Serieanmeldelse: Sophie Elise Isachsen overrasker med Sophie Elise tester Norge

29. aug 2019 kl. 15:15

Sophie Elise tør å ta de vanskelige samtalene (TV 2)

En ny side av Sophie Elise Isachsen?

Hele Norges influencer-dronning debuterer som programleder i TV 2-serien Sophie Elise tester Norge. Serien er produsert av dokumentarfilmskaperen Mari Storstein og Novemberfilm.

I løpet av fem episoder skal den samfunnsengasjerte bloggeren utforske vidt forskjellige miljøer og meninger rundt om i landet. Vi har tatt en kikk på de første episodene – her er vår vurdering!

Barnemorder

Den aller første episoden handler om abort. Sophie Elise tok selv abort som 14-åring, og har valgt å være åpen om dette både på bloggen og i tv-serien.

I innledningen til episoden forteller Harstad-jenta om hvor mye støtte hun har fått, men også om kommentarer fra folk som har reagert negativt på hennes åpenhet.

I episoden deltar hun i en demonstrasjon mot abort sammen med presten Ludvig Nessa. Ludvig er en norsk politisk aktivist som har markert seg som en av de største abortmotstanderne i Norge.

I møte med motstanderne blir hun konfrontert av en dame som mener dagens seksualliv er på ville veier, og at sex utenfor ekteskap er en synd. Sophie reagerer på uttalelsene hennes og begynner å diskutere.

Allerede her får vi se at Sophie er riktig person for programmet.

– Jeg har hatt sex med ca 30 stk og jeg er ikke gift med noen av de, smeller hun ærlig tilbake.

Kvinnen kontrer med at hun må ha mye å streve med personlig.

Fortsetter nedenfor

På plass i demonstrasjonstog (TV 2)

Sophie Elise er vant til å få kritikk, men det er likevel modig av henne å gå inn i en diskusjon om noe så personlig foran kamera.

Hun står midt blant en gjeng med abortmotstandere utenfor Stortinget og vet at hun mest sannsynlig ikke klarer å overbevise dem. Likevel står hun opp for det hun mener er rett, og deler samtidig av sine egne erfaringer.

Senere har hun også en personlig samtale med den tidligere nevnte presten. De snakker om abortloven, og at Sophie tidligere selv har gått gjennom en abort.

Presten kaller Sophie indirekte for en barnemorder, og det er først nå hun trekker seg litt tilbake. Man kan se at hun synes samtalen er ubehagelig, men det er også forståelig.

Presten drar også (absurde) sammenligninger mellom abort og handlingene til både nazistene under andre verdenskrig og Breivik på Utøya.

Av de tre episodene vi har sett er dette den aller sterkeste, og den som gjør mest inntrykk.

På byen i rullestol

Episode nummer to handler om ungdommer med funksjonsnedsettelse. Sophie blir utfordret til å tilbringe en dag i elektrisk rullestol sammen med 19 år gamle Marianne, som er aktivist. Hun kjemper for rettighetene til funksjonshemmede.

Sophie snakker åpent om sine egne, ubevisste fordommer knyttet til funksjonsnedsettelse.

– Jeg har kanskje tenkt at hvis man har en arm man ikke kan kontrollere eller noe sånt, at det henger sammen med at man er mindre intelligent, sier hun før hun innrømmer at hun skammer seg over å ha tenkt sånn.

Sophie Elise blir utfordret av Marianne til å tilbringe en dag i rullestol (Tv 2)

Sophie og Marianne drar en tur ned i Bogstadveien for å shoppe, da hun innser hvor vanskelig det er å handle for folk som sitter i rullestol. Ikke bare kommer de seg ikke på trikken, men de fleste av butikkene har også trapp til inngangen uten rullestolrampe.

Også i denne episoden våger hun å stille tøffe spørsmål og åpne opp til en personlig samtale.

Inne på Kondomeriet deler de begge ulike erfaringer rundt sitt eget sexliv, og Sophie får blant annet svar på hvordan det er å ha sex når man sitter i rullestol.

Redd for å bli gammel

Den siste episoden vi har fått se handler om det å bli gammel. Hvordan er det å plutselig måtte flytte på et sykehjem? Hva skal til for å ha det fint på sykehjem?

Sophie besøker et sykehjem i Oslo for å få svar på sine spørsmål rundt alderdom. Her møter hun Alf Einar, en hjelpepleier med et stort engasjement for eldreomsorgen. Hun blir også kjent med Aase, en beboer på sykehjemmet.

På besøk hos et sykehjem sammen med beboeren Aase  (Tv 2)

De snakker om temaer som ensomhet, få ansatte og lite tid til hver enkelt pasient. De diskuterer også hvordan det er å bo på sykehjem kontra et fengsel. Har de kriminelle et bedre tilbud enn de eldre?

Selv om også denne episoden er fin og viktig føler vi at det ble for mye småprat, og kanskje ikke en like dyp samtale som i de andre episodene. Sophie virker også litt mer anstrengt i dialogen enn hva hun har vært tidligere.

Rørende og viktig

Sophie Elise tester Norge er en rørende og ikke minst viktig miniserie for unge, men også for voksne. Å bruke en av landets mest kjente influencere som programleder er et effektivt virkemiddel, noe som utvilsomt trekker flere ungdommer enn normalt for en slik type serie.

Her møter vi også en ny side av Sophie Elise Isachsen, og det er kult å se hvor engasjert hun blir i noe som nylig var helt fremmed for henne. For ikke å snakke om hvordan hun takler å bli konfrontert av folk hun er uenige med, og hvordan hun står opp for både seg selv og andre.

Serien løfter frem totalt fem ulike temaer gjennom fem episoder, og flere av disse fortjener absolutt mer oppmerksomhet enn de gjør i dag.

Sophie Elise utenfor Stortinget i Oslo (TV 2)

Alle episodene er knappe 15 minutter lange, noe som passer ypperlig med tanke på en ofte utålmodig målgruppe.

Man får ikke tid til å kjede seg i løpet av en episode, samtidig som at en viktig samtale rekker å ta plass. Et annet pluss er at serien ligger gratis på TV 2 Sumo, så man slipper å stresse med innlogging og betaling. Ergo finnes det ingen unnskyldninger for å ikke se den!

Terningkast: 5

Lei av å titte på en skjerm? Her er 8 gode podcaster uten skravling!