Hopp til hovedinnhold
Saklig debattantstil on fleek (NRK)

14 spørsmål etter å ha sett NRK-debatten med Sophie Elise & co

Hvis du har levd under en stein den siste uken – eller hatt andre ting å tenke på… Vennligst la oss oppdatere deg:

Sophie Elise (Isachsen) skrev om enda en ting hun har fikset på. Denne gangen har hun tatovert prikker der hårfestet ikke går helt ned til øret. Kristin Gjelsvik laget en video hvor hun bastant sa… «Nå er det nok, Sophie Elise!».

Dagen etter fikk vi en trist Insta Story fra Sophie hvor hun kunne fortelle hvor kjipt hun hadde det på grunn av slemme meldinger, og at det er dette Kristin åpenbart ville oppnå.

Noen mente at hun ikke helt forstår poenget i debatten.

Tegnehanne og Linnéa Myhre har kastet seg på, og flere av partene har forsøkt å presisere at dette ikke er en bloggkrig, men et samfunnsproblem som må bli tatt på alvor.

Det hørte NRK på, og inviterte med det til Debatten. Her kunne programleder Fredrik Solvang si hei til nettopp Kristin, Sophie og Linnéa, samt Aftenposten-journalist Helene Skjeggestad og leder for PRESS (Redd Barna Ungdom) Mina Vinje.

Dessuten kom en Høyre-politiker som vil gjøre markedsføring av kosmetiske inngrep ulovlig – og en fyr som er sjef for en sånn klinikk. (Som kanskje ønsker å tjene penger på – for eksempel – unge jenters usikkerhet.)

Debatten ble litt kjedelig tbh, men de fleste var veldig saklige.

Det er jo bra!

Vi sitter dog igjen med noen spørsmål…

Helene Skjeggestad, Sophie Elise Isachsen, Fredrik Solvang, Kristin Gjelsvik og Linnéa Myhre (NRK)

Her får du dem i tilfeldig rekkefølge:

1. Linnéa er for åpenhet om det meste, men da bør det snakkes om på en riktig måte. Man skal snakke om HVA som ligger i kompleksene, ikke hvordan man løser dem. Sophie føler seg truffet i det de snakker om, men påpeker at de egentlig er mye mer enig enn det de tror. Hvorfor viste Sophie for senest en uke siden at de tydeligvis løser det på litt forskjellige måter?

2. Sophie setter definitivt nå en strek der man tar med kameraet inn og deler alt om hvor og hvordan, noe hun er ærlig om at hun gjorde tidligere. Ser hun hvor forbanna Kristin virker når hun snakker som om at alt tilhører fortiden?

3. Sophie er visstnok helt enig i at hun ikke burde delt innlegget om hårfestet sitt. Kristin synes det er rart at hun etter åtte år deler slike ting som om det er helt hverdagslig. Sophie skjønner det – og gjentar at de egentlig er mye mer enig enn de er uenig. Er de egentlig det?

4. Sophie Elise har forresten nesten ikke på seg sminke og ingen smykker. Hun ser veldig flott ut, men er looken et ledd i å fremstå som et slags uskyldig offer i denne sammenhengen?

5. Linnéa påpeker at vi alle har et ansvar om man snakker om komplekser. Fredrik spør om det er farlig, og ja, hun sier at det kan det være. Er de alle enig i dette?

6. Helene sier at man bør ringe Sophie om man er uenig i det hun legger ut, og hun legger seg «tross alt» paddeflat. Linnéa sier hun har ringt – og at det ikke er noen virkning uten bivirkning når det gjelder det Sophie deler og skriver. Når Linnéa ringer får hun ofte en slags unnskyldning, men ingenting skjer. Hvorfor møter Helene opp i Debatten istedenfor å ringe alle hun er uenig med? Er det ikke et samfunnsproblem?

7. Sophie sier så at hun for første gang etter å ha lest Linnéas bok Evig Søndag gikk til speilet for å filme seg og se hvor tynn hun var. Tydeligvis blir Sophie også påvirket av andre. Hva synes hun om det? Trist? Gøy?

8. Helene sier at folk bør slutte å følge Sophie om det er et problem, og blir sint over at følgerne hennes blir presentert som hodeløse høns. Fredrik sier det er tusenvis av unge som blir påvirket og elsker å lese. Linnéa sier det er vanskelig å si at folk må slutte å følge og at alle må ta de beste valgene for seg selv. For det klarer ikke alle. Tror Helene at folk blir helt skjermet for Sophie, landets kanskje største influencer, dersom de slutter å følge henne på Insta?

Fyr fra Akademiklinikken og Høyre-politiker (NRK)

9. Så snakker Fredrik med Høyre-politikeren og sjefen for Akademiklinikken. Han fyren tror ikke et forbud er veien å gå. Det virker som hun fra Høyre blir sint og hun sier det handler om markedsføringen, ikke at det skal bli ulovlig å UTFØRE dette. Vil fyren egentlig bare tjene penger på menneskers komplekser og usikkerhet?

10. Fredrik spør han fyren om de deler «før/etter»-bilder av injeksjoner. Han svarer ikke ordentlig og Fredrik virker irritert. Det er hun fra Høyre også. Ser ikke han fyren det?

Tilbake til influencerne og Helene. Nå kommer også Mina fra PRESS.

11. Mina snakker om Gullbarbie, og sier de siden fredag har fått inn 2300 nominasjoner på Sophie til den prisen. Sophie spør hvor mange nominasjoner hun har fått før, det vet ikke Mina, men at det er mange flere nå enn tidligere. Sophie synes ikke det er noe gøy, men er glad for at folk engasjerer seg. Er hun skuffet over at folk nå engasjerer seg mer over Gullbarbie-prisen enn Palmeolje-saken hennes?

12. Fredrik spør Kristin om hvorfor hun går så løs på Sophie selv om Sophie snakker om hvor mye hets og sjikane hun får. Kristin sier at det får hun også, og at det er synd noen ikke klarer å være saklig. Hun legger til at det er synd at flere bloggere ikke klarer å motta konstruktiv kritikk. Skal man ikke heller lære folk å snakke ordentlig til hverandre i stedet for å la være å ta opp temaer som man synes er viktig?

13. Helene tror det er to ting som gjør at voksengenerasjonen har sviktet: At de har lært opp barn til å måtte prestere og at foreldre vil skjerme barna sine. Linnéa reagerer igjen på det Helene sier, fordi det er ikke alle barn som har foreldre som er online og fullt klar over problemet, og at vi heller må prøve å ta tak i problemet fra alle kanter. Og at det finnes mange som har vokst opp uten å ha noen rundt seg på den måten til enhver tid. Er det egentlig bare foreldres ansvar?

14. Fredrik spør hva Sophie tar med seg videre. Hun svarer at det finnes forskjellige måter å dele ting på, og vil forandre det å dele inngrep og behandlinger som noe hverdagslig, samtidig som hun sier ingen sitter på noen fasit. Vil det skje en endring denne gangen?

Vi får håpe at denne debatten fører til at verdenen blir et litt bedre sted å leve.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Å-KJENDIS (@a.kjendis) on

View this post on Instagram

A post shared by Espen PA Lervaag (@espenpalervaag) on

Se også: Kritikken hagler mot Sophie Elise etter hennes nytt påfunn

Gladsak: Influencer får eget late night tv-show – midt i pølsefesten

Nyeste saker fra 730.no

Les mer