Svensk boost for Kongen av Bastøy

1. jan 2011 kl. 00:00
BENJAMIN HELSTAD (AGNETE BRUN/EUFORIA)

Bare to uker etter premieren er Kongen av Bastøy snart sett av 100 000 nordmenn, og nå skal den presenteres for utlandet via store Gøteborgs Internasjonale Filmfestival.

– Filmen er fantastisk og det er en stor ære for oss å få lov til åpne med Kongen av Bastøy 28. januar, sier festivalsjef Marit Kapla i en epost sendt til 730.

Den Marius Holst-regisserte filmen om det tragiske skolehjemmet vil kjempe om prisen på 1 million kroner. Etter Gøteborg står filmfestivalen i Rotterdam og European Film Market i Berlin for tur.

– Jeg setter stor pris på Gøteborgs interesse for filmen, og tror dette vil gi Bastøy en perfekt start på filmens videre liv utenfor landets grenser, forteller produsent Karin Julsrud. – Det blir spennende å se hva dette kan føre til i et nordisk perspektiv.

Kongen av Bastøy hadde premiere samtidig med Tron: Legacy, men solgte dobbelt så mange kinobiletter (22 000) i Norge som den solid markedsførte Hollywood-filmen i løpet av førjulshelgen.


Handling: I 1915 ankommer Erling (17) Bastøy med sin egen agenda; Å komme seg bort derfra fortest mulig. Men hvor langt er han villig til å gå på bekostning av andre, for selv å slippe unna et undertrykkende og brutalt regime? Etter en tragisk hendelse, blir Erling motvillig involvert i de andre guttenes skjebner og en dag står han i spissen for et voldsomt opprør. Staten svarer med å sende 150 væpnede soldater til øya for å gjenopprette ro og orden. Bastøy skolehjem ble nedlagt i 1953 etter at det ble beryktet for sin behandling av guttene som var plassert der. Filmen er basert på virkelige hendelser.

Skuespillere: Benjamin Helstad, Kristoffer Joner, Stellan Skarsgård, Trond Nilssen, Magnus Langlete, Morten Løvstad.

Regi: Marius Holst. Manus: Dennis Magnusson, etter en historie av Mette Marit Bølstad & Lars Saabye Christensen. Foto: John Andreas Andersen. Produsent: Karin Julsrud. Produksjonsselskap: 4 1/2.
Fun fact: I år skal 40 norske filmer få premiere. I Sverige nøyer de seg med 16 svenske filmer.
Se også: Eventyrlig norsk oppsving i USA: – Norwegian trolls are like totally awesome