jerry Horne i David Lynch-serien Twin Peaks), som improviserte den kjente linjen «Waaaarriors, come out to plaaa-ee-ay!». Kelly stilte opp på settet med to døde duer som han ville slå mot hverandre, men Hill mente det ikke funket. Kelly brukte derfor tre flasker som han slår sammen med én hånd. Se scenen:

44. P. Diddy gjør sin egen Bad Boy-vri på linjen her (før han slipper til Craig Mack, LL Cool J, The Notorious B.I.G., Busta Rhymes & Rampage):

45. Snoop gjør det her:

46. Ol’ Dirty Bastard fra Wu-Tang Clan rapper «crews be actin’ like they gangs anyway / be like «Warriors, come out and plaaa-ee-ayyyyy!» på ca. 2:00:

47. M.O.P.s «Warriorz» sier «Warriors, come out and play» i refrenget:

48. Twisted Sister er nesten like dramatiske som Luther:

49. Sitat fra HBO-serien Entourage via Hollywood-mogul Ari Gold: – Well listen…. After three years of hibernating in Vincent Chase’s ass, Eric Murphey has COME OUT TO PLAAAAA-EE-AY!

50. The Simpsons, lol:

51. Du kan streame The Warriors hos Apple for 39 kroner – og kjøpe den for 49 kr.

Les mer