Hopp til hovedinnhold
Skrekkfilmer i 2023 m3gan evil dead rise cocaine bear
Skrekkfilmer i 2023 (Warner Bros./Universal Pictures)

Skrekkfilmer i 2023: Disse gleder vi oss fryktelig mye til å se

Dracula, robotisk dukke, ustabile bjørner, hyttemareritt og gjensyn med franchise-favoritter. Dette er skrekkfilmene i 2023 kort oppsummert.

I dag er det ulykkesdagen aka fredag den 13. og da passer det jo perfekt å snakke om skrekkfilmene vi gleder oss til å se i år. Men det blir ikke lett å overgå fjorårets line-up av horror. Det er lenge siden vi har hatt et så sterkt år med skrekkfilmer, og da tenker vi ikke bare på mengde og kvalitet, men også antall kinobesøk.

Mellom de store blockbusterfilmene har skrekksjangeren hjulpet med å trekke folk til kinosalene med filmer som Scream, The Black Phone og Smile. Så, vil skrekkfilmene i 2023 klare å leve opp til fjorårets suksess?

Det ser faktisk veldig lovende ut, for M3GAN (som har premiere i dag på norske kinoer) har allerede slayet seg til topp box office-filmer i USA. Til tross for en generelt treg måned og høy konkurranse på kinoene. Vi skal snakke mer om psyko-robot-dukken snart!

Se også: Denne 2023-filmen beskrives som den skumleste noensinne

Det er definitivt mye kreativt og interessant på menyen. En bjørn påvirket av kokain og Ole Brumm som er sulten på honning blod? Det virker som det blir et sterkt år for bjørner. I tillegg er det flere kjente franchiser som returnerer i år, blant annet The Exorcist, Scream, Evil Dead, Insidious og Saw.

Før vi starter listen er det også verdt å nevne at dette er annonserte filmer, men det kan være vi får noen andre overraskelser utover året. Det er heller ikke sikkert at alle filmene får norsk premieredato i år.

15 skrekkfilmer i 2023 vi gleder oss fryktelig til å se:

M3GAN – 13. januar

Ny girlbot-bestie <3 (Universal Pictures)

Som nevnt har M3GAN premiere i dag, og ut ifra trailere, markedsføring, og den creepy dansen som har gått viralt, skulle man trodd at M3GAN bare er meme-bait. Men anmeldelsene gir AI-dukken mange positive tilbakemeldinger.

Se også: M3GAN 2 blir enda med blodig

Levende dukker og AI har vært et tilbakevendende konsept i horror. Her blir det en miks av begge når M3GAN (stemmen til Jenna Davis og spilt av Amie Donald) blir skapt for å bli din nye bestie. Cady (Violet McGraw) får en prototype av tanten Gemma etter at begge foreldrene hennes dør i en bilulykke. Men M3GAN tar jobben som bestevenn litt for seriøst og går fra cutiebot til murderbot.

Knock at the Cabin – 03. februar

Knock at the Cabin Skrekkfilmer i 2023
Fire fremmede banker på døren i Knock at the Cabin (Universal Pictures)

M. Night Shyamalan har gitt ut mange prosjekter de siste årene, og i år er han tilbake med en ny og absurd film (med en litt tam tittel?) som skriker Shyamalan-historie. En jente og foreldrene hennes er på en hyggelig hyttetur helt til fire fremmede banker på døren og holder dem gisler. Familien må velge en av sine egne som skal ofres for å hindre en apokalypse? Wow.

Det er også en interessant miks av skuespillere. Blant andre Dave Bautista (Glass Onion: A Knives Out Mystery), Rupert Grint (Harry Potter), Jonathan Groff (Mindhunter) og Nikki Amuka-Bird (Old).

Traileren viser virkelig ikke så mye (noe som er bra), men kjenner vi regissøren rett vil filmen være sjokkverdig og by på plot twists.

Marerittet – 17. februar

Marerittet alias The Nightmare: Første bilde fra Kjersti Helen Rasmussen-gyseren med Herman Tømmeraas og Eili Harboe (Nordisk filmdistribusjon)
Herman Tømmeraas og Eili Harboe i Marerittet (Nordisk filmdistribusjon)

Første norske skrekkfilm i 2023 er Marerittet, som handler om paret Mona (Eili Harboe) og Robby (Herman Tømmeraas) som kjøper sin første leilighet sammen (et mareritt i seg selv). Mona får grusomme mareritt, og det blir bare verre når deres nyfødte barn dør. Snart innser Mona at noen – eller noe – prøver å trenge seg inn i vår egen verden gjennom henne.

Kjersti Helen Rasmussen er manusforfatter og i tillegg blir dette hennes regidebut. Tidligere har hun skrevet Villmark 2 og Tunnelen. Så langt er Marerittet den eneste norske skrekkfilmen i 2023 vi har fått øye på. Vi håper det kommer flere!

Cocaine Bear – 24. februar

Cocaine Bear 2023
Denne bjørnen vil du ikke møte på (Universal Pictures)

Dette er en coming-of-age krimfilm om en gangster i New York som klatrer opp rangstigene og får tittelen Cocaine Bear. Neida, dette er faktisk en film om en bjørn som bokstavelig talt har konsumert en stor mengde kokain og går helt berserk. Du synes det er crazy? Da hjelper det kanskje ikke at dette er en sann historie!

Game of Thrones-favoritten Kristofer Hivju spiller med O’Shea Jackson Jr. (Straight Outta Compton), Ray Liotta, Alden Ehrenreich (Solo: A Star Wars Story), Keri Russell (The Americans), Matthew Rhys (The Americans), Jesse Tyler Ferguson (Modern Family) og Isiah Whitlock Jr. (Da 5 Bloods).

Scream 6 – 10. mars

Scream IV Scream 6 Jenna Ortega
Jenna Ortega (født i 02) ble Scream Queen mellom Disney og Netflix (Paramount Pictures)

Er det én ting vi lærte i 2022 så er det at Scream-franchisen klarer å finne nye måter å underholde oss på. Den femte filmen imponerte i hvert fall 730.nos Scream-fanboy. Historien fortsetter i Scream 6 når Tara (Jenna Ortega), Sam (Melissa Barrera), Chad (Mason Gooding) og Mindy (Jasmin Savoy Brown) forlater Woodsboro og starter et nytt liv i New York. Men Ghostface er også klar for bylivet.

Neve Campbell returnerer dessverre ikke til sin ikoniske Scream-rolle etter lønnskrig mot studioet. Men Courtney Cox og, overraskende nok, Hayden Panettiere er tilbake som Gale og Kirby. I tillegg møter vi noen nye fjes som Tony Revolori (Jon Watts’ Spider-Man-trilogi), Jack Champion (Avatar: The Way of Water), Samara Weaving (Babylon) og Dermot Mulroney (My Best Friend’s Wedding).

Evil Dead Rise – 21. april

evil dead rise Alyssa Sutherland ellie premiere kino norge 2023
Mommy loves you to death: Alyssa Sutherland leser feil bok som Ellie i Evil Dead Rise (Warner Bros.)

Den femte filmen i Sam Raimis The Evil Dead-franchise er skrevet og regissert av Lee Cronin (The Hole in the Ground).

I Evil Dead Rise besøker Beth (Lily Sullivan) søsteren Ellie (Alyssa Sutherland) og hennes tre barn i en trang leilighet i Los Angeles. Når de finner en mystisk bok i bygningen snur alt på hodet og de befinner seg plutselig i en kamp mot demoniske skapninger kalt Deadites.

Renfield – 21. april

Renfield trailer 2 Nicholas Hoult Nicolas Cage Dracula dream scenario ari aster
Nicolas Cage som Dracula, Nicholas Hoult som Renfield (Universal Pictures)

Vi fikk nylig første titt på den nye Dracula-historien via Renfield, og den virker mer komisk enn vi forventet! Det gir jo mening at det er en humoristisk tone. Filmen er nemlig skrevet av Rick and Morty-forfatter Ryan Ridley og The Walking Dead-forfatter Robert Kirkman. Interessant miks! I tillegg regisseres den av Chris McKay (Lego Batman).

Nicholas Hault spiller Renfield som forlater assistentjobben hos Count Dracula. Og det er selvfølgelig legenden Nicolas Cage som spiller vampyren. Trenger man å si mer?

Renfield er dog ikke den eneste filmen basert på Bram Strokers klassiker. Universal har planlagt enda en film fra franchisen for 2023, som regisseres av André Øvredal (Trolljegeren). Filmen heter Last Voyage of the Demeter, og har ingen sammenheng med Renfield. Men historien baseres på kapittelet «The Captain’s Log» i klassikeren. Den har dog ingen premieredato ennå.

Infinity Pool – 24. mars

alexander skarsgard infinity pool mia goth gabi trailer Cleopatra Coleman
Alexander Skarsgård som James i Infinity Pool – eller dobbeltgjengeren (NEON)

Scream Queen Mia Goth kunne avslutte 2022 med to utrolige skuespillerprestasjoner i Ti Wests X og oppfølgeren Pearl. (Sistnevnte har ikke hatt premiere i Norge av en eller annen grunn). Uansett, etter et så bra år er vi veldig spente på å se henne i Brandon Cronenbergs Infinity Pool, som ser bisarr og kaotisk ut. Hva skal man forvente når sønnen til David Cronenberg har laget filmen? Og med Aleksander Skarsgård med på laget må jo dette bli bra!

Den svenske stjernen spiller forfatteren James som nyter en all-inclusive ferie med kona Em (Cleopatra Coleman) på den fiktive øya La Tolqa. Men etter James havner i en fatal bilulykke blir feriekosen til et veldig spesielt feriemareritt. Rettssystemet sier nemlig at han kan velge å bli henrettet eller betale veldig mye penger for å se seg selv bli henrettet. Er du også forvirra? Bare se traileren ????

Beau is Afraid – 28. april

Joaquin Phoenix i Beau is Afraid
Joaquin Phoenix i Beau is Afraid (A24)

Når A24 produserer en film av Ari Aster med Joaquin Phoenix i hovedrollen, kan vi ikke gjøre noe annet enn å glede oss. Om du har sett Midsommar, Hereditary eller noen av kortfilmene til Ari, vet du hva du kan forvente av hans neste film Beau is Afraid.

Joaquin Phoenix spiller den paranoide og suksessfulle entreprenøren Beau som skal besøke moren sin. Det ender opp med å bli et trippy, episk og skrekkelig eventyr. Sjekk ut den ville traileren!

Skrekkfilmer i 2023 uten premieredato.

Disse filmene forventes å ha premiere i 2023, men når? Det er for tidlig å si ennå. Og noen av de får kanskje ikke premiere i Norge i det hele tatt?

Winnie the Pooh: Blood and Honey

Natasha Tosini aner fred og ingen fare som Lara i Winnie the Pooh: Blood and Honey (ITN)
Natasha Tosini aner fred og ingen fare som Lara i Winnie the Pooh: Blood and Honey (ITN)

Ole Brumm og Nasse Nøff er ikke på godfot med Christopher Robin etter han har forlatt dem for å studere. Det leder jo selvfølgelig til at de blir ville og blodtørstige dyr, og når deres tidligere bestevenn returnerer til Hundremeterskogen er det fult raseri.

Denne filmen ser latterlig gøyal ut!

Cuckoo

Cuckoo Hunter Schafer
Hunter Schafer i skrekkfilmen Cuckoo (Neon)

Vi vet ikke så mye om Cuckoo av Tilman Singer ennå, men det kan se ut som det blir en slasher? Vi er uansett veldig spente! Spesielt på grunn av den fantastiske rollebesetningen med Hunter Schafer (Euphoria), Dan Stevens (Legion), Jessica Henwick (Glass Onion) og Marton Csokas (The Equalizer).

Salem’s Lot

Salems Lot 1979 miniserie
Vampyren Kurt Barlow i 1979-versjonen av Salem’s Lot (Warner Bros.)

Filmer og serier basert på historier av skrekkgeniet Stephen King er ofte hit or miss. Men det er alltid like spennende når en ny adaptasjon annonseres! Denne gangen er det James Wan (Saw, Insidious, The Conjuring) som tar utfordringen og skal produsere vampyrhistorien Salem’s Lot. Gary Dauberman som har skrevet filmer som It og The Nun, og hadde sin regidebut med Annabelle Comes Home, skal både skrive og regissere denne filmen.

Salem’s Lot har hatt mange utsettelser, men forhåpentligvis får vi endelig sett den i 2023!

Insidious: Fear the Dark

Insidious Fear the Dark
Patrick Wilson i første Insidious (FilmDistrict)

Enda en skrekk-franchise fra James Wan! Han er virkelig i fyr og flamme i år. Insidious-serien er tilbake med sin femte film og med regidebut fra Patrick Wilson. Han er tilbake i rollen som Josh Lambert. Vi følger Lambert-familien igjen når Josh og Renai (Rose Byrne) sender sønnen sin Dalton (Ty Simpkins) til college. Men demonene har ikke forlatt sønnen deres helt ennå.

The Exorcist

The Exorcist 2023
Originale The Exorcist fra 1973 (Warner Bros.)

Nå som David Gordon Green er ferdig med sin Halloween-trilogi, kan han starte på remaken av The Exorcist. Dette blir en direkte oppfølger til 1973-filmen av William Friedkin om en 12 år gammel jente som blir besatt av en demon. Jepp, de hopper over de andre oppfølgerne. Så langt er Leslie Odom Jr. (Glass Onion) og Ann Dowd (The Handmaid’s Tale) i rollebesetningen. Inkludert Ellen Burstyn som er tilbake i rollen som Chris MacNeil.

Saw 10

Saw 10 2023 Jigsaw
Jigsaw er tilbake (Lionsgate)

Vi kan jo ikke avslutte denne listen uten å nevne enda en film fra James Wan! Og dette blir et stort gjensyn med både franchisen, Tobin Bell som Jigsaw og regissør Kevin Greutert. I tillegg er vår egen Synnøve Macody Lund (Hodejegerne) med i rollebesetningen. Det er ennå ikke så mye mer informasjon om den tiende filmen i Saw-serien.

Se også: Topp 10 skrekkfilmer i 2022

Les mer