Hopp til hovedinnhold

Skoler advarer foreldre om Netflix’ nye serie

MØRK SUKSESS (NETFLIX)

Da Selena Gomez først teaset at hun produserer Netflix-serie, fremstilte hun den som sitt kjære hjertebarn.

Historien hadde hun faktisk ønsket å formidle helt siden 2009, da hun og moren leste Jay Asher-romanen Thirteen Reasons Why.

For en snau måned siden slapp Netflix sesong 1 av 13 Reasons Why, som dytter deg rett inn i skolegangene til en high school.
Men akkurat litt for sent.
Tenåringen Hannah har tatt livet sitt.

Fortsetter nedenfor

20 ÅR GAMLE KATHERINE LANGFORD SOM HANNAH BAKER (NETFLIX)

Via kassetter forteller Hannah et knippe utvalgte hvorfor ting ble som de ble, og den sterke historien –  regissert av Oscar-nominerte Tom McCarthy (Spotlight) – har tiltrukket mange seere. 

(13 Reasons Why er serien med mest mentions hos Twitter så langt i 2017.)

Nå viser deg seg dog at ikke alle er fans. Flere skoler i USA sender nå brev og epost til elevenes foreldre der de ber dem trå varsomt. Noen oppfordrer foresatte til å be unge holde seg unna serien.

Fortsetter nedenfor

Ifølge CNN er eksperter innenfor mental helse usikre på om 13 Reasons Why sømmer seg for målgruppen.

Romantiserer og forenkler serien selvmord?

– Hadde jeg sett på denne som det sårbare og skjøre barnet jeg var da jeg var 13 eller 14, hadde jeg kanskje sett dette og tenkt «Åh, dette er den lett veien ut. Dette vil gi meg den oppmerksomheten jeg trenger. Det er dette jeg må gjøre», skriver spaltisten Alexis Curtis hos Rolling Stone.

Selena, som selv tok en pause fra karrieren grunnet angst og depresjoner, hadde neppe forventet at hennes såkalte «passion project» skulle få denne mottakelsen.

– Vi ville gjøre det på en måte som var ærlig og vi ville lage noe som forhåpentligvis kunne hjelpe folk, sier Selena til TODAY.
Serieskaperen og Pulitzer Prize-vinneren Brian Yorkey er ikke enig i at de presenterer blytunge temaer på en lettbeint måte. Heller omvendt.
– Vi følte at seksuelle overgrep og selvmord skulle være vanskelig å se på. Vi ville ikke gjøre det lett for seerne fordi dette er ikke lett for folkene som går gjennom dette.

Meningene vil nok for alltid være splittede, men om du eller noen du kjenner sliter, så kan det hjelpe å ringe et av disse numrene. Husk at ting ALLTID går seg til.
 
Netflix minner om at serien har aldersgrense 17 år. «Kanalen» har opptrettet en side med kontaktinformasjon for krisetilfeller her.

Nyeste saker fra 730.no

Les mer