Hopp til hovedinnhold
Andre Øvredal er klar med The Last Voyage of the Demeter med Liam Cunningham, Chris Walley og Corey Hawkins (UIP/United Pictures)

André Øvredal får Stephen King-skryt for The Last Voyage of the Demeter

André Øvredal og hans The Last Voyage of the Demeter får tommelen opp fra Stephen King.


OPPDATERT: Det hjelper ikke med skryt fra Stephen King (og coveret på Fangoria.) Dracula-filmer er ikke lenger liv laga? Nå blir det trolig en stund til neste gang et studio satser flere hundre millioner kroner på den ikoniske karakteren. Universal Pictures mageplasket med Renfield med Nicolas Cage som Dracula. Nå flopper også deres The Last Voyage of the Demeter, basert på Bram Stoker-historien om mørkets fyrste til sjøs. Skrekkfilmen åpner med kun 6,5 millioner dollar i USA og Canada, som kvalifiserer til 5. plass på box office.


Den mer eller mindre offisielle skrekkongen Stephen King (It, The Shining, Pet Sematary) legger sin elsk på den nye filmen til André Øvredal fra Os i Hordaland Vestland.

andre ovredal stephen king The Last Voyage of the Demeter norway Liam Cunningham Chris Walley Corey Hawkins

Andre Øvredal på lansering av The Autopsy of Jane Doe i New York City (D.Dipasupil/FilmMagic)

Forfatteren skriver på X (tidligere Twitter) at han i utgangspunktet tvilte litt på om den skulle være bra.

Men Stephen King konkluderer med at den norske regissørens maritime Dracula-film er «a throat-ripping good time».

(Hva er det norske ordet for «throat-ripping»?)

andre ovredal stephen king The Last Voyage of the Demeter norway Liam Cunningham Chris Walley Corey Hawkins

Stephen King (Mickey Adair/Getty)

«Den minner meg om det beste av Hammer-filmene fra 60- og 70-tallet», avslutter Stephen King og sikter til britiske Hammer Film Productions som herjet med horror i gamle dager.

stephen king The Last Voyage of the Demeter dracula andre ovredal Liam Cunningham Chris Walley Corey Hawkins

André Øvredal, som slo gjennom med mockumentarfilmen Trolljegeren, baserer The Last Voyage of the Demeter på 1897-romanen til Bram Stoker.

Nærmere bestemt kapittelet «The Captain’s Log». Filmen starter med merkelige hendelser som rammer mannskapet på det russiske handelsskipet Demeter. Det viser seg at de har en fæl blindpassasjer om bord… Selveste grev Dracula.


Les også: Stephen King-filmene rangert fra verst til best 😬


The Last Voyage of the Demeter, som har premiere på fredag i USA og 18. august i Norge, får flere bra anmeldelser.

«[Denne] bør glede skrekkfans som vokste opp med Boris Karloff og Bela Lugosi, og serverer et R-rated bitt med vampyrbrutalitet for sjangerfans med sterkere blodtørst», skriver IGN.

«Journaloppføringer om savnede mannskaper blir oversatt til et regnvåt mareritt med opprevne halser og vannfylt isolasjon som demonstrerer André Øvredal sin styrke som forteller.» 

andre ovredal stephen king The Last Voyage of the Demeter norway Liam Cunningham Chris Walley Corey Hawkins 730no

Andre Øvredal på settet til The Last Voyage of the Demeter (UIP)

«Utsøkt atmosfære og produksjonsdesign fremhever en stram og skummel tolkning av dette kapittelet i Bram Stokers klassiske roman. Dracula er ikke sexy og skummel, men en monstrøs overnaturlig ond vampyr. Virkelig skremmende for et mannskap som prøver å overleve til sjøs… Jeg anbefaler denne på det sterkeste», mener Feelin’ Film og gir fire av fem stjerner.

Bloody Disgusting gir også fire av fem stjerner og skriver at filmen blir stadig mer «klaustrofobisk og dyster». De gir nordmannen skryt for å dra på.

«Drapene er brutale og blodige. Det er ikke noe romantisk ved denne skildringen av den klassiske karakteren, og André Øvredal vet hvordan man skal få drapene til å gjøre mest vondt. Filmskaperen bruker filmens R-rating på en utmerket måte.» 

Det vanker også flere negative vurderinger.

The Last Voyage of the Demeter trailer andre ovredal dracula norge

(UIP)

Anmelderen til New York Post er neppe fan av sjangeren. Han hater filmen og går for 1 stusselig stjerne.

«Alle som har fullført barnehagen vet at opplevelsen av å se Dracula gradvis drepe den ene sjømannen etter den andre på nøyaktig samme måte ombord på et mellomstort fartøy med bare noen få rom, ville vise seg å være sinnssykt kjedelig.» 


730.no anmelder ny A24-horror: Talk to Me 🎲


I filmen får vi se Corey Hawkins (The Walking Dead, Dr. Dre i Straight Outta Compton), Aisling Franciosi (Lyanna Stark i Game of Thrones), Liam Cunningham (Davos Seaworth i Game of Thrones), David Dastmalchian (Veb i Ant-Man and the Wasp: Quantumania, Christopher Nolans Oppenheimer) og norske Martin Furulund (The Last Kingdom, Monster).

Dracula spilles av Javier Botet (REC, Mama, The Conjuring 2, Slender Man, It). Spanjolen har Marfans syndrom og er over 2 meter høy og veier 56 kilo. Han har også en rolle i den norsk regisserte Netflix-filmen Polaroid.

Budsjettet er ikke offentliggjort, men estimeres til underkant av 400 millioner kroner.

The Last Voyage of the Demeter er den syvende filmen til André Øvredal.

Traileren bruker blant annet linjen «the world is a vampire / sent to drain» fra 90-tallsklassikeren «Bullet with Butterfly Wings» med The Smashing Pumpkins.

Hollywood-debuten til André Øvredal var horror, og nordmannen fikk også da skryt av skrekkmesteren Stephen King: Se hva forfatteren sier


Mens Universal Pictures gjør klassisk monstercomeback med Dracula: Netflix går for Frankenstein via Netflix, Guillermo del Toro, Mia Goth, Oscar Isaac og Andrew Garfield 

Les mer