Hopp til hovedinnhold
stranger things season 5 duffer brothers strangerthings season 5 st5 premiere dato netflix
Stranger Things sesong 5 - når kommer den? (Netflix)

Stranger Things sesong 5: Alt vi vet så langt

Stranger Things sesong 5 avslutter Netflix’ største franchise noensinne.


OPPDATERT: «Coming soon»… 🫠 The Duffer Brothers & co startet å skrive manuset til Stranger Things sesong 5 august 2022. David Harbour forteller dog at filmingen av ST5 ikke skal starte før i sommer. På grunn av den store streiken blant manusforfattere innen film og TV-serier blir det så mange utsettelser at premieren trolig ikke blir før i mai 2025 🙃

Stranger Things 4 startet filmingen juni 2021 og wrapped opp september 2021. Premieren ble lagt til mai 2022.


Stranger Things sesong 5 åpner med episoden «Chapter One: The Crawl».

Det røper The Duffer Brothers og Netflix i kveld. De har ennå ikke annonsert premieredatoen for ST5.

stranger things sesong 4 chapter one the crawl

Stranger Things 5 Chapter One: The Crawl


Vi er ennå ikke ferdige med Stranger Things. Det er bare å forberede seg til enda et episk eventyr i The Upside Down! ST4 har vært det største kapittelet så langt, og endte med en kolossal finale. Hva skal Stranger Things sesong 5 handle om? Og må vi vente like lenge som sist?

I løpet av seks år har Duffer-brødrene skapt en av de beste titlene streameren har å by på. Det er vanskelig å finne en Netflix-serie som har like mye sjarm, kreativitet og innflytelse som Stranger Things. Måten de bruker popkultur fra 70- og 80-tallet som inspirasjon, påvirkeren popkulturen i dag.

For eksempel den absurde suksessen til «Running Up That Hill» av Kate Bush – og nå plutselig «Master of  Puppets» av Metallica.

I tillegg har serien skapt flere stjerner. Blant andre Millie Bobby Brown (Eleven), Finn Wolfhard (Mike Wheeler), Sadie Sink (Max Mayfield), Gaten Matarazzo (Dunstin Henderson), Caleb McLaughlin (Lucas Sinclair), Noah Schnapp (Will Byers). Samt Joe Keery (Steve Harrington), Natalia Dyer (Nancy Wheeler), Charlie Heaton (Jonathan Byers) og den britiske nykommeren Joseph Quinn (Eddie Munson) fra London.

ST5 Eddie Munson Stranger Things season 5 Joseph Quinn Doja Cat
Joseph Quinn som Eddie Munson (Netflix)

Er Stranger Things sesong 5 bekreftet?

Yessir! I februar 2022 fortalte Matt og Ross Duffer i et brev at vi får ST5 – som konkluderer serien.

«Sesong 4 blir nest siste sesong; sesong 5 blir den siste», skriver de i et brev på Twitter.

https://twitter.com/stranger_things/status/1494341147833122820?s=21&t=a1K5RPZE3AZg1NqedqBlgw

I samme brev nevner de at utviklingen av ST4 viser hvor nødvendig ST5 blir. Og det har duoen definitivt rett i. The Duffer Brothers nevner til og med «nye mysterier, nye eventyr og nye uforventede helter» 👀

I juni hintet serieskaperne om et tidshopp mellom sesongene, uten å gå inn i mer detalj. Men samtidig har de nylig nevnt i podcasten Happy Sad Confused at karakterene kommer til å fortsette hvor sesong 4 avsluttet. Så kanskje tidshoppet ikke er fra starten av, men senere i sesongen? 🤔

De har muligens filmet slutten av ST4 og starten av ST5 back to back, slik at skuespillerne ser like unge ut. I tillegg nevner de at sesong 5 trolig være kortere, med like lange episoder (de er LAAANGE) som de i sesong 4. Episode 9 er den lengste: To timer og 19 minutter!

Har Stranger Things 5 en premieredato?

Niks. Det er ingen premieredato bekreftet. Netflix har i alle fall ikke røpet den. Men skuespillerne og Ross og Matt Duffer har delt noen nyttige detaljer som kan hinte til når vi ser Hawkins-gjengen igjen.

stranger things sesong 5 duffer brothers st5 premiere dato netflix
Matt og Ross Duffer (Netflix)

I kjent stil vil sesong 5 trolig ta lang tid å lage. Mellom sesong 2 og 3 var det et mellomrom på to år. Gitt at vi de siste årene har vært gjennom en pandemi, tok det fortsatt tre (!) år før sesong 4 hadde premiere. Så vi håper i hvert fall de er snille nok til å ikke pine oss så lenge.

(Dyrt er det også. I snitt har vært episode et budsjett på nesten 300 millioner kroner. Inkludert de skyhøye summene til skuespillerne. Millie får nå angivelig 3 millioner kroner per episode. Uten Eleven er det jo ingen Stranger Things.)

Med tanke på at sesong 5 ennå ikke er filmet eller ferdig skrevet, bør ventetiden bli lang. Ross Duffer har heldigvis kommunisert hvordan de ligger an i prosessen. De begynner i neste måned.

– Vi skal ta en liten ferie i juli, og så kommer vi tilbake. Jeg vet at manusmøtene kommer til å starte den første uken i august, sier han til Collider.

Videre har David Harbour (Jim Hopper) nylig hintet om at innspilling vil starte i 2023, og at manuset vil bli fullført i år. Så med forberedelser og produksjon, spår Harbour at Stranger Things sesong 5 kan ha premiere i midten av 2024.

Og det høres jo ut som et realistisk estimat, med tanke på måneder med førproduksjon, innspilling og deretter en tung etterproduksjon med visuelle effekter og redigering. De vil nok prøve å toppe hva de gjorde i sesong 4, men samtidig ha en kortere sesong. Da høres 2024 ut som et bra mål.

Stranger Things 4 Jim Hopper
David Harbour spiller politimannen Jim Hopper i Stranger Things (Netflix)

Hva skal Stranger Things sesong 5 handle om?

Det har ikke blitt annonsert en offisiell synopsis for Stranger Things sesong 5. Det serieskaperne allerede har bekreftet, er at det kan bli en tårefull opplevelse. Duffer-ene sier at de har vist Netflix en plan for siste sesong.

– Vi har en skisse for sesong fem, og vi presenterte den for Netflix, og de reagerte veldig bra på det, forteller Matt Duffer til The Wrap. – Jeg mener, det var tøft. Det er slutten på historien. Jeg så [Netflix-ledere] gråte, som jeg aldri har sett gråte før… Det var vilt.

Sesong 4 endte med en solid gjenforening av alle gruppene, imens Hawkins blir utsatt for et katastrofalt angrep av Vecna. Vi tipper Henry/001/Vecna overlevde, og vender tilbake for avslutningen.

Jamie Campbell Bower vecna Netflix Stranger Things sesong 4 vol 2 crashed server
Jamie Campbell i ST4 (Netflix)

Robin, Nancy og Steve var badass med hagle og molotov, men det var dessverre ikke nok for å ta superskurken. Fram til vi faktisk ser kroppen til Vecna ligge på bakken og sier farvel, så er han ikke død. I motsetning til Eddie Munson, som vi beklageligvis måtte se dø i armene til Dustin, etter en allerede sagnomsust rocka battle bat-tle mot Demobats.

Brødrene forteller at Will Byers skal ha en mye større rolle i sesong 5 (forhåpentligvis med bedre sveis og kanskje en fortjent bursdagsfeiring). Will var en veldig fraværende karakter i ST4, og vi har sett at han har trukket seg mer og mer i skyggen etter første sesong – hvor han var ganske sentral. I ST5 lover de større fokus på karakteren, og hans identitet.

Det samme nevner de for andre karakterer; at de vil «finne seg selv» og konkludere deres utvikling gjennom serien. Blant annet tar de opp Steve og Nancy, og hennes forhold til Jonathan. Alle karakterene har gjort sine egne personlige steg siden sesong 1, og serieskaperne vil skape en full sirkel i sesong 5 – typ en bro mellom første og siste sesong.

Et annet mysterium vi fortsatt venter svar på: Hva er egentlig The Upside Down?

Hvor kommer denne dimensjonen fra? Alt Eleven gjorde var å åpne en portal til den. Det er fortsatt ingen svar på hvordan Oppneden © ble skapt. I tillegg fikk vi vite i sesong 4 (episode 7, for å være eksakt) at denne dimensjonen sitter fast i november 1983. Og hvordan er Russland innblandet i alt dette? Serieskaperne har heldigvis nevnt at dette også noe de vil ha fokus på.

Hvem er med i siste sesong?

Stranger Things 5 Vecna st5 the upside down Millie Bobby Brown Jamie Campbell Bower vecna Netflix Stranger Things sesong 4 vol 2 crashed server
Natalia Dyer som Nancy Wheeler, Gaten Matarazzo som Dustin Henderson, Joe Keery som Steve Harrington, Joseph Quinn som Eddie Munson, Maya Hawke som Robin Buckley, Priah Ferguson som Erica Sinclair, Sadie Sink som Max Mayfield, Caleb McLaughlin som Lucas Sinclair (Netflix)

Sannsynligheten er stor for at gjengen vi har blitt kjent med fra start, og som avsluttet sesong 4, vil returnere til det siste kapittelet. Til og med Max Mayfield (Sadie Sink), om hun våkner opp fra koma.

Som nevnt over, uten at noe er bekreftet, må jo Jamie Campbell Bower returnere som Vecna.

Spesielt etter den gåsehud-monologen Will ga alle helt på slutten, om at han kan føle «hans» aka Vecnas nærvær. Uten at Jamie har bekreftet at han er med i ST5, har han hintet til The Hollywood Reporter at han «vet om sesong 5». Åpenbart vet han om sesong 5, men ligger det noe mer bak det han sier?

Og hva med Eddie Munson? Dessverre var det veldig tydelig at vi måtte ta farvel med karakteren. Om det ikke er overbevisende nok for deg, har serieskaperne bekreftet at Eddie er død, i intervjuet med Happy Sad Confused. De nevner dog at hans død vil ha «ekstreme konsekvenser».

Får vi mer Stranger Things etter dette?

stranger things sesong 5 millie bobby brown eleven sadie sink max duffer brothers st5 premiere dato netflix
Millie Bobby Brown og Sadie Sink (Netflix)

Du har sikkert skjønt til nå at sesong 5 dessverre er siste kapittel i serien. Men, det betyr ikke at det er siste sesong i Stranger Things-universet.

Duffer-brødrene har alltid vært åpne om produksjonen rundt Stranger Things-sesongene. Etter brevet hvor de annonserte den femte sesongen, hintet de til en spin-off basert på Stranger Things.

– Vi har en idé til en spin-off som vi er veldig begeistret for … men vi har ikke fortalt noen ideen ennå, langt mindre skrevet den, forteller brødrene i et intervju med Variety.

– Vi tror alle – inkludert Netflix – vil bli overrasket når de hører konseptet, fordi det er veldig, veldig annerledes.  Men på en eller annen måte skjønte Finn Wolfhard (Mike Wheeler) – som er en gal smart gutt – hva det skulle handle om. Men bortsett fra Finn er det ingen andre som vet.

De bekrefter også i podcast-intervjuet at de fortsatt jobber med en spin-off. Det vil dog bli helt annerledes enn Stranger Things.

Så der har du (noe av) det. Vi venter spente på flere detaljer rundt Stranger Things sesong 5, men så langt er dette alt vi vet. Nå må vi la Duffer-brødrene nyte en velfortjent ferie! Følg med hos 730.no for mer snart.

Se også: Hvis du liker Stranger Things bør du se dette

Les mer