Hopp til hovedinnhold
JULETV > JULEFILM (WARNER BROS.)

Streaming-guide: Våre julefavoritter på TV ?

I romjulen blir det fort mye mas om hvilke julefilmer man må se. (Beklager det.) Netflix setter opp dedikerte julesjangre, og TV-kanalene sender et spesifikt utvalg av filmene man MÅ se for god stemning. Hjelp! Det er juleferie og Hjemme Alene 1, 2, 3, 4 og 5 ser ut til å være nettverkenes go-to løsninger for en fin jul.
Her i 730 er vi dog for å finne løsninger for alle, og mellom familiebesøk og julefester er det faktisk ikke alle som har tid til å sitte seg ned og se fem filmer på halvannen time hver for å føle høytiden senke seg over dem. 
Om film ikke fenger, hvorfor ikke da sette seg ned med et par episoder av serier man liker i stedet? 
Det er tross alt enklere å feire julen med karakterer man allerede har gode forhold til enn fremmede filmfolk. 
Med dette og våre leseres velvære i tankene har vi derfor prøvd å finne frem til et godt utvalg av juleavsnitt fra populære serier, og hvor man kan se dem:
1. Friends – «The One with Phoebe’s Dad» (Sesong 2, episode 9)
For hva er vel bedre enn jul i New York, nærmere bestemt sofaen på Central Perk?
Friends er kanskje mest kjent for Thanksgiving-episoder, men vennene lever jammen til jul også.
I seriens aller første juleepisode arrangerer Monica og Rachel julefest, men får det hele ødelagt når varmeanlegget i leiligheten går berserk. Samtidig finner Phoebe ut at faren hennes ikke er den hun tror han er.
Episoden er tilgjengelig via Netflix. 
2. Parks and Recreation – «Citizen Knope» (Sesong 4, episode 10)
Hvert år må hele Parks and Recbanden leve med at den menneskelige solen Leslie Knope gir dem perfekte gaver, uten at de kan levere det samme tilbake – men ikke i år. I år går alle inn for at Leslie skal få den perfekte jul, og det hele er rørende på ekte. 
Episoden er tilgjengelig via HBO Nordic. 
3. The Office – «Christmas Party» (Sesong 2, episode 10)
 
Når julegaven han selv får i Secret Santa skuffer, bestemmer Michael seg for å endre reglene. Han lar kontorkollegaene få stjele gaver fra hverandre, noe som fort blir hysterisk morsomt. Episoden var for øvrig nominert til to Emmy-priser, no biggie.Episoden er tilgjengelig via HBO Nordic. 
 
4. Grey’s Anatomy – «Grandma Got Run Over By a Reindeer» (Sesong 2, episode 12)
Meredith og resten av the OG Seattle Grace-crew gjør seg klare til julefeiring, selv om det egentlig bare er høytidsentusiasten Izzie som er gira. På sykehuset må legene takle en haug med julerelaterte skader, samt en gutt som har slitt ut hjertet sitt. ?
Episoden er tilgjengelig via Viaplay.
 
5. Will & Grace – «Jingle Balls» (Sesong 4, episode 12)
Make the yuletide gay. Dersom seriens comeback i år har fått gnisten tilbake i fin forkjærlighet for Will & Grace, kan denne episoden gjøre susen. Just Jack får beskjed om å dekorere et Barney’s-butikkvindu til jul, med en minneverdig gjesteopptreden av indiedronningen Parker Posey (The Party Girl, The House of Yes). Karen kler seg ut som S&M-nisse og setter hoe-en tilbake i ho, ho, ho.
Episoden er tilgjengelig via Viaplay.
6. Hotel Cæsar – «Jul på Ankerseteren og Goggen er sur» (Sesong 32, episode 62) 
Norges egentlige kongefamilie The Anker-Hansens vet hvordan man feirer jul med stil. I denne sesongavslutningen fra 2015 er hele familien (eller det som er igjen av den etter alle intrigene) samlet i toppetasjen for å feire, og dramaet lever i beste velstand. Juni brenner maten, hotellet skal rives og Goggen tar en rolig kjøretur med flyet sitt. 
Favorittdramaet vårt er kanskje over, men det er absolutt lov å mimre. 
Episoden er tilgjengelig via TV 2 Sumo.
  
7. Modern Family – «White Christmas» (Sesong 7, episode 9)
Gloria fantaserer om en hvit jul, og leier en hytte på fjellet for å sikre at den idylliske drømmen realiseres. Men, det å sperres inne på et lukket område er særdeles upraktisk for resten av familien, som desperat prøver å holde hemmeligheter skjult.
Episoden er tilgjengelig via Netflix.
8. Riverdale – «Silent Night, Deadly Night» (Sesong 2, episode 9)
Om en skrekkelig, men attraktiv jul er mer din ting, kan Archie og resten av Riverdales modellinnbyggere hjelpe deg. Serien tar juleferie fra dens intense andre sesong, men først må det jo selvsagt feires – på tross av at det er en morder på frifot. 
Episoden er tilgjengelig via Netflix.
9. Downton Abbey – (Sesong 2, julespesial / episode 9)

 

Om kaféer i New York eller Riverdale ikke helt er din kopp med gløgg, hva med julefeiring med ladies og lords i Britiske herskapshus fra 1920-tallet?
Downton Abbey gjorde tradisjon av å ha en juleepisode per sesong, men den første gangen var definitivt den beste. Følelsen av å se hele herskapshuset dekket med lys og dekorasjoner for første gang er magisk. Tenk Galtvort til jul i Harry Potter-universet, bare uten at Voldemort ramler inn og sprenger stedet i fillebiter hele tiden.
Episoden er tilgjengelig via Amazon Prime.
10. South Park – «Merry Christmas, Charlie Manson!» (Sesong 2, episode 16)
Når det gjelder den animerte julen for de voksne ville man kanskje gått til The Simpsons og deres familiefeiring. Men når serien ikke streames i Norge (hvem må vi snakke med for å få fikset dette?), er jammen ikke Comedy Central-konkurrenten South Park et dårlig alternativ.
Cartman inviterer alle guttene med på feiring hos besteforeldrene sine i Nebraska, og ting går overraskende rolig for seg til South Park å være. Stan sniker seg med uten foreldrenes tillatelse, Cartman synger irriterende julesanger og fengselsfuglen Onkel Howard bestemmer seg for å bryte kultlederen Charlie Manson ut av fengsel. 
Episoden er tilgjengelig via Viaplay.
God titting! 

BONUS: Noen ganger er ikke et hint nok. 

Se også: TVNorge serverer blodig julekos

Les mer