Sophie Elise gjør rasister sinte

7. aug 2017 kl. 00:00

Et innlegg delt av Sophie Elise (@sophieelise)Nyhetsverdien her er liten da det ikke er noe nytt med rasistiske troll. Nå har en del av dem hygget seg med å disse Sophie Elise Isachsen fordi mannen i den nye musikkvideoen hennes «(Fuck) All Your Friends» ikke er hvit.

Det ser ikke ut som at YouTube-eier Google har vært flittige til å fjerne rasismen.
I skrivende stund byr Lofoten-snutten til Harstad-jenta på flere corny kommentarer.

Vi tipper at noen nynazistiske typer har delt innlegget i lukket rasist-forum, og at kommentarene ikke representerer mann og kvinne på gata. Det er mye grovt, men hvis du vil se hva som har blitt skrevet kan du klikke her.

Musikkvideoen kom søndag kveld og har i skrivende stund 43k visninger. Snutten er geoblokkert i USA.
Sophie debuterte som den nest øverste norske artisten på den norske Spotify-listen, kun slått av Astrid S.

Singelen, som 22-åringen har skrevet selv (med hjelp fra Björn Djupström, Nicklas Lif, Elias Näslin), er nå på 7. plass.

Bloggeren har uttalt seg om saken via Facebook og Instagram.  Hun sier blant annet at hun tar sterk avstand fra kommentarene og at videoen nå er mye større enn henne:

«Det jeg skal skrive nå kommer til å bli tøft. Kjærligheten jeg har følt på det siste døgnet har vært enorm, men hatet nesten enda større. Utelukkende fordi jeg valgte å bruke en mann med en mørkere hudfarge enn meg i musikkvideoen. Jeg personlig er vokst opp i nord-norge. Foreldrene mine er hvite, jeg er vokst opp med kun hvite mennesker rundt meg, rasisme har ikke eksistert i min hverdag og naiv som jeg har vært trodde jeg ikke menneskesyn basert på rase enda eksistere. Visst, vi har ekstremister som baserer menneskeverd på religion som er sykt nok i seg selv, men hudfarge? jeg er takk gud vokst opp med gode moraler hvor jeg ser mennesker for nettopp hva de er – mennesker.

Det var også slik jeg tenkte da jeg valgte en mannlig motspiller til musikkvideoen min. Jeg ville ha en som kunne skuespill, som hadde erfaring med dans og kunne gjøre løft med meg. Og ikke minst en som er tøff nok til å kaste seg ut på et prosjekt som dette. Jeg kunne ikke vært mer glad for mannen valget falt på. Det er ikke et valg jeg føler jeg må forsvare på noen som helst slags måte, og det gjør vondt å i det hele tatt skrive disse ordene. Men sjekker man kommentarfeltet på musikkvideoen er det et helvete fra en annen verden. Jeg ble sittende våken i hele natt med et enormt sjokk, og ikke minst en skyldfølelse som har “skapt” en arena hvor slikt hat får se dagens lys.

Jeg fikk melding fra min beste venninne Fetisha midt på natten som sa hun gråt, og stilte spørsmålstegn ved hvordan noen kan se ned på henne, fordi hun også har annen hudfarge enn meg. “Hvorfor er jeg mindre verdt?” spurte hun. Det at et så fantastisk menneske i det hele tatt må stille spørsmål ved sin egen verdi på grunn av et kommentarfelt som beviser i sin høyeste grad at rasisme eksisterer er kvalmt. Det er forkastelig at noen hvite mennesker skal komme med unnskyldninger som “men DE kaller jo oss for hvite, så da kan vi kalle dem ting tilbake”, for det første – hvem er DE? Jeg har aldri i mitt liv blitt kalt hvit i en nedsettende tone. For det andre, kaller du noen for “jævla hviting”, så sparker du oppover. Vi har dessverre oppført oss jævlig i flere hundre år og behandlet mennesker som ser annerledes ut som om vi er mindre verdt. Vi – og det gjør så jævlig vondt å skrive vi – har satt oss selv på en trone hvor vi sparker nedover ved å kalle noen ord som “neger”. DERFOR er det ikke greit. Sett deg inn i verdens historie og så sjekk kommentarfeltet på musikkvideoen, og innse at historie er viktig fordi den repterer seg selv, hele tiden. Og vi har ikke kommet så veldig langt, dessverre.

Denne musikkvideoen ble plutselig veldig mye større enn meg, men den ble plutselig også veldig viktig. Den viser, i form av et forkastelig kommentarfelt, hvilke utfordringer vi står ovenfor i dag. Den viser forhåpentligvis også at kjærlighet er universelt og ikke baserer seg på hvordan du ser ut, eller hvor forfedrene dine kommer fra. Jeg har enormt stor respekt for dere som tør å ta denne kampen hver dag, og som har levd med rasisme som en del av deres hverdag igjennom hele livet. Det er enormt sterkt og vi må aldri glemme at det skjer hele tiden, og vi må aldri glemme så ifra. Jeg er uendelig stolt over musikkvideoen min, uendelig stolt over min nydelige fantastiske vakre bestevenninne Fetisha og jeg er glad jeg har så fine mennesker (MENNESKER!!) i livet mitt som bidrar med så mye fantastisk. Spre kjærlighet, og ikke hat. Det er så klisje å si, men enormt viktig. Takk.»

Se også: Her er musikkvideoen til Sophie Elise – «(F*ck) All Your Friends»