Glass avslutter trilogien til M. Night Shyamalan.
En felles oppfølger til to suksesshistorier, en samling store skuespillere og en utradisjonell vri på superhelt-sjangeren. Hva kan slå feil?
Det er hele 19 år siden David Dunn (Bruce Willis) sto igjen som eneste overlevende i en grusom togulykke forårsaket av terroristen Elijah Price, også kalt Mr. Glass (Samuel L. Jackson).
Siden da har Mr. Glass vært innesperret på en lukket avdeling ved et psykiatrisk sykehus. Mens David har brukt sine evner til å hjelpe folk i nød. David påstår nemlig at han kan føle ondskap i forbipasserende fremmede.
I byen filmen utspiller seg i, Philadelphia, har David utmerket seg som en folkehelt og blir sammenlignet med blant annet Batman. Når han nå er på sporet av en seriemorder ved navn Kevin Wendell Crumb (James McAvoy) tar livet hans en overraskende vending.
Glass er en felles oppfølger til filmene Unbreakable (2000) og Split (2016) som begge gjorde stor suksess på kinolerretet.
Regissør M. Night Shyamalan har holdt kortene tett til brystet.
Foruten om den lille scenen (som også var ukreditert) hvor Bruce Willis dukket opp som David Dunn i filmen Split, har nok ingen med sikkerhet visst at de to filmene henger sammen i et felles univers som også ville få en felles oppfølger.
M. Night Shyamalan slo gjennom som regissør i 1999 med den 6 x Oscar-nominerte filmen The Sixth Sense, også med Bruce Willis. Etter dette kom Unbreakable ut, som også ble en stor suksess (dog ikke Oscar-nominert), før det begynte å dale nedover med en haug av filmer som så vidt bikker 5 i score hos IMDb. Bortsett fra dette er det nok verdt å nevne at Shyamalan har stått for både regi, manus og produksjon på de fleste filmene sine.
Filmens tittel gir inntrykk av at at Mr. Glass har en mye større rolle i filmen enn det han egentlig har. I likhet med Split er det James McAvoy sin karakter Kevin som tar fokuset i hele filmen, mens den parallelle historien med karakterene fra Unbreakable blir litt overflødig.
Spørsmålet som drives frem i begge de tidligere filmene står også sentralt i Glass: Har de superkrefter eller er det bare innbilning? Potensialet til storyen er stor, men dessverre virker det mer som en forlenget versjon av Split.
Filmen innehar et knippe anerkjente skuespillere som Bruce Willis (Die Hard, The Sixth Sense, Pulp Fiction), Samuel L. Jackson (Pulp Fiction, The Hateful Eight, Avengers) og Sarah Paulson (American Horror Story, Bird Box, 12 Years a Slave). Vi får også et gjensyn med Anya Taylor-Joy (The Witch, Morgan) som spilte en av de bortførte jentene i Split.
FORTSATT ENESTÅENDE – SELV MED ET TJUETALLS PERSONLIGHETER (TOUCHSTONE PICTURES)
Den største stjernen i filmen, uavhengig av de andres tidligere prestasjoner, er likevel James McAvoy (Shameless, Atonement, Filth) som spiller Kevin Wendell Crumb (og ca 23 andre personligheter).
Hans unike talent fremgår sterkt i rollen som den dissosiative, identitetsforstyrrede Kevin, hvor han uanstrengt veksler mellom personligheten til blant annet den strenge Patricia, den forevige 9 år gamle Hedwig og den ekle perfeksjonisten Dennis. Alle personlighetene leverer han med stor troverdighet.
Selv om de to tidligere filmene i trilogien har blitt hyllet av folk som Quentin Tarantino, havnet på Time sin liste over de 10 beste superhelt-filmene noensinne (Unbreakable) OG tronet kinotoppen i Nord-Amerika hele tre uker på rad (Split), når dessverre ikke Glass opp på samme måte. Om du er fan av de tidligere filmene til Shyamalan er den likevel verdt å se.
Terningkast 3
Glass har norsk kinopremiere denne helgen.
Se også: J-Lo som gatesmart bløffmaker – her er vår dom