The Avengers: Helt super?

28. apr 2012 kl. 00:00
(MARVEL)
(MARVEL)
Mange av tegneserieforlaget Marvels superhelter ble samlet i en og samme sal da The Avengers hadde norgespremiere i går. Filmen har allerede fått bøttevis med toppanmeldelser, også her til lands:

– Den ultimate superheltfilmen, skriver Dagsavisen og triller terningkast 6.

– Litt av et superheltsirkus, mener Filmpolitiet, som blottlegger 5 prikker på terningen sin.

VG er i samme lage når de beskriver filmen som en «potent supersuppe».

Den hyppige gjentakelsen av s-ordet, skyldes først og fremst at denne filmen samler flere av Marvels velkjente superhelter til et gigantisk superløft: Iron Man (Robert Downey Jr.), Hulken (Marc Ruffalo, som har tatt over stafettpinnen og den blå badebuksa etter Eric Bana og Ed Norton), Captain America (Chris Evans), Hawkeye (Jeremy Renner, han kule skurken fra Ben Afflecks The Town), Black Widow (Scarlett Johansson), og ikke minst den norrøne halvguden Thor – med hammeren (Chris Hensworth).

Disse supertypene er alle kjent fra tidligere Marvel-filmer, men rekrutteres i denne superdupervarianten av Nick Fury (Samuel L. Jackson) fra etteretningstjenesten S.H.I.E.L.D. for å utkjempe en felles kamp mot Thors halvbror Loke (Tom Hiddleston).

Loke er en beryktet sleiping fra norrøn mytologi, men nå har han alliert seg med superskumle romvesner for å ødelegge hele verden – noe selv ikke eksperter innen religionshistorie kunne forutsett, vil jeg tro.

– Hvis du synes dette høres ut som en filmkoloss som vil kollapse under sin egen vekt av superheltemot, slik John Carter gjorde for noen uker siden, tar du trolig feil, skriver Dagbladet, som faller ned på en 5-er.

Den amerikanske, Disney-distribuerte filmen har premiere i sitt opphavsland 4. mai, men seriefans i land som Frankrike, Italia og Taiwan fikk gleden av å se filmen allerede midt i denne uka. Og til hvilken oppslutning? Akkurat nå har filmen 95% på nettstedet Rotten Tomatoes (98% blant publikum). Det meldes også om rekordmange solgte billetter i New Zealand og Australia. Sistnevnte sted er filmen bare slått av Harry Potter og trolldomsvennene hans. I løpet av to dager har The Avengers, som det kostet 220 millioner dollar å lage, spilt inn 17,1 av dem (men forventningene til inntjening er såklart laaangt større når den åpner i USA neste helg). All ære til regissør og manusforfatter Joss Whedon, som har klart å oversette materialet i den ikoniske tegneserien fra 1963 til denne supermoderne filmfortellingen i 3D.

– Whedons lettbeinte, vittige og rått underholdende superheltsmashup framstår som sofistikert eskapisme, skriver Variety.

– Den dårlige nyheten er at du har 6 timer og 3 minutters hjemmelekse dersom du ikke har sett Thor, Captain America og Iron Man 2 allerede. Forståelsen av The Avengers er nemlig avhengig av bakgrunnsinfo derfra, skriver Box Office Magazine og gir 3 av 5 mulige stjerner.
Så ikke ALLE er dritfornøyde. Men altså de fleste.

Avengers-filmen blir for øvrig siste sjanse til å se Scarlett Johansson i rollen som Black Widow. I går ble det kjent at den sexy svarte skinndrakten hennes ikke blir med videre til Iron Man 3. Jessica Chastain står imidlertid oppført på rollelisten til denne filmen, som straks går i opptak og har premiere 3. mai neste år. PT produseres det også oppfølgere til filmene om Thor og Captain America.

Fun fact: Puppe-Piraya-aktuelle David Hasselhoff spilte Samuel L. Jacksons rolle i den ikke fullt så vellykkede TV-filmen Nick Fury: Agent of S.H.I.E.L.D fra 1998. Her får du et ørlite innblikk i hvordan Avengers-gjengen artet seg den gangen, og samtidig et kjempeinntrykk av hvor langt verden har kommet siden da:

Nerdefakta 1: Avengers’ originalbesetning besto av Iron Man (aka Tony Stark), Ant-Man (aka Dr. Henry Pym), Wasp (aka Janet Van Dyne), tordenguden Thor og Hulken (aka Bruce Banner). Captain America ble først oppdaget av dette superteamet i tegneseriens fjerde utgave, men siden den gang har han vært med i gjengen.

Nerdefakta 2: The Fantastic Four, X-Men, Spider-Man og Wolverine er andre velkjente tegneseriehelter fra Marvel-universet. Byene disse figurene lever i er til forveksling like virkelige amerikanske byer som Los Angeles, New York og Chicago.
Se også: Enda et Soundgarden-comeback: Nå via The Avengers