Hopp til hovedinnhold
John David Washington som CIA-agent som forsøker å stanse en global katastrofe i Tenet (SF Studios/Warner Bros.)
John David Washington som CIA-agent kalt The Protagonist som forsøker å stanse en global katastrofe i Tenet (SF Studios/Warner Bros.)

Tenet: Hva sier anmelderne om Christopher Nolan-blockbusteren?

Tenet har endelig fått grønt lys til premiere.

Den 2 milliarder kroner dyre blockbuster til Christopher Nolan (hans dyreste) har blitt utsatt tre ganger på grunn av COVID-19, og pandemien vil selvsagt redusere antall mennesker som ser den på kino.

Men har den mystiske science fiction-thrilleren med Robert Pattinson og John David Washington blitt bra?

De første anmeldelsene av Tenet har nå tikket inn – og de aller fleste er godt fornøyde.

Selv om de skyhøye forventningene neppe toppes…

Les nedenfor den siste Tenet-traileren – som kom nå. Snutten er akkompagnert av den kliss nye Travis Scott-singelen «THE PLAN», produsert av WondaGurl og svenske, Roc Nation-signerte Ludwig Göransson.

La oss starte med litt sutring.

BBC skriver at Tenet føles som «flere blockbusterne kombinert» og at filmen til tider drunker i sitt eget innhold.

«Man kan ikke si noe annet om Nolan. [Han] legger pengene på skjermen og leverer den type bråkete, ekstravagant og fundamentalt latterlig kiosklitteratur som minner deg om hvorfor du går på kino. Men det kollapser under vekten av alle plottene som strander og konsepter som stappes inn i filmen.»

«Du får ikke inntrykk av – som du vanligvis får fra filmene hans – at hvert element er nettopp der det skal være. Noen deler av det holder på for lenge, andre ikke lenge nok. Det er stas å se en virkelig stor film igjen. Men en mindre film ville kanskje vært bedre», mener BBC og byr på karakter C.

John David Washington og Robert Pattinson i Tenet (SF Studios Norge/Warner Bros.)

John David Washington og Robert Pattinson i Tenet (SF Studios Norge/Warner Bros.)

«Tenet er stor og ambisiøs, men Nolan surrer seg mer fast i sin egen handling enn noen gang før.»

Dette kommer fra IndieWire, som kaller filmen en «humorløs skuffelse».

«Hva er det egentlig man må løsne opp, utover løkker av snorer og en haug av røykringer? Alle som er klare for å bli besatt av dings på en ryggsekk slik de gjorde med det spinnende høydepunket i Inception kan klamre seg til illusjonen om Nolan som en film-messias.

«Men på bakgrunn av dette beviset er han blitt en veldig prøvende, lite generøs og litt kjedelig gutt», mener anmelderen og belønner Tenet med C-.

Drip 💧 (SF Norge/Warner Bros.)

Drip 💧 (SF Norge/Warner Bros.)

Andre er – enda – mer skuffet.

«Det er noe ved en film som insisterer på å være detaljorientert med sin pseudo-vitenskap samtidig som den anerkjenner at du ikke har skjønt noe som helst. Vi blir hamret løs på av handlingen, og deretter trøstet [med forklaring] på hvorfor det som har skjedd skjedde», skriver The Guardian og gir tommelen ned.

«Verdenen er mer enn klar for en fantastisk blockbuster, særlig en som har med ansiktsmasker og prat om å gå tilbake i tiden for å unngå katastrofe. Det er synd at Tenet ikke er det.»

Avisen gir to av fem stjerner til Christopher Nolan & co.

Robert Pattinson og John David Washington i Tenet på Tjuvholmen i Oslo (SF Norge/Warner Bros.)

Robert Pattinson og John David Washington i Tenet på Tjuvholmen i Oslo (SF Norge/Warner Bros.)

La oss ta en 180 til noen som gir Tenet full pott.

Telegraph gir fem av fem stjerner og er henrykte over filmen og skuespillet.

Selv om anmelderen regner med at handlingen vil gjøre mange oppgitt.

«Dybden, subtiliteten og vittigheten til Robert Pattinson og Elizabeth Debickis opptredener blir først tydelig når du vet hvor Tenet skal. Eller kanskje burde være der den har vært. Fortsatt forvirret? Ikke vær det. Eller rettere sagt; vær det og nyt det. Dette er en film som vil få mange til å kaste hendene opp i luften av forvirrelse – og få mange flere, håper jeg, til å knytte nevene i ærefrykt og glede.»

Elizabeth Debicki og John David Washington (SF Studios/Warner)

Elizabeth Debicki og John David Washington (SF Studios/Warner)

Empire går for fire av fem stjerner.

«Hvis du er ute etter en stor, eksplosiv Nolan-hjerneorgasme, er det akkurat det du kommer til å få», skriver filmbladet, som ikke synes det er så farlig om man ikke skjønner alt som skjer.

«Når den er ferdig, vet du kanskje ikke hva faen som har skjedd, men det er spennende uansett. Det er vilt underholdende.»

The New York Times liker også Tenet, selv om de synes Christopher Nolans blockbuster leker litt mer intelligent enn den egentlig er.

Tenet er den 15. filmen som Christopher Nolan regisserer (SF Norge/Warner Bros.)

Tenet er den 15. filmen som Christopher Nolan regisserer (SF Norge/Warner Bros.)

«Filmen er unektelig fornøyelig, men dens svimle grandiositet gjør ikke noe annet enn å fremheve skjørheten i dens påståtte smarthet», mener avisen, som likevel gir tommelen opp.

«Tenet står til alle forventninger, utenom forventningen om at den vil overgå forventingene.»

Mystisk oppdrag i Oslo (SF Studios Norge/Warner Bros.)

Mystisk oppdrag i Oslo (SF Studios Norge/Warner Bros.)

Thrilleren er skutt i syv land, blant annet i Norge.

Nærmere bestemt på Tjuvholmen ved Aker Brygge og på taket til Operahuset i Oslo.

I hovedrollene finner vi John David Washington (HBO-serien Ballers, Spike Lees BlacKkKlansman) – sønnen til Denzel Washington – sammen med Robert Pattinson.

De spiller mot blant andre Michael Caine, Aaron Taylor-Johnson, Kenneth Branagh, Elizabeth Debicki og franske Clémence Poésy (Harry Potter).

Britiske Chris Nolan har tidligere laget – blant annet – Inception, The Dark Knight-trilogien, The Prestige, Interstellar og Dunkirk.

Les også: Tenet med egen premieredato for Europa

Les mer