Hopp til hovedinnhold
HEISANN: JENS & JOEL (WAHLSTRÖM & WIDSTRAND)

(Snabba) Cash is king!

HEISANN: JENS & JOEL (WAHLSTRÖM & WIDSTRAND)

Lad gønneren, gjem ransutbyttet og skjul narkolageret i kjelleren, for nå kommer svenskemafiaen til å rævkjøre deg fra flere hold: Om en måneds tid er det klart for oppfølgerfilmen til den råbra svenske stekarthrilleren Snabba cash (2010), også denne med hunken Joel Kinnaman i hovedrollen. Og om et år kommer den tredje filmen i trilogien, Snabba cash III.

Disse er alle basert på plakatpene advokatforfatter Jens Lapidus’ Stockholm noir-serie om den supersmarte wannabe stureplanbraten JW, den rappkjefta chilenske gangsterduden Jorge, samt deres venner og fiender i den svenske underverdenen – der juggemafiaen opptrer spesielt beinhardt.

Fortsetter nedenfor.

Men i motsetning til hendelsene som utspiller seg i Lapidus andre bok, Aldri fucke opp, fortsetter Snabba cash II omtrent der forgjengeren slapp: I den intrikate suppa JW, Jorge og Mrado havnet før rulleteksten kom og reddet dem. Den svenske produsenten Tre brödre har dog avslørt at handlingen i trilogiens siste film vil ligge tett innpå advokatforfatterens siste bok, Livet deluxe.

Har du ikke lest den (eller de to foregående bøkene) ennå, kan du bruke sommerferien til å oppdatere deg på denne ekstremt stilistiske og språksmarte gangsterfortellingen. Du kommer garantert til å elske miksen av frekk namedropping, überpresise motereferanser, overbevisende hvitvaskingsoppskrifter, dopkarakteristikkene og ikke minst den overraskende koblingen mellom sossene på Stureplan og sosehuene i Sollentuna.

Skuespilleren Joel Kinnaman selv bader i en sjø av suksess for tiden. Etter sitt amerikansje gjennombrudd med AMCs The Killing, har han blant annet vært å se i David Finchers The Girl With The Dragon Tattoo, mot Ryan Reynolds og Denzel Washington i Safe House (imponerende nok regissert av den første Snabba cash-regissøren Daniél Espinosa), og som Greta Gerwigs elsker i ikke akkurat kritikerroste Lola Versus.

Fortsetter nedenfor.

(FILM I VÄST/TRE VÄNNER/WEINSTEIN)


Men i skrivende stund postproduseres skuespillerens største hitmulighet RoboCop, der kjekken dask spiller tittelrollen. Og etter at Easy Money (som den heter på engelsk) hadde USA-premiere denne uka, presentert av ingen ringere enn Martin Scorsese, distribuert av ringreven Harvey Weinstein, og mottatt med strålende kritikker (á la Entertainment Weekly: «Kinnaman gives a fantastic performance»), kan han vel nå bare lene seg tilbake og ta seg en gulldusj.

I traileren under ser du hvordan den svenske pengeadelen presenteres på amerikansk:

Fun fact 1: Joel Kinnaman er lillebroren til Melinda Kinnaman, som spilte guttejenta Saga i Lasse Hallströms klassiker Mitt liv som hund (1985).

Fun fact 2: Zac Efron skal spille hovedrollen og medprodusere den amerikanske remaken av svenskesuksessen, men prosjektet er fortsatt i det blå.

Flere gangsterkjekkaser finner du her. Og her finner du mer om svenske thrillersuksesser.

Nyeste saker fra 730.no

Les mer