Blonde med Ana de Armas som Norma Jeane Mortenson alias Marilyn Monroe via Netflix.
Etter klagestorm om aksenten til kubanske Ana de Armas (født i 88) i rollen som Hollywood-ikonet, fikk hun 14 minutters stående applaus på filmfestivalen i Venezia.

Arkivbilde med Andrew Dominik på filmfestivalen i Cannes (Danny Martindale/FilmMagic)
Men er filmen til regissør og manusforfatteren Andrew Dominik bra?
OPPDATERT: Emily Ratajkowski og AURORA kritiserer Blonde
De første anmeldelsene, som tikker inn etter festivalpremieren, har mange tomler ned. Noen føler at filmen er på grensen til problematisk.
Netflix setter opp Blonde på noen få kinoer fra 16. september og slipper den på streaming 28. september.
Blonde er ikke en ren biografisk film. Andrew Dominik har brukt halvannen dekade på sette sammen et manus via deler av Joyce Carol Oates’ 768 sider lange 2000-roman som blander fiksjon og virkelighet, med fokus på det traumatiske. (Boken ble til en film med samme navn i 2001 med Poppy Montgomery som Marilyn.) Den nye filmatiseringen, som veksler sporadisk mellom svart/hvitt og farger, får skryt for det tekniske og visuelle. Samt for innsatsen til Ana de Armas, til tross for begrenset spillerom.
Mange føler dog at den globale superstjernen gjennom mesteparten av Blonde fremstilles på en nesten ynkelig måte.
Time Out liker innsatsen til Ana de Armas, men er skuffet over det som presenteres som en historie om kvinnelig myndiggjøring.
Bladet går for 2 av 5 stjerner.
«Ana de Armas er bra som Marilyn Monroe i en ellers lite subtil og myteforsterkende nytolkning av ikonets liv […] Det er vanskelig å fornemme mye feministisk styrke i en historie som er så motvillig til å gi henne noe som helst autoritet. I stedet gir Blonde oss en kjedelig, freudiansk visjon av livet hennes. Med et samlebånd av utnyttende, grusomme og intellektuelt snobbete menn som velges som surrogater for faren som forlot henne som barn», mener anmelderen.
«Til tross for all friheten til å kunne nytolke livet hennes og redde henne fra være et kulturelt offer… Blonde litt for villig til å kaste henne over bord og for å se på hvordan hun karrer seg rundt.»
IndieWire gir C+.
«Andrew Dominiks miserable portrett av Marilyn Monroe er bare en fortsettelse på skamferingen av stjernen […] hvor hun monotont karakteriseres som et offer… Ana de Armas hiver seg ut i et bisart drama som ser ut til å kun ønske å fortelle en historie om et helt liv med utnyttelse og viktimisering.»
«Arven [til Marilyn Monroe] er fortsatt best bevart via hennes talenter enn via en film som like gjerne kan være enda et ansikttrykk fra fabrikken til Andy Warhol.»

Adrien Brody, Andrew Dominik, Ana De Armas pg Brad Pitt på Blonde-premieren på filmfestivalen i Venezia i Italia 8. september 2022 (Franco Origlia/Getty)
Noen liker Blonde. Blant andre anmelderen til The Times, som beskriver både filmen og Marilyn som «dristig, frekk, oppfinnsom og selvmotsigende».
«Andrew Dominik danner et ikonoklastisk portrett av sexsymbolet, og gjenskaper glitteret og glamouren på en dyktig måte. Ofte er filmen nydelig, samtidig som den avslører den underliggende utnyttelsen og skrøpeligheten. Det lukter Chanel 5 og menstruasjonsblod», skriver mannen til The Times og gir 4 av 5 stjerner.
Vanity Fair er fornøyde og kaller Blonde et «vågalt og komplisert» «fascinerende alternativ til en tradisjonell biopic».
«Det er stort sett bare smerte, hele tiden. Men ved å gjengi det så kraftig, oppfyller Ana de Armas oppdraget til Andrew Dominiks film og lager et levende og skremmende bilde av berømmelsens galskap.»
The Hollywood Reporter anbefaler den.
«Dette er en avhandling om kjendisen og sexsymbolet som ikke bare blander virkeligheten med fantasi, men også empati med utnyttelse. Enten til tross for dette, eller på grunn av alt dette, er [Blonde] et must å se», mener anmelderen.
730.no hjelper deg: Fem fakta du bør vite om Marilyn Monroe før du ser Blonde
«Marilyn Monroe – toppløs, blodig og drept av sine elskere – ble nettopp utnyttet igjen», skriver The Irish Times og gir tommelen ned.

Norma Jeane Mortenson døde 36 år gammel (Netflix)
«Deepfake med Ana de Armas i noen av Marilyn Monroes mest kjente scener, inkludert musikalnummeret til «Diamonds Are a Girl’s Best Friend» fra Gentlemen Prefer Blondes […] er teknisk sett imponerende. Men totalt sett lite overbevisende», skriver avisen og beskriver filmen til Andrew Dominik som «overfladisk».
«Marilyns forfall vises for hardt og for fort. I det meste av filmens siste time har Ana lite annet å gjøre enn å skrike og gråte. Fortvilelsen er til å ta og føle på, men den dramatiske hensikten til Andrew Dominik er ikke det. På en stilig og iskald måte skildres Marilyn Monroe som en hysterisk kvinne. Hun fortjener bedre.»
Brad Pitt og hans Plan B er Blonde-produsenter.
Han og regissøren Andrew Dominik har laget biopic sammen før. Brad har hovedrollen i Andrews The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford fra 2007. Ana spiller mot blant andre Adrien Brody, Bobby Cannavale, Xavier Samuel og Julianne Nicholson. Samt danske Caspar Phillipson i rollen som John F. Kennedy. København-mannen spiller også JFK i 2016-filmen Jackie med Natalie Portman.

Ana de Armas som Marilyn Monroe, Adrien Brody som ektemannen Arthur Miller (Netflix)