Hopp til hovedinnhold
Beyoncé har stemmen til Nala, Donald Glover spiller Simba (Walt Disney Pictures)

– Nye Løvenes konge er ikke katastrofe, men…

Trengte vi egentlig en ny The Lion King?

De lærde strides.

Filmekspertene som har vurdert Disneys nye versjon har mer delte meninger enn vanlig. De færreste er begeistret.

2019-varianten av The Lion King (premiere i neste uke) har med blant andre Donald Glover, Beyoncé (Knowles-Carter), Chiwetel Ejiofor, Seth Rogen og James Earl Jones.

Selvfølgelig er ikke dette en live-action-spillefilm.

Chiwetel Ejiofor som Scar, Florence Kasumba, Keegan-Michael Key og Eric Andre som Shenzi, Kamari og Azizi (Walt Disney Pictures)

Dyrene er fortsatt animerte, men i motsetning til originalen som ble tegnet av mennesker, er denne filmen laget via datamaskiner.

Noen nostalgiske fans er skeptiske.

I likhet med The Jungle Book fra 2016 er filmen regissert av Jon Favreau.

Men i motsetning til nye Jungelboken, som stort sett ble hyllet, mener mange at The Lion King-remaken egentlig er helt lik første versjon.

Noen gir dog to tomler opp lell.

Alfre Woodard har stemmen til Sarabi (Walt Disney Pictures)

The Washington Post drar på med 4,5 stjerner av 5 og sammenligner filmen med Hamlet. Anmelderen mener at den har blitt «uventet rørende» og tristere enn originalen.

– Pelsen ser så ekte ut at du kan klappe den, så det er mye tyngre å se på, skriver avisen om en av de mest kjente, ikke så koselige scenene.

Variety er også fornøyd.

– (Filmen) lener seg på styrken til den originale historien, mens den tar animasjonen til nye fotorealistiske høyder.

Bransjebladet mener dog at nye Løvenes konge vil fungere best for publikummet som er så unge at de ikke har sett originalen.

Seth Rogen, John Oliver og Billy Eichner som Pumbaa, Zazu og Timon (Walt Disney Pictures)

Men mange er som sagt skuffet over at det har blitt en virtuell reproduksjon hvor omtrent hver eneste scene er identisk med 1994-versjonen.

Mer fancy, men med mindre følelse, føler Variety-konkurrenten The Hollywood Reporter.

Filmen er lenger enn den første, blant annet fordi man får se litt mer om Mufasa, Sarabi og Scar. Nala har også med Beyoncés nye sang «Spirit». Men det føles angivelig mer eller mindre helt likt som før.

– Forutsigbarheten tærer på hele foretaket i den andre halvdelen. Den originale The Lion King varer i 88 minutter, mens denne er to timer lang. Du merker forskjellen.

Beyoncé som Nala (Walt Disney Pictures)

Magasinet synes det er fascinerende hvordan dataeffektene får dyrene til å se både ekte og menneskelige ut. Men anmelderen mener at man blir fort vant til dette – 0g at det da blir kjedelig.

– Alt her er så trygt og tamt og grundig kalkulert for å få det til å bli lett fordøyelig.

Tittelen til The Guardian er best på engelsk:

– Deepfake copycat ain’t so grrreat, knurrer avisen.

– Den holder seg veldig nære originalen, noe som selvfølgelig gjør den severdig og fornøyelig. Men jeg savnet enkeltheten og livligheten ved de originale bildene tegnet for hånd.

Donald Glover som Simba (Walt Disney Pictures)

– Nye The Lion King er ikke katastrofe, skriver Vanity Fair.

– Men denne filmen favoriserer teknologisk trolldom fremfor historien – og sangene… Dette er nøyaktig den filmen Disney ville lage, som er gode nyheter for dem – men synd for oss.

– Jon Favreaus The Lion King er så full av realistiske simulasjoner av den virkelige verdenen, (men) merkelig nok livløs, konkluderer Associated Press, som også kaller den nye versjonen for fantasiløs.

Chicago Tribune gir kun 1,5 stjerner og er skuffet over hvor likt det har blitt den 25 år gamle klassikeren.

– Den nye musikken hjelper – litt. Men filmen er et karaoke-show som gjenskaper den originale historien beat-for-beat-for-beat.

Blir denne filmen bedre? Disney med live-ACTION-vri på Mulan: Første titt er lit 🔥

Les mer