Hopp til hovedinnhold
Film-O.G. Spike Lee (Johnny Nunez/WireImage)
Film-O.G. Spike Lee (Johnny Nunez/WireImage)

Da 5 Bloods: Spike Lee slipper traileren til sin Netflix-film

Spike Lee har flaks som slipper sin nye film via Netflix, jamfør koronakrisen.

Netflix er også heldige som får en ny Spike Lee-joint. Hans forrige, BlackkKlansman fra 2018, ble Oscar-nominert til årets beste film.

Traileren til Da 5 Bloods kom i kveld. Se den nedenfor.

Den legendariske regissørens nye film handler om fire afrikansk-amerikanske krigsveteraner som tjenestegjorde i Vietnam. Mennene vender tilbake til landet for å finne liket til sin leder som falt i krigen – samt lete etter en skatt de har gravd ned.

BTS: Spike Lee viser svarte Vietnam-veteraner som vender tilbake til sin traumatiske krigsfortid i Da Five Bloods (Netflix)

BTS: Spike Lee viser svarte Vietnam-veteraner som vender tilbake til sin traumatiske krigsfortid i Da Five Bloods (Netflix)

Oliver Stone skulle opprinnelig lage Da 5 Bloods, med hvite soldater i hovedrollen. Men Spike tok over prosjektet og forandret på manuset.

– Det amerikanske militæret holdt på å falle sammen da svarte soldater fikk hørt at Dr. King var blitt myrdet, sier Spike Lee til Vanity Fair.

– De fikk også høre at deres brødre og søstre protesterte kraftig i mer enn 100 byer i USA. Det holdt på å tippe over. De svarte soldatene var klare for å gå løs i Vietnam, og ikke mot Vietcong.

– Vi hadde alltid troen på dette landet [USA], fortsetter 63-åringen.

– Det er derfor vi slåss for dette landet, selv om vi var slaver under borgerkrigen. Det er derfor jeg viser Milton Olive III. Den første afrikansk-amerikaneren til å bli belønnet med Purple Heart i Vietnam.

(Milton døde 18 år gammel etter å ha kastet seg over en granat fra fienden for redde livet de amerikanske soldater, red.anm.)

– Det er derfor jeg viser Crispus Attucks; den første amerikaneren, ikke bare en svart person… Den første amerikaneren som døde for De forente stater i den amerikanske uavhengighetskrigen under Boston-massakren.

Se traileren til Da 5 Bloods, som kombinerer glimt fra spillefilmen med ekte opptak:

I hovedrollen finner vi Delroy Lindo fra Spike Lee-filmene Malcolm X, Crooklyn og Clockers.

Han spiller mot Clarke Peters (Lester Freamon i The Wire), Isiah Whitlock Jr. (Clay Davis i The Wire), Norm Lewis (Phantom of the Opera på Broadway), Chadwick Boseman (Black Panther i fire MCU-filmer), finske Jasper Pääkkönen (Vikings, BlacKkKlansman), Giancarlo Esposito (Gus Fring i Breaking Bad) og vietnamesiske Ngô Thanh Vân alias (Star Wars: The Last Jedi); også kjent som artisten NTV.

Musikken er komponert av jazzveteranen Terence Blanchard.

Da 5 Bloods slippes 12. juni.

Netflix har laget mange middelmådige filmer, men her er to av deres beste:

730.no anmelder The Irishman: Et – ikke så overraskende – mesterverk

730.no anmelder Marriage Story: Altfor bra for Netflix

Ikke terningkast 6, men… Mens musikk-streaming har gått litt ned under koronakrisen, har folk streamet ekstra mye filmer og serier i karantene. Spesielt Netflix-produserte Extraction med Chris Hemsworth som tøffingen Tyler Rake. Det er ventet at den blir sett av 90 millioner mennesker i løpet av de første fire ukene, som er rekord for «kanalens» egne filmer.

Nyeste saker fra 730.no

Les mer