Hopp til hovedinnhold
HEISANN J-LAW: FILMVERDENS UBESTRIDTE TENÅRINGSHELT (NORDISK FILMDISTRIBUSJON/SUMMIT/LIONSGATE)

The Hunger Games: Mockingjay – Part 1: Holder Katniss koken?

HEISANN J-LAW: FILMVERDENS UBESTRIDTE TENÅRINGSHELT (NORDISK FILMDISTRIBUSJON/SUMMIT/LIONSGATE)


De groteske tv-sultelekene er over, men det er nå den virkelige kampen til Katniss og hennes District 13 starter. Vel, den begynner vel ikke ordentlig før i fjerde film, Part 2, men denne tredje filmatiseringen Suzanne Collins’ romantrilogi har blitt en verdig oppvarming.

Eller?

I hjemlandet har den 850 millioner kroner dyre blockbusteren fått blandet kritikk. USA Today mener dette er den beste THG‘en så langt. Mens San Francisco Chronicle synes filmen er så elendig at det er en skam at den avslutter karrieren til Philip Seymour Hoffman (R.I.P.).

– Å ta del i en så dårlig film er ikke noe en mann gjør på slutten av sitt liv hvis han vet at det er slutten av hans liv. Dette er ikke måten Hoffman ville forsvinne, skriver den sure San Fran-anmelderen.

De fleste norske anmeldere gir dog tommelen opp.

– Denne filmen er dømt til ikke å være god nok. Men jaggu er det kvaliteter – i drøssevis!, roper VG i ingressen!!!

– Dette er en av de beste krigsfilmene jeg kan huske å ha sett på noen tid (sic?), forteller anmelder Jon Selås, for så å utdype og argumentere sitt terningkast 5.

– Det er rett og slett godt drama med virkelig gode skuespillere.

Norges største avis konkluderer skarpt, med to utropstegn.

– Selvfølgelig venter vi på slutten; vi venter på slutten på (sic?) sitrende spenning! Men i mellomtiden er dette utsøkt gode greier!


Fortsetter nedenfor.PHILIP SEYMOUR HOFFMAN OG JULIANNE MOORE


Dagbladet er veldig voksne/mindre skolestilete når de ruller sin 5’er. Avisen skriver at det er «befriende å se en såpass uforutsigbar film i denne prisklassen». Jennifer Lawrence og de andre skuespillerenes innsats nevnes ikke, men mannen bak kamera får ros for serien.

– (D)et klart mest interessante med filmene er hvordan regissør Francis Lawrence makter å mane fram en genuint effektiv patos, samtidig som manuset hele veien gjør publikum oppmerksom på de manipulative grepene som tas i bruk.

(Første film er dog regissert av Gary Ross.)

FilmMagasinet går for lik poengsum, og hyller J-Law & co.

– Skuespillernivået i filmen er høyt. Julianne Moore i rollen som opprørsbevegelsens president, Alma Coin, og kompanjong Philip Seymore Hoffman, som Plutarch Heavensbee, er begge briljante (…) Filmens stjerne er uten tvil Jennifer Lawrence, som klarer å videreutvikle karakteren Everdeen (…) (H)un, igjen, bekrefter den habile skuespilleren hun er.

Det blir også 5 fra BT, som gir Jennifer high five.

– Denne gangen får vi også se en enda mer følelsesmessig utfordret og utladet Katniss, revet mellom individuell kjærlighet og kollektiv forpliktelse. Som vanlig balanserer Jennifer Lawrence det hele perfekt, til og med i noen heller eksessive øyeblikk.

Aftenposten gir 4 av 6, men anmeldelsen ser ut som en sterk 5’er, med «spennende og kraftfullt» som konklusjon.
Eventuelle manglende kvaliteter nevnes ikke.

Ettersom klimakset kommer i del 2, mener avisen at del 1 kunne «ha blitt et puslete pauseinnslag før krigen, en kjedelig transportetappe på veien mot det endelige målet, slik de nest siste Harry Potter- og Hobbit-filmene fremsto. I stedet har de greid å skape en intens og til tider klaustrofobisk film».

Stjernen og hennes kolleger får også skryt.

– Det er uten tvil skuespillerne som løfter Hunger Game-filmene (sic) opp på et høyere nivå enn den sedvanlige ungdomsfilmen. Jennifer Lawrence fremstiller Katniss med en blanding av ungdommelig sårbarhet og en heltinnes styrke bare en virkelig god skuespiller makter.


The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 hadde premiere i går. Se teaser nedenfor. Andre del kommer november 2015.


Mer J-Law her!

Nyeste saker fra 730.no

Les mer