Hopp til hovedinnhold
HVEM ER DET EGENTLIG SOM STYRER VERDENS VIKTIGSTE NASJONER? DEEP STATE VET (FOX)

Suveren serie har norgespremiere i dag – 730 traff casten

HVEM ER DET EGENTLIG SOM STYRER VERDENS VIKTIGSTE NASJONER? DEEP STATE VET (FOX)

Å se på lineær TV i 2018 er kanskje uhørt for oss som er blitt skjemt bort med alt av Viaplay og HBO Nordic, men i dag er det faktisk passende å gi «vanlig» TV en shoutout.
Den nye Fox-serien Deep State, som blir beskrevet som en slags europeisk versjon av gigantsuksessen Homeland, har nemlig premiere i dag, 23. april, og vi kjenner plutselig på trangen til å hooke opp en parabolantenne, eller hva nå enn det er man gjør for å få TV-signaler i 2018. 
For å forstå hva serien handler om er det greit å legge grunnlaget ved å forklare dens tittel: 
«Deep state»-uttrykket stammer fra et gammelt tyrkisk uttrykk som beskriver en gruppe innflytelsesrike mennesker innad i stat og militæret, som har mulighet til å påvirke nasjonens lover omtrent upåvirket av skifte i regjering. 
I dag er det noe som ofte blir brukt i sammenheng med Donald Trump, hvor sinnataggen og hans tilhengere hevder at Hillary, Obama og resten av mørja i «deep state» konspirerer om å undergrave hans regjering. Deep State tar for seg den hardbarka Max Easton; en pensjonert MI6-agent som plutselig blir kalt tilbake i spill når broren hans (Game of Thrones’ Joe Dempsie aka Gendry) blir drept på oppdrag. Easton spilles av Mark Strong, kjent fra en rekke spionfilmer, samt Nicole Kidman-thrilleren Before I Go To Sleep
Etter å ha skjult sin spionidentitet fra konen hans (belgiske Lyne Renée, kjent fra blant annet Strike Back), må Max nå konfrontere den ubehagelige fortiden før både privatlivet og jobblivet faller i grus. 
I forkant av seriens premiere ble 730 invitert til eksklusiv verdenspremiere i London, før vi fikk møte og en rekke medlemmer av hovedcasten og produksjonsteamet. 
 730 VAR TILSTEDE VED VERDENSPREMIEREN I LONDON FORRIGE MÅNED, SAMMEN MED SKAPERNE OG CASTEN (FOX)

Under følger en Q&A vi gjorde med blant andre Strong, Renée, Karima McAdams (Sherlock Holmes: A Game of Shadows), Anastasia Griffith (Once Upon A Time), Alistair Petrie (Rogue One: A Star Wars Story), samt skaper Matthew Parkhill: 
 
Hva var tankene deres da dere først ble introdusert for Deep State-manuset? Hva var det som gjorde at dere ble trukket mot det, blant alle spionthrillerne der ute? 
Mark Strong: — Det jeg syntes var fascinerende med Deep State var at… Du vet i romaner hvor man skifter mellom karakterer og steder, og det alltid finnes én del man bare helst vil hoppe over? Deep State har ikke slike deler.
Alistair Petrie, som spiller MI6-sjefen George White: — Jeg var faktisk på teater da jeg først fikk tilsendt manuset. Jeg leste gjennom det på telefonen min, og da lysene gikk for å signalisere at stykket skulle begynne, klarte jeg ikke å legge det fra meg.
— Samtidig som jeg ikke ville være han fyren med lysende telefon på teater, så måtte jeg vite hva som skjedde etterpå, legger han til.DELVIS MARROKANSKE KARIMA MCADAMS UNNGÅR BEVISST SERIER OM TERORRISME – MEN IKKE DEEP STATE (FOX) 

 
Annerledes terrorisme 
Karima McAdams (som spiller agent Leyla Toumi) er delvis marokkansk, og hun forteller at hun syntes serier om terrorisme og islam generelt er et særdeles sensitivt emne. Men, da hun fikk manuset for Deep State ble hun umiddelbart grepet av det: 
— Jeg fikk Deep State-manuset på en tid hvor alle manusene jeg leste bare var terrorisme, terrorisme, terrorisme… Da jeg leste dette manuset var det plutselig en helt annen sak, for her gjaldt en helt annen form for terrorisme, sier McAdams. 
Deep State dekker nemlig en mer «hvit-preget» terrorisme, med fokus på stat, industri, bedrifter og latterlige pengesummer. 
I et forsøk på å gjøre serien så hjertefølt og rå som overhodet mulig, har produksjonen bak serien gått inn for at ingen av skuespillerne skal bruke synlig sminke på kamera. Når man er i politisk krig har man på en måte ikke tid til å legge lipgloss. 
— Da jeg fikk høre det, da var det gjort. Da var jeg med. Det var bare for mye som klikket, det føltes bare riktig, ikke som noen glossy og oppsminket versjon av en spionserie, fortsetter McAdams. 
Skaper av Deep State, Matthew Parkhill, forklarer at han bevisst gikk inn for å skape en slags annerledes form for terrorisme i serien. JOE DEMPSIE VAR DEN ENESTE I CASTEN SOM IKKE VAR TILSTEDE – FORDI HAN MÅTTE FILME LITT GAME OF THRONES (FOX) 
 

Han beskriver en scene i premiere-episoden hvor man blir introdusert for en rekke karakterer, og man ser en mann tilsynelatende fra midtøsten rette opp bønneteppet sitt mot Mekka, før han siterer en bønn fra islam. Deretter går han inn i naborommet, og hilser på sine britiske agentkollegaer med en tykk britisk aksent.
— Den scenen var designet slik at man umiddelbart skal innse at dette ikke er et slikt show hvor alle mørkhudete automatisk er terrorister. 
Videre forteller Parkhill om skuespillere fra Deep State-casten som har kommet opp til ham og forklart at de i tiår kun har blitt hyret til å spille terrorister ala IS og al-qaeda, men at de nå kan spille amerikanske lobbyister. 
— Det var svært viktig for oss å gjøre denne serien med en annerledes vinkling, forklarer Parkhill. 
Skremmende realistisk
Videre forteller Parkhill om prosessen med hvordan han skrev showet, og hvordan produktet han endte opp med nesten ble litt for realistisk: 
— Jeg satt med en eks MI6-agent for å gjøre research. Jeg forklarte ham at vi skulle lage denne spionserien, at vi hadde relativt frie tøyler kreativt, og at vi ville vite om det vi hadde gjort var helt blåst eller om vi faktisk var inne på noe, forklarer han. 


ANASTASIA GRIFFITH SPILLER AMANDA JONES – EN DAME HØYT OPPE I CIA (FOX)

— Jeg fortalte litt av det som kom til å skje videre i serien, før fyren plutselig ble veldig stille før han sa at «du aner ikke hvor nærme virkeligheten du har kommet nå». 

Tror dere dette området som showet dekker er en realistisk representasjon av virkeligheten? Tror dere det er såpass … konspirasjonsteori-aktig i virkeligheten? 
— Personlig, så tror jeg det ja, forklarer Anastasia Griffith, som spiller den innflytelsesrike CIA-arbeideren Amanda Jones. 
Griffith: — Vi har snakket om mulighetene for at Matt [Parkhill] kanskje kan se inn i fremtiden, for alt han har skrevet er blitt så latterlig relevant der vi er nå. 
 ALISTAIR PETRIE SPILLER GEORGE WHITE, EN AV SJEFENE I BRITISKE MI6 (FOX)

Deep State tar opp spørsmål om vestens ansvar for kriger og konflikter i resten av verden, noe Griffith mener hjelper med å få folket til å stille de riktige og viktige spørsmålene. 
— Jeg tror slike spørsmål kommer til å bli en større og større del av mainstream nyheter… Samtalen om at vi må ta mer ansvar, at vi må åpne øynene litt mer i vesten for det ansvaret i har i verden… Det er noe jeg syntes er kult med [Deep State] – det fremmer disse spørsmålene og gjør dem mer mainstream, forklarer hun. 
Har dette gjort dere paranoide?  
McAdams og Parkhill i kor: — Jeg har alltid vært paranoid. 
 
Mark Strong legger heller ikke skjul på at han syntes det politiske landskapet er mildt sagt ukomfortabelt: 
— Folkene som styrer verden akkurat nå er de folkene i baren du styrer unna, forklarer han. SPION-KONGEN MARK STRONG  FORKLARER AT DEEP STATE-ROLLEN ER DEN MEST KOMPLEKSE HAN HAR GJORT (FOX)

Balanse mellom det profesjonelle og det personlige
Til tross for at det originale konseptet for serien (da den gikk under kodenavnet «The Nine» etter antallet agenter i felten) nærmet seg en rén spionserie, er Deep States potensielt beste side at den blander det personlige og det profesjonelle hos spionene – noe spesielt Lyne Renée er enig i: 
Renée:  — Jeg tror det unike ved Deep State er at man får servert to svært viktige historier: den politiske, og den følelsesmessige som kommer med familiehjemmet, og hvordan disse to verdenene går sammen.
Renée:  Det var interessant, fordi man da får mange muligheter til å fortelle en historie som kan nå ut til et svært bredt publikum. 
Strong: — Det er lagt like mye vekt på det følelsesmessige og private som det er på eksplosjonene og det politiske, og det er det som gjør Deep State såpass fascinerende. 
Parkhill: — Folk som har slike jobber… Det ødelegger dem. Det fucker dem opp, alltid. Det denne serien gjør er at det viser oss effekten av det, i stedet for at agentene bare går rundt og dreper folk før de setter seg ned i baren med en dry martini.
Parkhill benytter også anledningen til å forsikre oss om at dette ikke er en diss mot dry martini-fanatikeren 007. 
McAdams: — De er alle ganske ødelagte helt fra starten av, og det skaper skikkelig interessant historiefortelling. LYNE RENEE SPILLER MAX’ INTETANENDE KONE SOM PLUTSELIG DRAS INN I ACTIONEN (FOX)

Hvordan er nervene i forkant av premieren?
McAdams: — Etter at vi fikk se [episodene] i går, så er jeg ikke nervøs i det hele tatt. Jeg syntes det er en rettferdig gjenfortelling av der vi har vært og der vi er nå… Jeg er om mulig litt for selvsikker nå! 
Matthew Parkhill er heller ikke nervøs. Men han er ikke selvsikker heller, det tar han seg ikke tid til å være: 
 
 — Jeg sier alltid at det eneste man egentlig kan gjøre er å skape et produkt man kan være stolt av. Om det blir en suksess eller ikke, det vet jeg ingenting om. Men, jeg er veldig stolt av dette showet, og casten og produksjonen har virkelig grunn til å være stolt av det de har gjort, forklarer han avsluttende. 
Deep State har premiere 23. april klokken 21.55 på Fox Norge. 
 


 

Nyeste saker fra 730.no

Les mer