Hopp til hovedinnhold
Penn Badgley er tilbake som Joe Goldberg i ny identitet
Joe Goldberg (Penn Badgley) er tilbake med ny identitet

You sesong 4: Er fortsettelsen verdt å se?

OPPDATERT 15. You sesong 4 del 2 har fått trailer.

Alles (heldigvis fiktive) favorittseriemorder Joe Goldberg (Penn Badgley) har mer på tapetet. Til tross for at han lovet å legge drapsdagene bak seg, befinner Joe seg i midt i enda et mysterium når medlemmene av den nye fancy vennegjengen hans begynner å dø. Traileren starter opp med en konfrontasjon mellom Joe og Rhys, hvor forfatteren (eller fantasivennen til Joe?) avslører at han ser på Joe som en slektning: «Jeg vil ha en venn. Noen som deler mine interesser. Noen jeg endelig kan fortelle hemmelighetene mine til….» Netflix slipper resten av sesongen til serien til Greg Berlanti og Sera Gamble 9. mars. (Ofte kan man ikke lenger bare abonnere én måned for å se en hel sesong ????) Se opp for comeback fra Love!

https://www.youtube.com/watch?v=EvwvHrtL1xY

Dette sier anmelderne om Joes nye eventyr i Europa.

Psykopatisk lonely stalker-boy er tilbake i første del av You sesong 4 – perfekt timing før valentinsdagen.

I You sesong 4 er Joes nye alias professor Jonathan Moore. Nå befinner han seg i London hvor han skal stalke sin nye besettelse, Marienne. I tillegg er det en hel del nye karakterer som introduseres i fortsettelsen. Med en hel del dårlig karma i vente for hovedkarakteren. Og gjengen han henger med er en liten sosial sirkel med rike britiske nepo babies.

Joe Goldberg (Penn Badgley) ser ut til å være en vandrende toksisk magnet. Selv etter å ha satt fyr på sitt gamle liv, byttet identitet og flyttet til ny by, finner problemene veien tilbake til ham. Bare i ny font; Sera Gambles Netflix-serie fornyer nemlig formatet til en whodunnit ????️‍♂️ Eller den prøver i hvert fall?

Serier som tar kreativiteten utenfor bøkene de baseres på er ofte en risikofylt affære. Så hva synes folk om fortsettelsen på en av Netflix’ mest populære serier?

De første fem av ti episodene hadde premiere 9. februar. Og det virker som anmelderne er enige om at You sesong 4 er… latterlig, men underholdende? Noen av dem anmelder kun første halvdel, mens de fleste har gitt sin dom for hele sesongen.

Ingen spoilere!

Er You sesong 4 og whodunnit en god match?

Joe Goldberg alias Penn Badgley i You sesong 4
Rovdyret blir byttet i You sesong 4 (Netflix).

Som nevnt er You sesong 4 denne gangen en whodunnit hvor Joe må finne en mystisk morder.

Britiske The Guardian har gitt sesongen tre av fem stjerner. De synes ikke det er verdt å tenke på om denne serien er bra eller dårlig lenger.

«[Sesongen] er underholdende, men også litt forferdelig. Noe som betyr at det treffer kjernen i Netflix-atmosfæren. Ikke se for seriøst på det, og du kommer til å kose deg,» skriver anmelderen Rebecca Nicholson

Hun mener at sjangeren den prøver å transformere er sesongens svakeste side, men likevel gøy. I tillegg lurer hun på om dette er mer en satire av britiske klassesystemer.

«[Serien] har en ny sjanse til å gjenoppfinne seg selv til en Cluedo-aktig Agatha Christie whodunnit. Selv om serien er lur nok til å inkludere en diskusjon om hvorvidt whodunnit er den laveste formen for litteratur.»

Det er også gøy å lese anmelderens kverulerende holdning til seriens britiske unøyaktigheter. Blant annet at ingen drar på en pub alene for å drikke en fin whisky.

Videre sammenligner hun sesongen med Rian Johnson, som allerede har tatt rampelyset med en smartere versjon av denne sjangeren via Glass Onion. Noe flere anmeldere har trukket frem. Faktisk så og si alle. Blant annet Mashable som skriver:

«Jeg gir dem noen poeng for å prøve å gjenopplive det gamle formatet. Selv om karakterene ikke er like underholdende som i Glass Onion eller i Agatha Christie-historier. Men etter å ha sett [handlingens] tempo, kan det være del to etterlater deg sulten på mer. Siden whodunnits stort sett handler om drama mer enn mysteriet,» skriver Nilofer Khan.

Joe Goldberg er professor
Joe Goldberg har på magisk vis blitt professor (Netflix).

Screen Rant som anmelder første del av sesongen er fan av seriens selvbevisste komiske og absurde retning.

Han legger til at han er lei av den oppbrukte «rikinger er slemme»-subsjangeren. Men denne svakheten klarer å gjemme seg bak seriens evne til å være lite subtil rundt temaene den tar opp.

«Til syvende og sist har You sesong 4 del 1 fortsatt mye moro. Og det er alt man kan be om når man tilbringer tid med Joe Goldberg.»

Collider synes dog første del er svak, men plukker seg opp med glans i del to. De kaller det til og med Penns mest imponerende skuespillerprestasjon hittil:

«Nok en gang snur You alt på hodet og etterlater oss positivt overrasket. De siste fem episodene av You sesong 4 er Badgleys mest imponerende skuespillerprestasjon hittil. Badgley leverer Joes tanker, handlinger og virvelvind av følelser med en så delikat nyanse. Og du blir påminnet om hvorfor du elsker å se denne serien i utgangspunktet.»

Man må visst smøre seg med ekstra tålmodighet, for det er ikke før andre halvdel serien henter seg inn. Gjengangeren hos anmelderne er også at You sesong 4 har skikkelig Glass Onion-vibber, men utfører sjangeren på en tam måte. Svakhetene gjemmer seg dog bak sterk underholdning.

Social climbing can be murder (Netflix)

Andre er mer fan av tidligere sesonger og ikke like begeistret over Joes nye groove:

«Det er kjipt, fordi da You var på sitt beste, spesielt i de fantastiske øyeblikkene i sesong 2 og 3, var det ingenting annet på TV som var så gripende og foruroligende. Som fikk oss til å føle for en hovedperson som er ond (men kjekk) som Joe. Nå virker han bare som en svett, skjeggete mann som vandrer rundt i et mordmysterium på britisk landeiendom,» skriver USA Today med tittelen «Prøver You å gjøre Joe til offeret i sesong 4?»

Penn Badgley får mye skryt, men hva med de nye skuespillerne?

Lady Phoebe og Kate i You sesong 4
Snobbete Lady Phoebe spilt av Tilly Keeper og Kate spilt av Charlotte Ritchie (Netflix).

You sesong 4 introduserer som nevnt mange nye karakterer. Det er jo en utfordring i seg å selv å gi plass til så mange forskjellige personligheter i én historie. Total Film liker den nye sesongen, men feilen ligger i måten serien sveiser sammen de nye karakterene:

«Dessverre fungerer ikke alle de nye rollebesetningene like bra som i tidligere sesonger, og mister nyanser for melodrama takket være forferdelsen til karakterer som Gemma og Roald. Dialogen føles også til tider overbelastet. Den lener seg litt for langt inn i stereotypier, som gjør at den river deg ut av historien. Disse kommer hånd i hånd med noen store plot-holes […]»

Men anmelderen skryter godt av Penn Badgleys evne til å forvandle seg fra rovdyr til bytte. I tillegg til kjemien med de nye karakterene Kate (Charlotte Ritchie), Nadia (Amy-Leigh Hickman) og Rhys (Ed Speleers).

Joe finner seg en ny flamme
Joe finner seg en ny flamme (Netflix).

For Collider virker den nye gjengen litt overdreven og ikke like minneverdig som birollene tidligere:

«Som helhet fungerer de nye birollene godt mot Joe, men det lener seg ofte litt for hardt inn i det hyperbolske. Riktignok har You alltid levert en over-the-top rollebesetning. Men kanskje det bare er så langt du kan gå med det rojale før det mister sin komiske appell».

Det er dog noen som liker den nye miksen av karakterer i denne whodunnit-historien:

«Penn Badgley forblir skremmende god som Joe Goldberg, og preller av sine vilt talentfulle medspillere som er i stand til å avvæpne og utfordre Joe til å virkelig tenke på hvem han er og hva han har blitt», skriver IGN.

You sesong 4 er nå på Netflix med de fem første episodene, og returnerer med de fem siste 9. mars 2023.

Kos deg!

https://www.youtube.com/watch?v=3COY_HrMngc

Se også: 27 serier i 2023 vi gleder oss til å se

Les mer