Hopp til hovedinnhold
Izabell om Spellemann (Spellemann, STVG Kartell)

Spellemann kritiseres for Urban-sjangeren – igjen

Er hip-hop og R&B for store sjangre til å samles i én kategori under Norges største musikkpris?

Det ble baluba og lurveleven da Spellemannprisen i 2013 fjernet Hip-hop til fordel for paraplybegrepet Urban.

Lars Vaular, som selv har vunnet Spellemann i klassen, var en av dem som kritiserte den kategorien.

Lars uttalte til Dagsavisen at «det er kanskje det dummeste jeg har hørt».

– Det blir vanskelig å vurdere så forskjellig musikk opp mot hverandre. For, hva er urban? Det høres bare helt rart ut. Jeg forstår ikke helt hva som er urbant jeg. Fjorden Baby!, for eksempel, er jo urbane. Hva er urban? Er det musikk fra byen?, undret bergenseren i 2013.

Da Lars Vaular slapp 666 ALT i 2015 kom han med nok et stikk mot Spellemann.

– Den nye platen er den mest sjangertro platen jeg har gjort noensinne, og hvis noen lurer på hva slags musikk Spellemann-kategorien Urban virkelig inneholder, så bør dette være en pekepinn, sa han til 730 den gangen.

Også i år kritiseres Spellemann.

Stavanger-rapperen Benedicte Izabell Ekeland uttrykker skuffelse over manglende nominasjon for eget album, men stusser også over sjangeren urban.

– Rap og R&B e for viktige (og store) sjangre te at de kan slås sammen, skrev hun på Instagram samme dag som nominasjonene ble offentliggjort.

https://www.instagram.com/p/Btn66csHkTJ/

Izabell utdyper nå kritikken til 730.no. 

Artisten påpeker at hip-hop og R&B er to forskjellige musikksjangre som ikke bør settes opp mot hverandre i en sjangerpris.

Hun trekker også frem hvor stort og viktig hip-hop og R&B er både kunstnerisk og kommersielt – globalt og i Norge.

– De har blitt en veldig viktig del av den norske kulturen og mange av våre aller beste musikere og tekstforfattere finnes innen disse to sjangrene. At de da skal måtte krige mot hverandre på tvers av sjangere mener jeg er en urettferdig ordning, sier hun.

Izabell mener samlekategorien gjør at artister som Årets album-nominerte Unge Ferrari går glipp av en velfortjent nominasjon. 

– Det er jo bemerkelsesverdig at for eksempel Unge Ferrari blir nominert i kategorien Årets album, men ikke får nominasjonsplass under kategorien som representerer hans sjanger. Det tenker jeg er et fint bilde på at den sammenslåtte kategorien spiser fortjente nominasjoner.

Rapperen stiller også spørsmål ved hvilke andre sjangere som inngår i den diffuse Urban-kategorien.

Til dette svarer styreleder i Spellemann, Marte Thorsby. 

– I våre retningslinjer er det beskrevet at i kategorien Urban inngår hip-hop, rap, R&B, soul, reggae, dancehall, m.m., skriver Marte til 730.

– Fra 2013 var det for få påmeldte utgivelser i hip-hop til at vi kunne forsvare å opprettholde kategorien som egen kategori. Løsningen ble å danne kategorien Urban, med en noe videre definisjon, fortsetter hun.

Påmeldingene til Spellemann-utdelingen avgjøres ikke av juryen alene. Det er plateselskaper og artistene selv som melder seg på utdelingen, hvor juryen snevrer ned antall påmeldte til det som til slutt blir de nominerte innenfor hver kategori.

Spellemann-sjefen forteller 730 at antall påmeldinger siden 2013 ikke gjør det forsvarlig med egne prisutdelinger for enkelte musikksjangere, blant annet de som Urban-kategorien omfavner.

– Spellemann er opptatt av at det skal være en viss mengde utgivelser i en sjanger for at det skal opprettes egne kategorier. Og dette er også grunnen til at Danseband ble avviklet som kategori i 2017. De siste årene har det vært mellom 16 og 30 påmeldte utgivelser i Urban-kategorien. Dette medfører at vi så langt ikke har sett det forsvarlig å dele opp kategorien, men dette er noe vi vurderer fra år til år, sier hun.

30. mars skal MARS (Arif, Unge Ferrari og Karpe), EMIR, Lil Halima og Unge Beirut konkurrere om å bli utnevnt til fjorårets beste norske urbane artist.

Se hele nominasjonslisten her!

Se også: Myra vil ha mer mangfold

Les mer