Hopp til hovedinnhold
(DAGENS NÆRINGSLIV/THE NEW YORKER)

Stjeler Dagens Næringsliv fra The New Yorker?

OPPDATERT: DNs redaktør beklager, og har fjernet saken.

– …(F)lere beskrivelser og sitater tilsynelatende innhentet av DNs reporter i virkeligheten hentet fra en artikkel i magasinet The New Yorker uten at vi har oppgitt magasinet som kilde. En slik fremgangsmåte er selvsagt i strid med våre retningslinjer, og vi beklager sterkt det inntrufne.

(DAGENS NÆRINGSLIV/THE NEW YORKER)

Driver Dagens Næringsliv-journalister med plagiat – eller ligner tekstene bare ved en tilfeldighet? 

Skal vi tro noen tweets fra observante Øistein Refseth alias @oi_stein, så har DN-skribentene tatt seg noen friheter i Magasinet denne uken. 

Refseth deler søndag kveld noen utklipp fra en fersk DN-artikkel, hvor flere av sitatene er veldig like noen man også finner i en tekst skrevet av komikeren David Sedaris for The New Yorker 9. august 2010. I tillegg er små observasjoner her og der i tekstene de samme. 

Det mest spesielle er dog at noen av linjene er identiske, men ifølge Refseth helt uten referanser til verken Sedaris eller The New Yorker i Magasinet. 


730 sjekket i natt DNs sak selv (publisert på nett 24. juli 2015), og etter en rask gjennomlesing ser vi det samme. Avisen bruker mange navngitte kilder i sin sak, men også noen sitater de hevder å ha fått fra en anonym flyvertinne. Avslutningen på tekstene er også nærmest identiske. 


Flyvertinnen DN sier de har pratet med jobber angivelig for et stort selskap og vil være anonym, men forteller nøyaktig samme historie som The New Yorker publiserte i 2010. Forskjellen er at The New Yorker fikk sitatene fra to forskjellige personer. Se eksempler under.


The New Yorker i 2010: 

Dagens Næringsliv i 2015: 

DN og The New Yorker kan selvfølgelig ha snakket med samme kvinne (eller noen som forteller nøyaktig samme historie), men det er veldig spesielt at begge tekstene også slutter på samme vis. Ordrett. 

Eneste forskjell er at The New Yorkers fly lander i Portland, mens Dagens Næringsliv er fremme på Mallorca…  

The New Yorker skriver: 

Dagens Næringsliv: 

I tillegg til de to veldig tydelige eksemplene over finnes det flere små likheter. 

Refseth viser frem flere fellesnevnere i de to tekstene: 

Les hele DNs artikkel her, og teksten til David Sedaris fra The New Yorker her.


Det er mulig det hele bare er en misforståelse.

Les mer