Hopp til hovedinnhold
INA WROLDSEN HEDDA REED ER STELLA BLOMKVIST (VIAPLAY)

Solid serietips fra Island (!)

INA WROLDSEN HEDDA REED ER STELLA BLOMKVIST (VIAPLAY)

Det er tydeligvis ikke bare svenskene som klarer å mekke bra krim på TV.
Viaplay slipper nemlig denne uken de første kapitlene i sin nye originale krimsatsing, Stella Blómkvist, som slo omtrent alt som var av rekorder da den hadde premiere i hjemlandet sent i fjor. 
Faktisk hadde ikke strømmetjenesten sett så mye etterspørsel etter en serie siden siden fjorårets publikums- og kritikerfavoritt The Handmaid’s Tale
Serien er basert på den første boken i bokserien ved samme tittel, hvor vi finner Poldarks Hella Reed i hovedrollen som den hardbarka advokaten Stella, som begynner å etterforske et mord i regjeringen når en gammel klient blir hovedmistenkt. Dette leder henne til konspirasjoner og politisk skandaler hun ikke kunne ha forutsett. 
Seriens første engelske trailer droppet i høst (se under), og inneholder alt man kan forvente av en skandinavisk krim-trailer; sex, drugs og en følelse av at man ikke kan stole på et eneste menneske rundt en. 
Vi er fortsatt ganske underernært på god krim på skjermen etter at en viss Fassbender og snøkaren hans feilet på å levere i fjor, så dette er svært lovende. DERSOM STELLA GJØR DET BRA INTERNASONALT, ER DET TONNEVIS AV POTENSIELT NYTT MATERIALE SOM KAN BRUKES FOR NYE SESONGER (VIAPLAY) 

Det er regissør Oskar Thor Axelsson, mannen bak en rekke andre islandske produksjoner som Ófærð (Innesperret) og Ég man þig (Jeg vet hvem du er), som står bak den nye TV-adapsjonen.
Gjennom seks avsnitt skal Viaplay-serien dekke den første romanen i serien, som går under tittelen The Murder in the Ministry  / Mordet i departementet
På tross av seriens kassasuksess i hjemlandet, er Stella Blómkvist-serien ennå ikke oversatt til engelsk – noe internasjonal suksess for den nye serien forhåpentligvis kan gjøre noe med.  
Fun fact: Forfatteren bak bokserien skriver under pseudonymet Stella Blómkvist, og holder fortsatt identiteten sin skjult 20 år senere. 
Jóhann Ævar Grímsson, seriens manusansvarlig, legger heller ikke skjul på at suksess for seriens første sesong kan føre til at resten av de åtte bøkene kan adapteres. 
— Vi adapterer den første romanen til å begynne med, også ser vi hva som skjer og hvor bra det går. Så kan vi forhåpentligvis gjøre resten også, sier Grímsson i et intervju med Variety. 
Om Stella og hennes dystre politiske eventyr blir en varig suksess for Viaplay gjenstår dog å se, men det hadde selvsagt vært stas dersom den nye store krimserien kunne vært islandsk. Vi krysser fingre! 
De to første avsnittene er allerede ute, og nye episoder av Stella Blómkvist slippes hver fredag på Viaplay. 

Les mer