Hopp til hovedinnhold
skrekkfilm 2022 topp 10 horror 730no
Hellbender: Når du oppdager at familien din har en fortid med hekseri (Wonder Wheel)

Skrekkfilm 2022: Topp 10 beste horror

Skrekkfilm er en sjanger som aldri kommer til å dø 🔪

Kinoer sliter med trekke folk til salene hvis det ikke er store franchise-filmer. Men horror holder koken.

Nå det kommer til skrekkfilm har disse 10 titlene fått best kritikk ifølge beregningene til Rotten Tomatoes, som regner ut hvor mange prosent av anmeldelsene er positive.

Det er verdt å huske på smaken til mannen i gata og filmjournalister ofte er forskjellig.

Listen bør likevel ha noen fæle godbiter som kan treffe mange skrekkfilm-fans.

10. Barbarian 92 %

Dette er en av årets villeste kinoopplevelser. Hardcore horror blandet med mørk humor og utradisjonell fortellermåte/switch som ikke alle vil bli med på. Men historien om hemmeligheten i Airbnb-huset er nifs og konsekvent uforutsigbar. Georgina Campbell skinner som ny Scream Queen. Svenske Bill Skarsgård er perfekt som simp. Eller bad guy? Karakteren til Justin Long er ufattelig teit og toksisk. Vi gleder oss til mer fra manusforfatter og regissør Zach Cregger.

730.no anmelder Barbarian


9. You Won’t Be Alone 93 %

En liten bondejente på 1800-tallet blir gjort om til en shapeshifter av en heks – og så forlatt. Når den stumme jenta utforsker verdenen over jorden for første gang, må hun lære å kjenne menneskeheten, tap og kjærlighet. Samtidig som den sjalu heksen observerer henne faretruende nært. Regidebuten til makedonsk-australske Goran Stolevski blir litt for artsy for noen. Men filmen er uten tvil en spennende vri på gamle skrekkfilm-troper.


Se også: Disse norske skrekkfilmene glemmer vi aldri


8. Mad God 93 %

Stop-motion og dukkeanimasjon i 2022 istedenfor CGI? Yessir. Den 71 år gamle regissøren Phil Tippett har vunnet Oscar for sine spesialeffekter på Return of the Jedi, Jurassic Park og RoboCop. Filmen, som tok 30 år å få ferdig, er vrien å forklare, men det har blitt et imponerende verk. Historien fra underverdenen er vag og det visuelle er vakkert. På en snodig og ekkel måte.


7. Prey 93 %

Etter seks filmer med Predator fikk vi forløperen Prey. Jaggu er dette den beste i franchisen siden originalen med Arnold Schwarzenegger fra 1987. Handlingen, lagt til 1719 i USA, følger den unge obsternasige jenta Naru som vil være kriger. For så å ende opp med å jakte på en Predator. Regissøren Dan Trachtenberg byr på en vakker, spennende og effektiv horror-thriller som skildrer det amerikanske urfolket på en grundig og ekte måte. Amber Midthunder bærer filmen på sine skuldre i den vanskelige hovedrollen.


6. X 94 %

Mia Goth, Jenna Ortega, Kid Cudi og Ti West disker opp med en forfriskende vri på slasher-sjangeren anno 1979. X ble raskt fulgt av Pearl som igjen følges av MaXXXine. Og voila! Nå har A24 en skrekkfilm-franchise. Les mer om X her.


5. A Wounded Fawn

En deilig, dyster, usedvanlig ambisiøs godbit for slasher-fans. Inspirert av surrealistisk kunst og gresk mytologi serves historien om en museumskurator som blir sjarmert av en seriemorder. På en romantisk ferie mellom må begge konfrontere galskapen i ham. Sarah Lind og Josh Ruben regisseres av Travis Stevens.


4. Sissy 96 %

Slasher-sjangeren får prinsippene sine brutt via australske Sissy. På en oppfinnsom måte blander filmen samfunnskommentarer, skrekk og mørk humor med dyktige Aisha Dee i hovedrollen. Som barn var Cecilia og Emma to besties som skulle bli gamle sammen og aldri la noe komme i mellom dem. Men så kom Alex… Tolv år senere er Cecilia en suksessfull influencer som lever drømmelivet på sosiale medier. Når hun dog møter Emma for første gang på en dekade og blir med hyttetur på fjellet, fortsetter Alex å gjøre livet til Cecilie til et helvete. #triggered


3. Saloum 96 %

Senegalske Saloum har et lite budsjett. Men stor selvtillit og stil. Ingenting går etter planen når en gruppe leiesoldater ansettes for å transportere en narkobaron og tvinges inn i mystisk ødemark, og resultatet er en av årets kuleste filmer. Regissør og manusforfatter Jean Luc Herbulot fra Kongo er suveren.


2. De uskyldige alias The Innocents 96 %

Gud bedre så stas med norsk andreplass! Og SKREKKELIG fortjent. Eskil Vogt (partneren til Joachim Trier) har skrevet og regissert denne overnaturlige thrilleren om barn som sakte, men sikkert oppdager sine mystiske krefter. De uskyldige ble nominert til 10 Amanda-priser og vant fire. Rakel Lenora Fløttum, Alva Brynsmo Ramstad og Mina Yasmin Bremseth Asheim ble alle nominert til beste kvinnelige skuespiller. Sistnevnte er den yngste til å få nominasjon i denne kategorien. Sam Ashraf vant prisen beste mannlige skuespiller

Les mer om De uskyldige her


1. Hellbender 97 %

Helt øverst finner vi en film som trolig får bonuspoeng for å være et idealistisk prosjekt med lavt budsjett. Det er dog lite å si på ambisiøsiteten. Hellbender handler om en tenåring og moren som bor i skogen og tilbringer tiden sin til å lage metalmusikk. Etter et møte med en annen tenåring, gjør datteren en kobling mellom familien deres og hekseri. Noe som gjør moren arg. Filmen blander original folk horror og coming-of-age-ungdomsangst via stilig kinematografi på en dristig og selvsikker måte. De tre hovedrolleinnehaverne John Adams, Zelda Adams og Toby Poser står for både regi, manus, filmfotografi, klipp og musikk. Utropstegn.


Smile fikk middels anmeldelser, men ble en av årets mest sette skrekkfilmer på kino – også i Norge: Kjør deg opp

En annen horror-godbit fra 2022: Pearl med Mia Goth

Årets beste kannibal-coming-of-age er ikke vanskelig å kåre: Gratulerer til Timotheé Chalamet og Taylor Russell

Kanskje mer samfunnskommenterende satire enn horror, men: The Menu har skrekkelige ingredienser

730.no: anmelder: Netflix’ nye Texas Chainsaw Massacre er cringe


Hvordan var popkulturåret 2021?

730.no kårer det verste og beste

Nyeste saker fra 730.no

Les mer