Hopp til hovedinnhold
Kate Hudson, Leslie Odom Jr, Kathryn Hahn i Glass Onion
Kate Hudson, Leslie Odom Jr. og Kathryn Hahn i Glass Onion (Netflix)

7 skjulte detaljer og referanser i Glass Onion: A Knives Out Mystery

Halle Berry! Detektiv Benoit Blanc havner i et nytt mordmysterium i Glass Onion. Hvem er bedrageren i rommet?

INNEHOLDER MASSE SPOILERE

Oppfølgeren til Rian Johnsons Knives Out var en av de mest etterlengtede filmene i 2022. Etter at filmskaperen ga en helt ny spinn på den klassiske «whodunit»-sjangeren i 2019 har vi ventet tålmodig på en ny og original krimhistorie med Benoit. Og den skuffer ikke!

Glass Onion er mye større enn forgjengeren i både produksjonsnivå og historie. Og det betyr at det skjuler seg interessante hint i alle kanter som du ikke nødvendigvis legger merke til første gang du ser filmen.

Knives Out hadde selv mange skjulte detaljer. De hadde til og med et utilsiktet hint som omhandlet bruken av iPhone i filmen. Rian delte i et intervju at Apple ikke tillater skurker å bruke Apple-produkter. I løpet av Knives Out er det flere karakterer som bruker iPhone, noe som avslører hvem morderen IKKE er.

Uansett, tilbake til Glass Onion. En av de godbitene vi gledet oss mest til med oppfølgeren er hint, ledetråder, referanser og symboler som er med i filmen på en lur måte.

Vi har listet opp 7 gøyale eksempler her:

Miles Bron stjeler ideer

Glass Onion har referanse til Paul Thomas Andersons Magnolia
Glass Onion har en direkte referanse til Paul Thomas Andersons Magnolia (Netflix)

Utover Glass Onion kommer det frem at Miles Bron (Edward Norton) er en uoriginal douchebag. Og det ser vi allerede når flashbacken som bygger opp plot twisten starter.

Når Miles møter vennegjengen til Andi (Janelle Monáe) har han på seg et antrekk som er direkte kopiert fra macho motivasjonstrener Frank T.J. Mackey spilt av Tom Cruise i Magnolia.

Ifølge Rian var dette en gøyal idé fra Edward Norton og kostymedesigner Jenny Eagan for å hinte til Miles’ uoriginale personlighet. Videre i flashbacken kan man også se ham kledd opp som Steve Jobs. Inkludert en scene hvor han holder servietten med sin falske idé på ganske lik måte som svindeldømte techgründer Elizabeth Holmes.

Joseph Gordon-Levitt har en gøyal cameo

Joseph Gordon-Levitt as Travis Kalanick in SUPER PUMPED: THE BATTLE FOR UBER. Photo credit: Robert Ascroft /SHOWTIME.
Joseph Gordon-Levitt som Travis Kalanick i Super Pumped: The Battle for Uber (Robert Ascroft/Paramount Plus/Showtime)

DOOONG! Hver gang det har gått en time hører man denne mektige lyden som fyller hele øya til Miles. Det er ingen ringere enn Joseph Gordon-Levitt som har stemmen bak «Hourly Dong». Det står faktisk i rulleteksten også.

Rian og Joseph har tidligere jobbet sammen i Brick og Looper. I tillegg hadde han en cameo i Knives Out som detektiv Hardrock, som man kan høre på TV-en hjemme hos karakteren til Ana de Armas i en scene.

Det er alltid gøy når regissører finner seg en skuespiller de har med på alle prosjektene sine enten om det er en større rolle eller en cameo.

Det er flere cameoer Among Us

Daniel Craig som Benoit Blanc i Glass Onion
Daniel Craig som Benoit Blanc i Glass Onion: A Knives Out Mystery (Netflix)

Cameoer er spredd utover Glass Onion. Allerede i første scene med Benoit Blanc (Daniel Craig) blir vi introdusert til noen av hans besties mens de spiller det pandemi-populære spillet Among Us. Dette er jo en perfekt aktivitet for en som Benoit Blanc å ha under lockdown. Verdens beste detektiv!

Vennene til Benoit er kjendiser irl som faktisk har noe med krimsjangeren å gjøre. Angela Lansbury var stjernen i klassikeren Murder, She Wrote, basketball-legenden Kareem Abdul-Jabbar spilte i mordmysteriet Fletch og Stephen Sondheim er en av manusforfatterne bak The Last of Sheila. I tillegg til Natasha Lyonne som skal spille i Glass Onion-regissørens nye serie Poker Face i år.

Andre cameoer er blant andre Hugh Grant som spiller samboeren til Benoit og tennis-legende Serena Williams som spiller seg selv som treningsinstruktør i en morsom scene.

Liten fun fact: Serena leser Gravity Rainbow, en bok på over 700 sider om 2. verdenskrig som Benoit referer til i Knives Out og mener ingen faktisk gidder å lese.

Forfatteren av Gone Girl skrev Miles’ mordmysterium

Edward Norton som Miles Bron
Edward Norton som douchebagen Miles Bron (Netflix)

Det er også flere kjente navn som blir nevnt. Blant andre Jeremy Renner og Jared Leto. Men et navn som går raskt unna, og er et viktig navn for krimsjangeren, er forfatter Gillian Flynn.

Når Benoit avslører hele leken over middagsbordet som Miles har planlagt i lang tid, får vi vite senere at det var Gillian Flynn som hadde skrevet hele leken for ham. Gillian er den utrolig dyktige krimforfatteren bak blant annet Gone Girl, Dark Places og Sharp Objects.

Helen = Mona Lisa

Janelle Monae Mona Lisa Glass Onion
Janelle Monaé som Helen/Andi (Netflix)

Som Miles viser fram til hele gjengen, så har han altså fått lov av Louvre å låne selveste Mona Lisa fordi ingen besøker dem under pandemien. Det er jo klassisk at filmer viser frem et objekt på denne måten, og som vil ha en stor betydning for resten av filmen.

I filmen blir Mona Lisa brukt som et symbol for arv og hva Miles har lyst til å oppnå med livet sitt. Men for oss er det også en person på et maleri med mange komplekse lag. Er hun glad? Er hun sur? Lei seg?

Når Helen bokstavelig talt brenner ned hele karrieren til Miles, inkludert Mona Lisa, er det nesten som om maleriet går videre til Helen. Når filmen slutter med at hun sitter akkurat som kvinnen i maleriet ser vi en kompleks mengde med lag. Er hun er glad, lei seg eller sur? Dette har Rian til og med forklart selv:

«… alt Edward [Norton] sier når han snakker om Mona Lisa, foran alle, som plutselig smelter sammen med denne karakteren til Helen på slutten. Og du vet, hun brente Mona Lisa, men Mona Lisa lever videre i Helen.»

Munnbind representerer karakterenes personligheter

Kate Hudson som selvopptatte Birdie
Kate Hudson som selvopptatte Birdie (Netfilx)

Filmer og serier sentrert rundt Covid-19 og lockdown er det jo ingen som har lyst til å se på. Så langt er det få som har lykkes med å bruke dette til historiefortelling. Men Rian bruker det som et smart element i Glass Onion.

Først og fremst er Covid-19 en veldig liten del av filmen og brukes for å fortelle når historien tar sted, altså sommeren 2020. Men det ligger litt mer bak munnbindene, forteller Kate Hudson:

«Du har Lionel (Leslie Odom Jr.) med dobbeltmaske. Jeg dukker opp med en maske med blonder eller netting. Claire (Kathryn Hahn) dukker opp med den hengende ned som en hakereim. Benoit Blanc (Daniel Craig) har en veldig elegant og stram maske.»

Det forklarer veldig godt karakterens personligheter. En hun ikke nevner er Duke (Dave Bautista) som ikke har maske i det hele tatt, noe som ikke er overraskende for en karakter som ham. Masken til Kates karakter Birdie virker som en direkte referanse til Lana Del Reys kontroversielle munnbind, og generelt et stikk mot kjendiser under lockdown.

Veggmaleri av Kanye West

Kanye West i Glass-Onion
La du merke til Kanye i Glass Onion? (Netflix)

Om man følger nøye med kan man se et veggmaleri av Kanye som minner veldig om musikkvideoen til Power. Det er jo et fint symbol for hele settingen i filmen.

Miles name-dropper jo kjendiser gjennom hele filmen som den fanboyen han er. Og skryter om hva slags relasjoner han har til de. Men det er også litt gøy hvordan Miles som karakter passer perfekt som en som hyller Kanye på denne måten. De har samme energi og fokuserer karrieren på å bli husket for alltid.

Det er nok mange andre skjulte detaljer og ledetråder i Glass Onion. Noe av det beste med denne serien er jo akkurat dette, og Rian vet hvordan han skal bruke det. Vi gleder oss til neste mordmysterium med Benoit!

Se også: Rian Johnson blir forbanna av sin egen filmtittel

Nyeste saker fra 730.no

Les mer