Hopp til hovedinnhold
KILLING EVE ER MULIGENS DREPEN FOR EVE SELV, MEN VI KOSER OSS (HBO NORDIC)

Terningkast 6: Perfekt katt-og-mus-jakt med en psykopat

KILLING EVE ER MULIGENS DREPEN FOR EVE SELV, MEN VI KOSER OSS (HBO NORDIC)

Inneholder bittesmå spoilere.
 


Da TVs relativt nye vidunderbarn Phoebe Waller-Bridge, skaper og hovedrolleinnehaver av 2016s så-galt-at-det-blir-rett-serie Fleabag, først begynte produksjonen av nye Killing Eve, kom nettverket til henne med én bekymring:


 
«Ikke ha med for mange kvinner.»


 
Waller-Bridge forteller Variety at nettverket var redd for at BBC America/HBO Nordics nye krimthriller skulle bli for urealistisk med for mange damer i casten.
 
I forkant av seriens premiere denne uken har dog amerikanske BBC allerede bestilt ny sesong. Killing Eve har nemlig høstet strålende kritikk verden over – selv med med en haug med damer involvert. 
 


Vi kaster oss på trendbølgen: Denne er en av serieåret 2018s klare juveler, om ikke den klareste så langt. Og det tenker vi kun etter å ha sett seriens første episode.HOVEDROLLEINNEHAVERNE BLIR LIKE OBSESSED MED HVERANDRE SOM VI BLIR MED DEM – SOM MULIGENS ER SERIENS STERKESTE SIDE (HBO NORDIC)Serien tar for seg MI5-agenten Eve (Grey’s Anatomys Sandra Oh), en undervurdert og uinspirert dame som minner mer om en gnistløs kontordame enn en hemmelig agent. 

Dette endrer seg kjapt når den elegante, ekstremt talentfulle – for å ikke glemme psykopatiske – leiemorderen Villanelle, spilt av Jodie Comer (My Mad Fat Diary), utfører en rekke mord gjennom Europa.
 
Eve, som er passe oppslukt og nesten blir opphisset kun ved tanken på seriemordere, tar selvsagt opp jakten.
 


Først må vi nesten påpeke at krimthrillere tradisjonelt har vært en svært maskulin sjanger, men det er først når vi blir servert to kvinnelige hovedroller at vi innser nøyaktig hvor testosteron-dominert kategorien har vært. 


 
Det er nærmest forbløffende hvordan én sjanger hvor annonseringer av nye serier ofte føles som «kommer det enda én» plutselig kjennes frisk ut fordi den er frontet av damer. Blant krimhavet har Killing Eve funnet ukjente farvann man skulle trodd noen ville ha snublet over før. 


 


At Killing Eve er genial kommer frem allerede i seriens åpningsscene – som blir vår eneste «spoiler» i denne artikkelen:
 


Villanelle befinner seg på en fancy restaurant i Wien og observerer nøytralt det som skjer rundt henne: Et overlykkelig barn sluke i seg iskrem, og en servitør som smiler fordi kunden hans er fornøyd med desserten hun har fått. 
 

Leiemorderen studerer det hyggelige scenarioet, strekker litt på smilebåndet som om hun er med på øyeblikket, før hun forlater lokalet og slår desserten ut av hendene på barnet på veien ut. Bare for å ødelegge lykken. 

Oppsettet er så simpelt, og allikevel så effektivt at beskjeden og inntrykket blir sittende hos deg – psykopater er eksperter på å skjule seg, og trenger ikke ha grunner for det de gjør.
 


Hele casten (som for øvrig inkluderer Broen-skuespiller Kim Bodnia) leverer sterkt, men all ære går til Oh og Comer, som begge gjør formidable hovedroller. Som publikum blir vi umiddelbart investert i de to, dog av helt forskjellige grunner:
 


Eve er hardbarka og intelligent slik en spion skal være, men demonstrerer likevel en mer sårbar og menneskelig side seerne lett kan relatere til – noe som er sjelden vare for spionserier.

JODIE ER FOR OPPTATT AT LEIEMORDERLIVETS LUKSURIØSE GODER TIL Å GI DET OPP. SPESIELT DE RÅE ANTREKKENE SETTES PRIS PÅ (HBO NORDIC)Comers Villanelle på sin side er bare helt klin-kokkos gal. Dama tar så lett på det å slakte ned mål etter mål for opprettholde luksuslivet, og er så usympatisk med ofrene sine at man bare blir sittende med gapet oppe og vente på at a) hun skal bringe mer fascinerende kaos til verden og b) at noen skal komme og lukke munnen vår for oss før sikkelet lager flekker på genseren vår.  


 
Killing Eve er dog ikke intens hele tiden, heldigvis.
Den gir oss akkurat nok pusterom uten at plottet taper spenningen.  Oh og resten av MI5-kollegaene får blant annet demonstrert sine komedietalent når Waller-Bridge leverer samme feilfrie komiske timing hun først ble kjent for i Fleabag
Det skjer ikke ofte at alvorlige krimthrillere som Killing Eve presterer å finne den skjøre balansen mellom drapsetterforskning og humor uten å ødelegge for seriøsiteten. Her har de dog truffet blink, og balansen mellom latterkrampe og falle-av-stolen-spenning er akkurat der den skal være. 

SERIEN GJØR AKKURAT NOK PLASS TIL BÅDE HUMOR OG HYGGELIG STEMNING BLANT EVE OG HENNES KOLLEGAER OG FAMILIE (HBO NORDIC)

Som seer blir man faktisk litt bortskjemt av Killing Eve, for her sitter egentlig alt slik det skal og vi får servert skatter på rekke og rad: 
Nydelige location-shoots i Paris, Toscana og andre europeiske storbyer, en spenningskurve som sannsynligvis ikke er god for blodtrykket, to hovedkarakterer vi blir obsessed over i like stor grad som de blir obsessed med hverandre, og listen går videre og videre… 
 

Katt-og-mus-jakten mellom de to er utrolig gripende fra første stund, faktisk til den grad at Killing Eves åpningsepisode fortsatt er det eneste som kjører rundt i hodet vårt et helt døgn etter at vi først så den.
 
Det ligger en usedvanlig kvalitet over det hele man som regel kun finner blant de største Hollywood-produksjoner. Her snakker vi må-se-kategorien, den type serien man bare MÅ få snakket ut om i lunsjpausen på jobb dagen etter, om det så er med hun nye som begynte i forrige uke som du ikke egentlig har introdusert deg for. 
Men nettverket hadde nok rett i at den ikke har blitt helt realistisk. 


Det er ikke realistisk at det å simpelthen sette to kvinner inn i hovedrollene i en krimthriller kan virke så forfriskende på en sjanger. Det er ikke realistisk at en nykommerserie blir den som får oss til å kaste penger på HBO Nordic i en måned hvor både Westworld og The Handmaid’s Tale dropper. Det er ikke realistisk at vi skal bry oss om en psykopatisk leiemorder som bokstavelig talt dreper for siste Dolce and Gabbana, og her sitter vi. 
Killing Eve er absolutt urealistisk. Urealistisk drittbra. 
Terningkast 6. 

Killing Eve har premiere på HBO Nordic mandag 9. april, hvor nye episoder slippes ukentlig.


 
Anmeldelsen er basert på seriens første episode. 
 

 

Les mer