Hopp til hovedinnhold
Daniel Espinosa Morbius svenske Jared Leto flop Spider Man-Tom-Holland-Adria-Arjona snabba-cash
Jared Leto som Dr. Michael Morbius (Marvel/Sony)

Morbius-slakten: Svenske Daniel Espinosa kommenterer kritikken

Morbius kan være den dårligst mottatte Marvel-filmen noensinne.

(Denne saken har ingen spoilere. I alle fall ikke mer enn trailerne.)

Marvel-filmene The New Mutants og Morbius ble begge utsatt gang på gang. Blant annet grunnet problemer og uenigheter under produksjonen. Noe annet fimene har til felles er horror-elementer. Samt at de begge får elendig mottakelse. The New Mutants har 5,3 av 10 stjerner hos IMDb, mens Morbius må nøye seg med 5,2 av 10. Verre er det med anmelderne. Jared Leto-filmen har bare 16 prosent positive anmeldelser, mens X-Men-spin-off-en har 36 prosent.

Den svenske Morbius-regissøren Daniel Espinosa sier likevel at han er «veldig stolt» av filmen.

I alle fall noen av scenene.

BTS med Daniel Espinosa og Jared Leto (Marvel/Sony)

BTS med svenske Daniel Espinosa og Jared Leto (Marvel/Sony)

– Da jeg gjorde min første film, var det en liten film som heter Babylon-sjukan, sier svensken til Insider.

– Jeg husker en dag jeg dro hjem med t-banen, og jeg hadde tatt noen drinker, så jeg var litt full. Noen på toget dyttet til meg og sa… «Jeg må fortelle deg hva som er galt med den andre scenen i filmen din», og jeg svarte «vel, okay…», fortsetter Daniel Espinosa.

Tyrese Gibson, Adria Arjona, Jared Leto og Al Madrigal på Morbius-screening i Los Angeles 30. mars 2022 (Alberto E. Rodriguez/Getty)

Tyrese Gibson, Adria Arjona, Jared Leto og Al Madrigal på Morbius-screening i Los Angeles 30. mars 2022 (Alberto E. Rodriguez/Getty)

– Poenget mitt er at det er en rar greie å lage noe som er så offentlig.

– Altså, jeg har mye selvhat, så jeg har mye kritikk til mitt eget arbeid. Jeg prøver alltid å fokusere på å bli bedre, sier Stockholm-mannen.

– Men jeg er også stolt av det jeg gjør. Det er deler i alle filmene mine som jeg er veldig stolt av.

Jared Leto Daniel Espinosa Morbius svenske flop Spider Man-Tom-Holland Adria Arjona norge

(Marvel/Sony)

Morbius er en del av Sonys Spider-Man Universe – ikke Disneys Marvel Cinematic Universe. Nå får vi se opprinnelsen til superskurken, eller om du vil; antisuperhelten som debuterte i Spider-Man-tegneserien for 30 år siden.

Dr. Michael Morbius er en skrøpelig, dyktig og rik biokjemiker med en sjelden blodsykdom. Hans desperate søken etter en kur fører til et serum som gjør ham sterk. Men som også gjør ham til en vampyr.

Jared Leto tar rollen sin blodseriøst (ordspill tiltenkt). Samtidig som vampyren ser cheesy ut. Spidey-filmene har en vits hvert femte minutt, men Morbius har omtrent ingen humor. (Noe som kan bli rart når han og Peter Parker etterhvert skal møtes?) Mange klager også på effektene.

Adria Arjona Martine Bancroft Alexandria Ocasio-Cortez Jared Leto Daniel Espinosa Morbius svenske flop Spider Man-Tom-Holland norge

Adria Arjona spiller Martine Bancroft i Morbius (Marvel/Sony)

Hva sier anmelderne?

«Flaut Marvel-bomskudd», skriver The Guardian og gir 1 av 5 stjerner.

«Jared Leto og Matt Smith vamper det opp i usammenhengende superhelt-kjedsommelighet.»

Associated Press slakter også via 1 stjerne.

«Morbius er en forglemmelig, ofte latterlig, oppføring i Sonys forsøk på å fylle sitt eget Spider-Man Universe. Dårlig redigert og bearbeidet…»

«Jared Leto ser mer ut som en snerrende vokalist i et death metal-band.»

Morbius Jared Leto vampire Spider-Man Tom Holland Adria Arjona Daniel Espinosa snabba cash

(Sony/Marvel)

«Til tross for at den bare er litt over 90 minutter lang, er Morbius et ork å sitte gjennom. Den mangler fantasi, lyst og spenning», mener ReelViews.

De synes Morbius er så dårlig at de savner Venom.

«Selv om lignende anklager kan rettes mot Sonys første Spider-Man-superskurk-spin-off, Venom, har den filmen i det minste sans for humor. Jared Leto spiller [Dr. Morbius] med en seriøsitet som til og med Tolstoj kunne ha funnet dyster.»

Jared Leto Daniel Espinosa Morbius svenske flop Spiderman Adria Arjona norge

(Marvel/Sony)

Som traileren viser, dukker Michael Keaton igjen opp som Vulture (som i MCU-filmen Spider-Man: Homecoming), og planen er en film med hans superskurkgruppe Sinister Six. (Vulture, Electro, Kraven the Hunter, Sandman, Mysterio, Dr. Octopus.) Mange føler at Sonys Marvel-filmer ofte sliter slik som DC-filmene. Grunnet at de ikke sikrer seg bra nok folk, slik som Disney stort sett ordner for sine Marvel-produksjoner.

«Hvis ikke [Sinister Six-filmen] blir bedre skrevet, vil den få Justice League til å se ut som et mesterverk.»

Matt Smith Adria Arjona Martine Bancroft Alexandria Ocasio-Cortez Jared Leto Daniel Espinosa Morbius svenske flop Spider Man-Tom-Holland norge

Matt Smith som broren Milo Morbius (Marvel/Sony)

Til tross for slakten, åpner Mobious som ventet på førsteplass på kino i Nord-Amerika, med 39 millioner dollar. I Norge må den nøye seg med 3. plass.

730.no anmelder The New Mutants: Verste Marvel-filmen noensinne?

Eternals skuffer mange, men den eklektiske MCU-filmen til Oscar-vinneren Chloé Zhao får bedre mottakelse enn Morbius: Se her 

Daniel Espinosa slo gjennom med Snabba Cash med Joel Kinnaman.

Filmene har fått suksess som omstart/spin-off-serie fra Netflix, og Snabba Cash sesong 2 er snart klar.

Snabba Cash: Joel Kinnaman og Daniel Espinosa (Instagram/joelkinnaman)

Snabba Cash: Joel Kinnaman og Daniel Espinosa (Instagram/joelkinnaman)

I 2017 laget 44-åringen sci-fi-skrekkfilmen Life med Jake Gyllenhaal, svenske Rebecca Ferguson fra Dune og hele verdenens Ryan Reynolds.

Etter Morbius teamer svensken igjen opp med Jake Gyllenhaal via The Anarchists vs ISIS, basert på Seth Harp-artikkelen fra Rolling Stone.

Daniel Espinosa med Denzel Washington på settet til sin film Safe House (Universal Pictures)

Daniel Espinosa med Denzel Washington på settet til sin film Safe House (Universal Pictures)

Ettersom vampyrkarakteren ble til i et Spider-Man-blad, har Sony Pictures filmrettighetene. Sonys Spider-Man Universe starter med Venom og Venom: Let There Be Carnage. Etter Morbius kommer Kraven the Hunter med Aaron Taylor-Johnson, fulgt av filmer med Spidey-karakterer som Spider-Woman, Black Cat, Nightwatch, Silver Sable og Madame Web.

Les også: Sydney Sweeney til Marvel 

Den evigunge 50-åringen Jared Leto sier at han (selvfølgelig) håper å se Morbius i MCU-filmer ($$$). Tom Holland er enig i at det hadde vært gøy hvis Spider-Man og Morbius møtes:

Hvor lenge skal Tom Holland fortsette å spille Spider-Man? Se hva Zendaya sier lol

Les mer