Hopp til hovedinnhold
Stephen King-smash: Bill Skarsgård alias Pennywise er med på listen over Stephen Kings beste filmatiseringer (Warner Bros.)

Stephen King-filmer rangert fra verst til best

Stephen King debuterte med sin første roman i 1974.

I etterkant har han – absurd nok – klart å holde seg som en av klodens mest populære forfattere.

Filmatiseringene av bøkene til Stephen King nyter også kontinuerlig oppsving.

Jamfør den globale kioskvelteren It.

Og mer skal det bli, gitt.

Den nyeste romanen The Institute har allerede blitt kjøpt opp av Hollywood.

Stephen King og Bill Skarsgård (Warner Bros.)

(David E. Kelly, mannen bak The Practice og Big Little Lies, og Lost-regissør Jack Bender har fått rettighetene til en TV-serie basert på boken. Samtidig ble det bekreftet at svenske Alexander Skarsgård skal spille i en ny versjon av The Stand.)

Stephen King har skrevet 87 romaner og det har blitt 80 filmer, inkludert oppfølgere basert på hans karakterer.

Mange av filmene er dog så elendige at vi nøyer oss med å rangere de 31 best mottatte ifølge Rotten Tomatoes‘ regnestykker.

Prosentandelen med gode anmeldelser har ikke med desimaler.

Vi tar ikke med serier.

Nedenfor er rangering av Stephen Kings filmer basert på anmeldelsene.

 

31. Firestarter (1984)

35 %

Etter å ha blitt verdensberømt for E.T. the Extra-Terrestrial, fulgte 9 år gamle Drew Barrymore opp som ildstarter. Uten hell. Anmelderne synes den var kjedelig, mens Stephen King mente filmen smakte som «potetmos på en kafeteria». Altså ikke flammer.

 

30. The Lawnmower Man (1992)

35 %

Denne pompøse, pussige sci fi-thrilleren med Pierce Brosnan fikk opprinnelig skryt for spesialeffektene. Som i dag er omtrent like tamme som filmen.

 

29. Children of the Corn (1984)

36 %

Historien er god (fordi Stephen King-novellen er god), men filmversjonen surrer det til for seg selv. Denne 35 år gamle filmen har dog blitt en kultfavoritt. (Hei, gjett hvor mange oppfølgere Children of the Corn har fått? Vi røper svaret med en gang: 9 stykker. I fjor kom den 10. filmen Children of the Corn: Runaway, som må nøye seg med 3,8 stjerner av 10 hos IMDb.) Noen måneder etter gyseren med kornbarna, fikk Linda Hamilton rollen som Sarah Connor i The Terminator.

 

28. Tales from the Darkside (1990)

39 %

Stephen King-novellen The Cat from Hell er en av de tre historiene i den middelmådige filmen Tales from the Darkside. Pusen er en morderkatt, mens to av skuespillere er Debbie Harry fra bandet Blondie og Christian Slater – i dag kjent som Mr. Robot. Stephen King-delen er regissert av horror-ikonet George A. Romero.

 

27. Secret Window (2004)

46 %

Johnny Depp løfter denne psykologiske thrilleren, men ikke nok til at den blir spennende. Festlig fakta: I etterkant skrev regissør og manusforfatter David Koepp blant annet… Hold på hatten… Jurassic Park, The Lost World: Jurassic Park, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, Mission: Impossible og Spider-Man. Ka-ching!

 

26. Hearts in Atlantis (2001)

49 %

En vakker film med godt skuespill fra Anthony Hopkins. Men først og fremst sentimental og tam, ifølge de fleste anmelderne. Basert på Stephen King-novellen Low Men in Yellow Coats.

 

25. Carrie (2013)

50 %

Det er dristig å lage en ny versjon av Carrie – og den prisvinnende regissøren Kimberly Peirce treffer midt på treet. Chloë Grace Moretz (som har bommet på flere filmer i de seneste årene) spiller jenta med telekinesiske evner, mens Julianne Moore er den fæle morra.

 

24. Pet Sematary (1989)

52 %

Til tross for kun drøye 50 prosent positive anmeldelser: Mange ble positivt overrasket da denne kom. Kanskje fordi det i forkant var hadde vært så mange dårlige Stephen King-filmer. Stortartet verk er det ei, men til tider ganske rå 80-tallsskrekk.

 

23. The Dark Half (1993)

57 %

En fin film, med Timothy Hutton i hovedrollen, basert på romanen skrevet under Stephen Kings pseudonym Richard Bachman. Men kanskje mer interessant som psykologisk studie enn som skummel skrekkfilm. Igjen regissert av George A. Romero.

 

22. Pet Sematary (2019)

58 %

Vi forventet at den dyktige regissørduoen Kevin Kölsch og Dennis Widmyer skulle lage en bedre filmatisering av Stephen King-romanen enn 1989-versjonen. Pet Sematary anno 2019 er kanskje noen hakk opp, men filmen burde vært mindre generisk og mer… Eh, levende?

 

21. It (1990)

 

59 %

Okay, vi skulle egentlig ikke ta med serier på listen, men dette er to episoder som – etter å ha blitt vist på TV – ble lansert som en film. Sjukt nok ble 2017-versjonen av It den mest innbringende grøsseren på kino noensinne. Denne originalen faller litt av på slutten (de gikk tom for penger?), men Tim Curry er rå som Pennywise. Bill er enig.

 

20. Cujo (1983)

62 %

Sanktbernhardshund på rabies høres kanskje funny ut. Men selvfølgelig er kultfilmen fæl. Salget av Sanktbernhardshunder gikk ned på 80-tallet. Trolig på grunn av denne.

 

19. It Chapter Two (2019)

63 %

En verdig oppfølger til blockbusteren, men et stort problem er spilletiden.

 

18. The Running Man (1987)

65 %

Sci fi-satire med Arnold Schwarzenegger, igjen skrevet under navnet Richard Bachman. Handlingen i 1987-filmen foregår i 2019 – og spådommen om fremtiden treffer til tider bra.

 

17. Cat’s Eye (1985)

67 %

Det er kanskje litt snodig at denne skrekkomedien kommer så høyt på listen, men filmen er effektiv og leken. Igjen med Drew Barrymore – som gjør bedre figur her enn i Firestarter.

 

16. Christine (1983)

71 %

Christine er også morsom, men mer av den ufrivillige sorten. Dog godt laget. Til å være en film om en levende, sjalu bil, fungerer den bedre enn man skulle tro, Kultklassiker. Regissøren er John Carpenter (Halloween). Legende.

 

15. The Mist (2007)

72 %

1980-romanen har fått en litt annen vri på historien, men filmen er nesten like skummel som boken. Dessuten er den visuelt sett en fryd for øyet.

 

14. Creepshow (1982)

73 %

Artige og litt ekle grøsserhistorier via George A. Romero. Ikke en tidløst bragd, men sprudlende laget. Stephen King debuterer her som filmmanusforfatter.

 

13. 1408 (2007)

79 %

Svenske Mikael Håfström får æren av å ha laget den 13. best mottatte Stephen King-filmen. Mye takket være skuespillet til John Cusack og Samuel L. Jackson.

 

12. The Green Mile (1999)

79 %

Tom Hanks-klassikeren til Stephen King ble nominert til fire Oscar-priser.

 

11. Dolores Claiborne (1995)

83 %

Kathy Bates var med å gjøre Dolores Claiborne til en av de mest populære Stephen King-filmene på kino. Noen hun også gjorde fem år tidligere med en enda bedre Stephen King-film…

 

10. The Shining (1980)

85 %

Ondskapens hotel! Jack Nicholson x Stanley Kubrick = tidløs filmhistorie som mange vil putte på førsteplass. Men Stephen King selv hater denne versjonen av sin 1977-roman.

 

9. It (2017)

86 %

Skrekkfilm med sjel og hjerte. Fortjent suksess. Svenske Bill Skarsgård koser seg som Pennywise – og resten av den unge rollebesetningen skinner.

 

8. Salem’s Lot (1979)

89 %

Enda et unntak. Denne filmen er egentlig en miniserie med to episoder. Djevelsk godt laget av Tobe Hooper, som fem år tidligere laget kultfilmen The Texas Chain Saw Massacre.

 

7. 1922 (2017)

90 %

Netflix treffer spikeren på hodet med 1922, basert på 2010-novellen med samme navn. Med mye skryt til hovedrolleinnehaveren Thomas Jane.

 

6. Misery (1990)

90 %

Kathy Bates igjen, med Rob Reiner som regissør. Stephen King skrev altså en sjuk roman om det å skrive en roman. Dette er den eneste Stephen King-filmen som har vunnet Oscar.

 

5. The Shawshank Redemption (1994)

90 %

Mange vil sette denne filmen høyere på listen. (Mens filmnerds vil kanskje se på den som litt for slick forfalt.) Den Frank Darabont-regisserte klassikeren med Tim Robbins og Morgan Freeman har 9,3 stjerner hos IMDb  – og får tilsynelatende stadig flere fans.

 

4. Gerald’s Game (2017)

91 %

Nok en Stephen King-kritikersuksess for Netflix. Skrekkentusiasten Mike Flanagan (født i Salem!) har regien. Selv kaller Stephen filmen for «hypnotiserende, forferdelig og fortreffelig».

 

3. The Dead Zone (1983)

91 %

Skrullete David Cronenberg som regissør og Christopher Walken i storslagen form ble til en klassiker. I dag føles den undervurdert.

 

2. Stand By Me (1986)

91 %

Denne perlen er også regissert av Rob Reiner. Det er i dag rart å se River Phoenix (R.I.P.) og tenke på hvor langt han trolig ville ha nådd som skuespiller.

 

1. Carrie (1976)

94 %

Stephen Kings første roman ble til hans beste film ifølge mesteparten av anmelderne. Den ble av kritikere også kåret til årets film da den kom, og kalt den beste grøsseren siden Jaws alias Haisommer. Sissy Spacek, som var 26 år da hun spilte 16 år gamle Carrie, ble Oscar-nominert, mens regissør Brian DePalma vant flere priser.

Les også:

Fra Stephen King til et annet kreativt ikon:

Quentin Tarantinos filmer rangert fra dårligst til best

Les mer