Hopp til hovedinnhold
the batman zoe kravitz catwoman robert pattinson Barry Keoghan Joker Colin Farrell Penguin joaquin phoenix heath ledger
The Bat & The Cat: Zoe Kravitz som Catwoman, Robert Pattinson som Batman (DC/Warner Bros.)

The Batman 2 blir uten denne mystiske karakteren?

(NB! Saken inneholder spoilere om The Batman.)

The Batman ser som ventet ut til å bli en av årets mest populære filmer, og åpner med imponerende 134 millioner dollar (1,2 milliarder kroner) i Nord-Amerika og ca. 11,5 millioner kroner (via 57 390 solgte billetter) i Norge. Giganten er hele tre timer lang – og slippes på HBO Max allerede i neste måned – så kanskje kinotallet vil synke fort. Dette er likevel dobbelt så mange solgte billetter som den nye Tom Holland-blockbusteren Uncharted – og den eneste filmen som tidligere har klart å bikke 100 millioner dollar på kino i USA og Canada siden pandemien startet er kolossale Spider-Man: No Way Home. Den forrige Warner Bros.-filmen som åpnet så stort var Joker.

Det er altså mye som skal til for at The Batman 2 ikke skjer. 

the batman joker lies anmeldelse bruce wayne norge kino 730no robert pattinson zoe kravitz dc 3

(Warner Bros.)

At Robert og Zoë & co ser ut til å kose seg på glugg presseturnéen for filmen lover også godt. Planen til Warner Bros. er en filmtrilogi, samt to spin-off-serier for HBO Max. I den ene serien gjentar irske (her ganske ugjenkjennelige) Colin Farrell rollen som Penguin, mens vi også får en serie med Gotham Police Department. Noe den nye Batman-filmen åpenbart er med å sette opp. (OPPDATERT: Den sistnevnte serien er ifølge Matt Reeves lagt på is.)

Dessuten har filmen en cliffhanger mot slutten som ser ut som en påskeegg-ete teaser for en oppfølger. 

Etter at Paul Dano (Prisoners, Looper, vokalist/gitarist i bandet Mook) sin skrullete, nesten QAnon-aktige karakter Edward Nashton alias Riddler tar en stor L, sitter han fortvilet innelåst i Arkham Asylum. Mens han har en nedsmeltning får han plutselig trøst og støtte fra en annen, mystisk fange i mørket…

Selveste Joker.

– Du vet hva de sier. Én dag er man på toppen. Den neste dagen er man en klovn, sier Joker til Riddler – og får begge til å le.

– Gotham loves a comeback story….

Irske The Batman-stjerner: Colin Farrell spiller Penguin, Barry Keoghan spiller Joker (Alberto E. Rodriguez/Getty/US-Ireland Alliance )

Irske The Batman-stjerner: Colin Farrell spiller Penguin, Barry Keoghan spiller Joker (Alberto E. Rodriguez/Getty/US-Ireland Alliance )

Jokeren er ikke lett å se, men man ser at øynene tilhører irske Barry Keoghan (HBO-serien Chernobyl, Christoper Nolan-filmen Dunkirk). Offisielt er han sneaky nok kreditert som Unseen Arkham Prisoner.

matt reeves the batman zoe kravitz catwoman robert pattinson Barry Keoghan Joker Colin Farrell Penguin joaquin phoenix heath ledger

BTS med regissør og manusforfatter Matt Reeves (Warner Bros.)

Matt Reeves bekrefter at det er Joker, men røper ikke om han er med i neste film.

Noe som ikke er så rart. Men noe som er litt pussig er at The Batman-regissøren og -manusforfatteren selv – angivelig – ikke vet. Fordi Joker nå føles oppbrukt? Matt forklarer ikke hvorfor.

Andy Serkis som butler og mentor Alfred Pennyworth (Warner Bros.)

Andy Serkis som butler og mentor Alfred Pennyworth (Warner Bros.)

– Dette er ikke en påskeegg-scene. Dette er ikke en av de sluttscenene til Marvel og DC som sier «hei, her er den neste filmen!», sier Matt Reeves til Variety.

– Faktisk aner jeg ikke når eller om han vender tilbake.

Relevant kontekst er at Joker egentlig er med i flere scener i filmen, som først hadde spilletid på fire timer. Utropstegn. Men dessverre for Barry ble scenene hans klippet bort, og han måtte nøye seg med sekundene mot slutten. De holdt også på å ryke. Matt og Warner Bros. kjørte testvisninger på versjoner av filmen både med og uten denne scenen med Riddler og Joker.

the batman paul dano prisoners zoe kravitz catwoman robert pattinson Barry Keoghan Joker Colin Farrell Penguin joaquin phoenix heath ledger

Paul Dano i Prisoners med Jake Gyllenhaal, Paul som The Riddler i The Batman (Warner Bros.)

– Først testet jeg uten [scenen], og da jeg puttet den tilbake gikk poengsummen for slutten opp. Og jeg tror ikke det bare var fordi folk var fornøyde med å se [Joker]. Det forandret responsen på slutten av filmen. Å se at Gotham fortsatt var Gotham og at Batman egentlig ikke har et valg. Han må fortsette å gjøre det han må gjøre, sier Matt til bransjebladet.

Peter Sarsgaard Gil Colson the batman paul dano prisoners zoe kravitz catwoman robert pattinson Barry Keoghan Joker Colin Farrell Penguin joaquin phoenix heath ledger

Peter Sarsgaard som drophead-DA Gil Colson. Fun fact: Golden Globe-nominerte Peter er gift med Maggie Gyllenhaal (Warner Bros.)

Noe som bør være et ekte påskeegg: På slutten av The Batman sier Catwoman at hun skal reise til nabobyen Blüdhaven; som i tegneseriene er verre enn Gotham City. Dette er også byen til helten Nightwing alias Dick Grayson, som opprinnelig ble introdusert som Robin allerede i 1940. For så å senere bli Nightwing. Kanskje han dukker opp i neste film? Matt Reeves har i alle fall hintet om at Batman-partneren Robin er aktuell. Samt superskurkene Mr. Freeze og Calendar Man og den kriminelle organisasjonen Court of Owls.

the batman Colin Farrell Penguin Barry Keoghan Joker joaquin phoenix heath ledger

Joker-mestere: Heath Ledger og Joaquin Phoenix (DC/Warner Bros.)

Både Heath Ledger og Joaquin Phoenix vant Oscar for sin innsats som Joker, og disse klovneskoene er store å fylle. Matt er imponert over at han sa ja til oppgaven.

– Barry var helt med. Det, i tillegg til at jeg elsker ham som skuespiller, var den avgjørende faktoren. 

John Turturro som Gotham crime-lord Carmine Falcone - faren til Selina Kyle, med Colin Farrell som Penguin i bakgrunnen (Warner Bros.)

John Turturro som Gotham crime-lord Carmine Falcone – faren til Selina Kyle, med Colin Farrell som Penguin i bakgrunnen (Warner Bros.)

Responsen på annonseringen av Robert Pattinson som nye Batman var bedre enn den Ben Affleck fikk.

Men mange var skeptiske. Etter fredagens premiere på The Batman virker de fleste dog fornøyde innsatsen til den britiske indie-favoritten, hvis Bruce Wayne annerledes enn hva vi tidligere har sett. Her får vi en ung milliardær som ikke er en playboy. Mer som en grunge-emo-goth-My Chemical Romance-ete Bruce Wayne, som fortsatt er i dyp sorg etter at han som barn så foreldrene sine ble drept. (Noe denne filmen smart nok vet at den ikke trenger å fortelle på nytt.)

Jayme Lawson Bella Real Mayor Gotham City The Batman Robert Pattinson

Jayme Lawson som Gotham Citys ordførerkandidat Bella Real (Warner Bros.)

Bruce er en sky, enstøing som ikke helt vet hvordan han skal leve. Han er ganske lowtech… Skvetter når han ser hvor høyt han er over bakken… Blir påminnet av Alfred (Andy Serkis) om å dusje. Og han sier ikke «I’m Batman», som i Tim Burton-filmene. Denne versjonen av Bruce kaller seg for Vengeance, som blant annet referer til Batman: The Animated Series. Han kaller seg Vengeance så ofte at andre begynner å kalle ham det.

Zoë Kravitz er kanskje filmens største stjerne, med levende følelser og bad-ass slåssing. Men i kjølvannet av flere måneder med #bipanic over Zoë på nettet, er mange skuffet over at man filmen velger å gå rundt grøten når det kommer til at Selina Kyle alias Catwoman er bifil. Motivet hennes i hele handlingen er å hevne drapet på sin kvinnelige kjæreste Annika Kosolov, spilt av Hana Hrzic.

Nykommeren Jayme Lawson spiller ordførerkandidaten Bella Reál.

Robert Pattinson debuterer som Bruce Wayne alias emo-Batman (SF Studios/DC Comics/Warner Bros.)

Bruce Wayne 2022 (Warner Bros.)

Regissør og manusforfatter Matt Reeves, har laget en mørk, trist psykologisk thriller møter Alfred Hitchcock-inspirert jordnær superheltfilm. Som egentlig er en detektivfilm litt á la Batmans debut i tegneserien Detective Comics for over 80 år siden. Med vakker kinematografi fra Dune-filmfotografen Greig Fraser (som vant Emmy for The Mandalorian).

Zoë Kravitz Zoe Kravitz Catwoman The Batman premiere 2022.

(Dimitrios Kambouris/Getty)

Musikken er via Oscar-vinneren Michael Giacchino, med 1991-låten «Something in the Way» med Nirvana som en rød musikalsk tråd. Matt Reeves forteller om Kurt Cobain-koblingen her.

Les mer om responsen på The Batman

Les mer