Hopp til hovedinnhold
Sunn norsk ungdom (Nordisk Filmdistribusjon)

Lords of Chaos anmeldes av 730.no: – Hollywood x mord og metal fra Norge

Lords of Chaos gir deg bekmørk norsk musikkhistorie.

Den svenske regissøren Jonas Åkerlund oss tilbake til Norge på det svarte 90-tallet – da norsk black metal tok verdenen med storm.

Det starter med en tekstplakat: «Basert på sannhet, løgner… og det som faktisk skjedde».

Hvor mye som er oppspinn i filmen om den grusomme historien bak bandet Mayhem, er vrient å vite med sikkerhet.

Men én ting er definitivt sant: Kirkebranner, selvmord og drap fant sted i det norske black metal-miljøet fant sted.

Gjerningsmennene tilhørte Den svarte sirkel med Øystein Aarseth og Varg Vikernes i spissen. De virkelige detaljene rundt ugjerningene er det gjerningsmennene som vet best.

Med dette sagt; denne anmeldelsen baserer seg på Lords of Chaos i seg selv og tar ikke hensyn til eventuelle faktafeil i selve historien.

Hovedpersonen i filmen er Øystein alias Euronymous; gitarist og grunnlegger av bandet Mayhem. Han eier også plateselskapet Deathlike Silence og platebutikken Helvete i Oslo.

(Nordisk Filmdistribusjon)

Vi følger Mayhem omtrent fra start med originalbesetningen; nevnte Øystein (Rory Culkin), Jørn «Necrobutcher» Stubberud (Jonathan Barnwell), Jan Axel «Hellhammer» Blomberg (Anthony De La Torre) og Pelle «Dead» Ohlin (Jack Kilmer).

Øystein åpner platebutikken Helvete, og både Mayhem-medlemmene og unge black metal-fans ender opp med å bruke kjelleren som oppholdssted.

Etter en konsert møtes Øystein og Kristian Vikernes for første gang. Sistnevnte virker som en usikker og stusselig kar fra Bergen som gjerne har lyst å være en del av noe større. Øystein er lite imøtekommende og vender tilbake til gjengen uten å hilse ordentlig.

(Nordisk filmdistribusjon)

Kristian Vikernes skifter så fornavn til Varg og prøver igjen å komme seg på innsiden av Mayhem. Denne gangen klarer han det, og ender til slutt opp som bandets nye bassist.

Det er her ballen med ugjerninger begynner å rulle.

Varg er stadig på jakt etter bekreftelse og likeså opptatt av å være en «ekte satanist». Drap og kirker som står i brann virker ikke lenger som en big deal. Varg tøyer grenser hele tiden, mens Øystein begynner å innse at det går for langt.

Til tross for dette tar han på seg æren for kriminaliteten gang på gang – til Vargs store forargelse.

Rory Culkin (lillebroren til Hjemme alene-stjerne Macaulay) gjør seg godt som black metal-hode på lerretet, mens Varg Vikernes blir portrettert av Emory Cohen (The Place Beyond the Pines), som gjør en troverdig figur som den mørkeste av dem alle.

Popartisten Sky Ferreira spiller Ann-Marit og Valter Skarsgård (sønnen til Stellan, broren til Alexander) er Emperor-trommisen Faust.

(Nordisk filmdistribusjon)

Det hele blir formidlet som en film som handler mer om rotløse ungdommer brakt sammen via satanisme enn musikken i seg selv.

En gjeng ungdommer som sakte, men sikkert er i ferd med å ødelegge både seg selv og andre ved å tydeliggjøre sin mangel på respekt for et samfunn de selv mener de ikke hører hjemme i.

Alt i alt en film med høy underholdningsverdi – uavhengig av kjennskap til Mayhem.

Sjekk ut traileren her:

Vi bør informere om at Lords of Chaos byr på mye blod, groteske drap og drøye scener.

Den anbefales med andre ord ikke for sarte sjeler – filmen har 18 års aldersgrense.

Terningkast: 666?

Nei, men en velfortjent 5 er på sin plass.

Se også: Spellemann kritiseres for Urban-kategorien – igjen

 

Nyeste saker fra 730.no

Les mer