Hopp til hovedinnhold
FREMTIDEN ER MØRK OG DYSTER I ALTERED CARBON (NETFLIX)

Solid Netflix-serie med svenske

FREMTIDEN ER MØRK OG DYSTER I ALTERED CARBON (NETFLIX)

Da Shutter Island-forfatteren Laeta Kalogridis først knabbet rettighetene til en filmversjon av Richard K. Morgans roman Altered Carbon for omtrent 15 år siden, var det ingen som turte å ta sjansen på å adaptere en såpass kompleks historie for storskjermen. 
Denne uken har science fiction-serien premiere på Netflix, som jovialt stilte opp og tok sjansen på Kalogridis og prosjektet hennes. 
Det viser seg at risikoen var verdt det, for resultatet er storslagent. 
Altered Carbon finner sted i en utopisk fremtid hvor mennesker ikke lenger behøver å dø. Når kroppene våre eldes og slutter å fungere, blir i stedet sinnene våre lastet inn i en chip («stacks») plassert i nakken, som kan lastes inn i en ny tom kropp («sleeves»). Så lenge chippene våre ikke er skadet, er alt tipp topp. 
En trend blant samfunnets rikeste er å oppgradere kropper ved å simpelten kjøpe seg kroppen til for eksempel en 20-åring, mens arbeiderklassen må ta til takke med hva nå enn som er tilgjengelig.  
Dette bringer opp en rekke fascinerende etiske dilemmaer som setter våre spørsmål om fenomen som FaceTune-redigering litt i perspektiv.  

HVORFOR BO NEDE BLANT FOLKET NÅR MAN HAR RÅD TIL Å HENGE BLANT SKYENE? (NETFLIX)

 
Hva gjør muligheten til å leve evig med sinnene våre? Burde man egentlig bringe tilbake de døde? Og hva sier egentlig Gud om at avdøde bestemor kommer til søndagsmiddag i kroppen til et 30 år gammelt Hells Angels-medlem? 
Problematisk? Selvsagt. Underholdende? I bøttevis. 
Seriens fokus legges på den avdøde soldaten Takeshi Kovacs – spilt av svenske Joel Kinnaman (House of Cards) – som blir brakt tilbake i kroppen til en politikonstabel for å etterforske en drapet på styrtrike Laurens Bancroft (Romes James Purefoy). 
Tvisten; Mannen som hyrer Kovacs er Bancroft selv, allerede gjenfødt i en klonet versjon av sin egen kropp og nå på jakt etter hvem nå enn som vil ha ham drept. 
I et forsøk på å løse saken, havner han sammen med politi-«kollega» (kan man egentlig si «kollega» når man bare er gjenfødt inn i kroppen som hadde stillingen?) Kristin Ortega (Martha Higareda), som tilsynelatende kjenner sleeven hans fra før av.
Her er det mye å fordøye, men belønningen er stor dersom man klarer å holde tritt med Altered Carbon
 
Først og fremst må det nevnes at det ikke er særlig mye nytt å hente her. Drevne science fiction-fans vil kjenne igjen mange typiske sjangertrekk som klassikerne for lengst har gjort kjent. 

DJANGO UNCHAINED-SKUESPILLER ATO ESSANDOH HOLDER KOVACS MED SELSKAP (NETFLIX)
 
Altered Carbon dypper tærne i vann hvor mange allerede har hoppet med hodet først, hvor Ridley Scotts Blade Runner (1982) er blant en av de tydeligste inspirasjonskildene. Desto kjappere en aksepterer at det man får servert ikke er det spor innovativt, jo bedre. 
 

Først og fremst må det nevnes at det ikke er særlig mye nytt å hente her. Drevne science fiction-fans vil kjenne igjen mange typiske sjangertrekk som klassikerne for lengst har gjort kjent. 
Oppbrukte sjangerelement hindrer nemlig ikke serien i å levere fengende og friskt drama. 
Fremtidseventyret starter svakt med et litt slitsomt tilfelle av «nå skal vi fortelle deg hvordan hele verdenen vår fungerer i stedet for å bare vise det gjennom historien»-syndromet, som minner mye om amatørverk innenfor sjangre med større verdensbygging som «high fantasy» og science fiction. 
Sekundet man dog er ferdig med det noenlunde irriterende førsteinntrykket er man i gang, og det blir med en gang tydelig at dette er langt fra amatørmessig. 

MARTHA HIGAREDA SPILLER KRISTIN ORTEGA, EN HISSIG POLITIKONSTABEL SOM HAR FÅTT INTERESSEN FOR KOVACS (NETFLIX)

Altered Carbons leverer en spennende historie som er svært vanskelig å legge fra seg. Seriens ti avsnitt varer i omtrent femti minutter hver, og likevel sluker man episodene som om de var sitcom-materiale på under en halvtime. Med baken utrygt plassert på kanten av stolen/sofaen. 
Kovacs i seg selv er hverken enestående eller fascinerende som hovedperson, men befinner seg kjapt i en mangfoldig gruppe av fargerike karakterer som bringer ut det beste av kvaliteter i hverandre. 
Spesielt elskverdig er American Crime Storys Chris Conner, som spiller Poe; en slags manifestasjon av forfatter og elsker av alt det makabre, Edgar Allan Poe. Poe driver AI-hotellet The Raven hvor Kovacs sjekker inn, og er scenetyv til tusen. 
To av seriens sterkeste sider er dens imponerende spesialeffekter, som minner om en svært høy produksjonsverdi, men også og dessuten dens troverdige bruk fremtidsvitenskap. 
Mange science fiction-drama som går inn i såpass komplekst materiale som dette ender opp med å krysse grensen for hvor troverdig materialet er for publikum, og dersom man mister tilliten seerne har til en om at man vet hva man holder på med, er illusjonen borte og spillet tapt. 

 

Altered Carbons dyktige grunnarbeid har vår fulle tillit hele tiden, og det setter man stort pris på. 
Til tross for dette har serien en tendens til å krysse grenser på andre måter, spesielt når vold kommer inn i bildet. Prinsippet med at en ødelagt kropp er relativt lett erstattelig legger naturligvis opp til mye benbrudd og knusing av skaller, men noen ganger kan man stille spørsmål ved hva som faktisk er nødvendig å vise på TV. 
Spesielt kvinner ser ut til å bli slått veggimellom i Altered Carbon, og til tider blir det som vises på skjermen svært vanskelig å se på. Enkelte scener var såpass ille at vi kjente en trang til å spole forbi, og hva er da egentlig poenget med å ha det med? 
Uansett. 
Altered Carbon er spennende dykk inn i fremtiden fra Netflix, og vi kjenner nesten at 10 episoder blir litt for lite for oss.
Man kommer ikke unna at det vi får levert er ikke noe innovasjon for science fiction-sjangeren her,  men dersom man slår seg til ro med den tanken og tar Altered Carbon for det den er, er det fortsatt mye bra å hente her. 
Dyktige spesialeffekter, samt dynamiske karakterer med gøyal kjemi som får selv plott som kjennes litt utbrukt til å kjennes friskt ut, løfter serien betydelig kvalitetsmessig. 
Altered Carbon passer for enhver sci-fi-entusiast, om man så bare har sett litt Star Wars før eller om man kjenner sjangeren som sin egen digitale bukselomme. 
Terningkast 5. 
 


 

Netflix slippes sesong 1 av Altered Carbon 2. februar.  
Anmeldelsen er basert på de fem første av seriens ti episoder. 
 

 

Les mer