Hopp til hovedinnhold
LEONARDO DICAPRIO SOM DEN BRUTALE PLANTASJEEIEREN CALVIN CANDIE (

Spike Lee boikotter Quentin Tarantino

LEONARDO DICAPRIO SOM DEN BRUTALE PLANTASJEEIEREN CALVIN CANDIE (WEINSTEIN/COLUMBIA)

I 1997 kritiserte Spike Lee sin kollega/konkurrent Quentin Tarantino og hans Jackie Brown med Pam Grier. Ifølge Spike brukte Quentin «n*gga» så mye i filmen at det føltes som han var forelsket i ordet.


25. desember hadde Django Unchained premiere, og ble den mest innbringene 1. juledag-premieren med R-rating (17 års grense) i USA og Canada noensinne, kombinert med råflotte anmeldelser og fem Golden Globe-nominasjoner.

Men Spike så den ikke. Og kommer angivelig aldri til å gjøre det.

– Det vil være respektløs overfor mine forfedre å se den filmen,
sier regissøren til Vibe.

Django Unchained – oppkalt etter
Franco Nero-spaghettiklassikeren Django fra 1966 – kombinerer western-sjangeren med slavehistoriens grusomheter. Dette på en seriøs måte, dog pakket inn i en film fortalt á la Tarantino: Humoristisk, overdrevet og stilig.

– Ameriansk slaveri var ikke en Sergio Leone-spaghettiwestern. Det var et holocaust. Mine forferdre er slaver stjålet fra Afrika. Jeg vil ære dem, sier Spike via Twitter.

Han drar også inn den berømte 1915-stumfilmen hvor afrikansk-amerikanere (spilt av hvite) fremstilles som dumme og seksuelt aggressive, mens Ku Klux Klan portretertes som helteaktige skikkelser.


Birth of a Nation fikk sorte mennesker lynsjet. Media er mektig. Ikke sov. Våkne opp, yo, svarer Spike en som twitret at regissøren tar Django Unchained for alvorlig.

Quentin har ikke offentlig kommentert Spikes indirekte oppfordring til boikott, men har tidligere sagt at han ønsket å skildre deler av slavehistorien på en annerledes måte enn tidligere. Ikke på avstand, mer rett i trynet.

– Når slavehistorien er skildret på film, pleier det å bli fremstilt historisk, med stor H, sier Pulp Fiction-regissøren til The Guardian.

– Jeg ville bryte historie-under-glass-aspektet. Jeg ville kaste en stein på det glasset og knuse det for alltid, og ta deg med inn i det.

Charlamagne Tha God fra radiostasjonen Power 105 så Django Unchained i går, og twitrer at filmen er «Inglourious Basterds møter Kill Bill møter Juice». Den sorte programlederen er ikke enig i kritikken mot Tarantino.

– Sorte folk forlot kinosalen under Django Unchained i kveld. Jeg tenkte, hvorfor? Han er ikke på lerretet og tar stolthet i å drepe oss. Hvis hvite mennesker ikke er støtt av Django Unchained, så burde ikke vi heller bli det. Dere n*ggas trenger tykkere sort hud.

Django Unchained har Jamie Foxx, Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson, Don Johnson, Christoph Waltz og Kerry Washington i hovedrollene. Norgespremieren er satt til 18. januar.

 

Nyeste saker fra 730.no

Les mer