Hopp til hovedinnhold
BENJAMIN HELSTAD (AGNETE BRUN/EUFORIA)

Svensk boost for Kongen av Bastøy

Bare to uker etter premieren er Kongen av Bastøy snart sett av 100 000 nordmenn, og nå skal den presenteres for utlandet via store Gøteborgs Internasjonale Filmfestival.

– Filmen er fantastisk og det er en stor ære for oss å få lov til åpne med Kongen av Bastøy 28. januar, sier festivalsjef Marit Kapla i en epost sendt til 730.

Den Marius Holst-regisserte filmen om det tragiske skolehjemmet vil kjempe om prisen på 1 million kroner. Etter Gøteborg står filmfestivalen i Rotterdam og European Film Market i Berlin for tur.

– Jeg setter stor pris på Gøteborgs interesse for filmen, og tror dette vil gi Bastøy en perfekt start på filmens videre liv utenfor landets grenser, forteller produsent Karin Julsrud. – Det blir spennende å se hva dette kan føre til i et nordisk perspektiv.

Kongen av Bastøy hadde premiere samtidig med Tron: Legacy, men solgte dobbelt så mange kinobiletter (22 000) i Norge som den solid markedsførte Hollywood-filmen i løpet av førjulshelgen.


Handling: I 1915 ankommer Erling (17) Bastøy med sin egen agenda; Å komme seg bort derfra fortest mulig. Men hvor langt er han villig til å gå på bekostning av andre, for selv å slippe unna et undertrykkende og brutalt regime? Etter en tragisk hendelse, blir Erling motvillig involvert i de andre guttenes skjebner og en dag står han i spissen for et voldsomt opprør. Staten svarer med å sende 150 væpnede soldater til øya for å gjenopprette ro og orden. Bastøy skolehjem ble nedlagt i 1953 etter at det ble beryktet for sin behandling av guttene som var plassert der. Filmen er basert på virkelige hendelser.

Skuespillere: Benjamin Helstad, Kristoffer Joner, Stellan Skarsgård, Trond Nilssen, Magnus Langlete, Morten Løvstad.

Regi: Marius Holst. Manus: Dennis Magnusson, etter en historie av Mette Marit Bølstad & Lars Saabye Christensen. Foto: John Andreas Andersen. Produsent: Karin Julsrud. Produksjonsselskap: 4 1/2.
Fun fact: I år skal 40 norske filmer få premiere. I Sverige nøyer de seg med 16 svenske filmer.
Se også: Eventyrlig norsk oppsving i USA: – Norwegian trolls are like totally awesome

Les mer