Hopp til hovedinnhold
Den skumleste skrekkfilmen noensinne
Hva er den skumleste skrekkfilmen noensinne? (A24 / Norsk Filmfond / Blumhouse)

Den skumleste skrekkfilmen noensinne? 730.no-leserne kårer 🏆

Nå som vi har ankommet den mørke, dystre og grusomme siden av 2023, aka oktober, er det på tide å dykke dypt inn i verdenen av horror og utforske den skumleste skrekkfilmen noensinne.

Vi spurte dere trofaste 730.no-lesere om innspill. Og her var det mange godbiter å hente.

Det er ikke bare spooky måned men også en spooky dag. Det er tross alt fredag den 13., og for noen betyr det ekstra skrekk, mens for andre betyr det Taylor Swift: The Eras Tour kinotur. Selv den seneste skrekkfilmen The Exorcist: Believer ble så skremt av Taylor at de flyttet premieren til forrige fredag istedenfor i dag.

Kommentarfeltet serverte en solid blanding av klassisk og moderne skrekk. Av alle filmer som ble nevnt var ikke-skrekkfilmen, men likevel gufne, Jakten på nyresteinen en av de mest populære. Jeg har traumer selv.

Kommentaren som fikk mest likes var «Når Hufsa kommer til Mummidalen» som også mest sannsynlig ligger dypt i underbevisstheten hos alle som så dette helt uforventet som barn. Det var også noen som kommenterte «Finnes ingen skumle skrekkfilmer». Du trenger hjelp.

Men av filmene utenom den norske klassikeren og Hufsa har vi samlet 10 skrekkfilmer dere synes er de skumleste noensinne. Det var én film som skilte seg ut og som vi i redaksjonen mener er helt klart den skumleste. Men først la oss se gjennom noen av filmene som ble nevnt (tilfeldig rekkefølge).

The Exorcist (1973)

the exorcist linda blair 1973
The Exorcist-barnestjernen Linda Blair som Regan MacNeil i The Exorcist (Warner Bros.)

Hadde du spurt skrekkfilmfans for 20 år siden om hva den skumleste filmen noensinne er hadde nok flesteparten sagt The Exorcist fra 1973.

Jeg tror ikke folk i dag (meg inkludert) forstår påvirkningen denne filmen hadde da den ble lansert på kino. Noen ganger dukker det opp skrekkfilmer som får kino besøkende til å forlate salen, besvime eller kaste opp i popcornbøtta. På 70-tallet var The Exorcist akkurat denne filmen. Og det kan argumenteres hvorvidt en skrekkfilm har klart å måle seg med nivået på kinoopplevelsen man hadde på den tiden. Tenk å være der!

Historien er så enkel som at en jente blir besatt av en demon. Men det går mye dypere inn på temaet enn man tror. Oppfølgerne til The Exorcist har dog ikke klart å leve opp til originalen og den seneste utgaven The Exorcist: Believer hjelper ikke stort for franchisen heller.

@oscars

Who else wishes they could have seen ‘The Exorcist’ when it was first released in theaters? ‘The Exorcist’ made history at the 1974 Academy Awards by becoming the first horror film to receive a Best Picture nomination. The film received 10 Oscar nominations that year, winning Best Sound and Best Adapted Screenplay. #theexorcist #audiencereactions #scarymovie #horror #horrormovie #supernatural #possessed #spookyseason #movies #film

♬ original sound – The Oscars

The Ring (2002)

The Ring skrekkfilm
Skrekkfilmen som ga deg mareritt (Dreamworks Pictures)

Når det kommer til moderne horror er The Ring av Gore Verbinski, 2002-remaken av den japanske klassikeren Ringu, høyt på skrekklista. Så det er ingen overraskelse at den ble nevnt av dere.

Om originalen er skumlere eller ikke kan jo diskuteres. Begge filmene er selvfølgelig en perfekt double-feature om du vil nye en aften med grøss. The Ring følger journalisten Rachel Keller (Naomi Watts) som havner i en kamp mot døden etter hun ser en forbannet videokassett som dreper seeren i virkeligheten etter syv dager.

Filmen er pakket med mysterier og øyeblikk som får deg til å skjelve fra topp til tå.

Villmark (2003)

Villmark Kristoffer Joner Bjørn Floberg Eva Rose Sampda Sharma
Kristoffer Joner, Eva Röse og Samsaya i Villmark (Norsk Filmfond)

Hva skjer når du setter Kristoffer Joner, Bjørn Floberg, Eva Röse, Sampda Sharma aka Samsaya og Marko Iversen Kanic? Da får du den uforglemmelige norske skrekk-klassikeren Villmark av Pål Øie.

Norske skrekkfilmer generelt har en tendens til å ta sted i villmarken, men denne filmen tok tittelen for seg selv og gjorde det best. Og startet en norsk skrekkbølge da den hadde premiere i 2003. Se for deg at du er på teambuilding i skogen med kollegaer – hvor all form for teknologi er forbudt for anledningen – og en av dere plutselig finner liket til en kvinne i et tjern ved en forlatt teltplass.

En guffen film som får deg til å revurdere skogstur med venner.

The Blair Witch Project (1999)

The Blair Witch Project skrekkfilm
The Blair Witch Project var forut sin tid (Summit Entertainment)

En annen film som får deg til å revurdere skogsturer med venner er The Blair Witch Project.

Med pseudo-dokumentar-stil er den en av de beste skrekkfilmene som har klart å få et horror-konsept til å se realistisk ut.

Tre filmstudenter er på utflukt i skogen for å utforske en mytisk heks og oppdager mer enn de forventet. Får frysninger bare av beskrivelsen. Denne indie-filmen med bare 60 000 dollar i budsjett er en must-watch!

The Strangers (2008)

The Strangers reboot
Familie får uventet besøk i skrekkfilmen The Strangers (Universal Pictures)

Om du er en av dem som tenker skrekkfilmer ikke er skumle lenger har du kanskje ikke sett The Strangers.

Denne filmen er et godt eksempel på den såkalte «home invasion»-subsjangeren hvor noen får et uventet besøk av en person eller et vesen. Det som gjør denne sjangeren ekstra skummel er hvor ekte det føles. Har vi ikke alle hatt en liten frykt for akkurat dette?

Se også: Nå får The Strangers reboot i form av en ny trilogi

The Shining (1980)

Dette bildet kan du vel høre? (Warner Bros.)

Enten du er fan av skrekk eller ikke bør du ha sett, eller i hvert fall hørt, The Shining. Og med «hørt» tenker jeg på den ikoniske replikken til Jack Nicholson: – Here’s Johnny!

I likhet med The Exorcist skremte The Shining mange fler da den originalt hadde premiere i 1980, selv om den kanskje fikk litt mer tyn enn fortjent. I dag blir filmen sett på som et mesterverk. Ikke bare i sjangeren men i filmkunsten generelt. Den har modnet som en fin vin for å si det sånn.

Selv i dag er det en skummel filmopplevelse for mange. Om man har hørt og sett tusenvis av referanser i popkulturen aner du fortsatt ikke hva du kan forvente når du ser filmen for første gang.

Jack Torrance og familien skal se etter Overlook Hotel over vinteren. Det ender opp med å bli en dyp og grusom historie om avhengighet. Og en kamp om overlevelse. Det er en tung, tankevekkende og stressende film å by seg på.

The Conjuring (2013)

The Conjuring moderne skrekkfilm
Husker du denne scenen? 😳 (Blumhouse)

Husker du The Conjuring? Her er et hint: 👏👏. Denne scenen er det nok ingen som har glemt.

James Wan er uten tvil en av de beste filmskaperne i skrekksjangeren gjennom tidene. Han fikk et gjennombrudd med Saw i 2004 og har frem til i dag levert nytenkende filmer som gir deg mareritt. Tre år før The Conjuring lagde han til og med Insidious, som var nære ved å lande på denne listen. Så man kan trygt si at han har vært med på å bygge moderne horror.

I denne grusomme historien følger vi familien Perron som flytter inn i et gårdshus og blir terrorisert av merkelige og paranormale aktiviteter. Snart kommer to demonologer, Ed og Lorraine, for å etterforske huset.

Filmen har et klassisk premiss og henter temaer fra mange filmer før seg, men klarer samtidig å stå på egne ben. Og det har ført til en ny franchise eller et nytt univers. The Nun 2 som hadde premiere i høst er den seneste utgaven fra The Conjuring-universet.

Sinister (2012)

SINISTER MED ETHAN HAWKE
Ethan Hawke i en av de beste moderne skrekkfilmene noensinne (Blumhouse)

En strevende forfatter som flytter inn i et nytt hus med familien sin? Oppskrift til katastrofe.

Dyktige Ethan Hawke spiller Ellison Oswalt som finner en boks med opptak som han tenker kan være bra for sin true crime-karriere. Han oppdager at dette huset bærer på ubegripelige historier med mord og ondskap, og familien hans er den neste.

Scott Derrickson skaper en unik spinn på sjangeren ved å blande to av de mest kjente subsjangrene i horror: overnaturlige krefter og funnet opptak.

Regissøren har i ettertid laget blant annet Doctor Strange og The Black Phone. Men før han fant suksess med Sinister skremte han publikum med kinodebutfilmen The Exorcism of Emily Rose.

The Exorcism of Emily Rose (2005)

The Exorcism of Emily Rose
Denne skrekkfilmen er undervurdert! (Screen Gems)

Demonisk besettelse er en gjenganger på denne lista og det kommer som ingen overraskelse. De inneholder noen av de villeste historiene i sjangeren, og spesielt når de er inspirert av virkelige hendelser.

The Exorcism of Emily Rose er ikke bare en sterk kandidat i denne subsjangeren av horror, men er også løst basert på en sann historie om den tyske jenta Anneliese Michel som skal ha opplevd dette på ekte. Om du Googler bilder av henne får du mareritt. Du er herved advart!

Det er en smart miks av dette konseptet og rettssaksdrama, noe man sjeldent ser i sånne type filmer.

Så hva er den skumleste filmen noensinne?

Dere har servert en god liste med filmkandidater for den skumleste skrekkfilmen noensinne. Og det kan jo være du tenker det er en av de over selv. Men den filmen som ble nevnt og likt mest av 730.no-leserne er…

Hereditary (2018)

Toni Collette i Hereditary
Toni Collette med en glimrende prestasjon i denne skrekkfilmen (A24)

Den skumleste filmen er Hereditary av Ari Aster. En av de beste spillefilmdebutene noensinne? Det tok bare én film for Ari å markere seg som en dyktig skrekkfilmskaper.

Det er ikke bare horror-biten i seg selv som gjør denne filmen så skummel. Det ligger mer bak det hele. Filmen blander overnaturlige krefter med psykologisk lidelse samtidig som den utforsker sorg, depresjon og arr man etterlater familien sin.

Etter trailere, plakater og andre promomateriell tenker man kanskje at man vet hvem hovedkarakteren er. Og når du ser filmen blir alt snudd på hodet (pun intended). Så sitter du der og aner ingenting om hva som kommer til å skje. De som vet de vet. Det er nok en stor grunn til at Hereditary er den skumleste filmen.

Kombinert med Toni Collette som leverer en Oscar-verdig rolle som en mor i fritt fall gjennom galskap. I tillegg til en glimrende prestasjon fra Alex Wolff som sønnen. Skummel, urovekkende, provoserende, ukomfortabel og helt grusom. Fortjent vinner!

Se også: 11 skrekkfilmer du kan se for å varme opp til halloween 🎃

Les mer