Hopp til hovedinnhold
11 grusomme sjefer
Miranda Priestley og Gustavo Fring (20th Century Fox/AMC)

11 grusomme sjefer fra filmer og serier du aldri vil jobbe for

De fleste vil nok møte på grusomme sjefer i løpet av livet. Men la oss håpe du aldri må jobbe for disse lederne.

Man kan ramse opp en lang liste med egenskaper som gjør en sjef dårlig. Noen egenskaper er jo åpenbare. Andre preferanser handler kanskje mer om deg som person. Jeg er ikke ekspert på lederskap, så jeg skal ikke si så mye mer om det. Men det vi alle kan være enige om er at en sjefs holdning, egenskaper og verdier har mye å si for trivselen på jobb.

Dette er jo også sant for karakterer, bare at grusomme sjefer på skjermen kanskje er mye verre enn dem vi må forholde oss til irl. Spesielt med et lite dryss Hollywood-drama.

Det er en haug av ledere vi har sett i både filmer og serier som definitivt hadde fått oss til å sende oppsigelsesbrev på dagen. Men vi har for eksempel ekskludert Michael Scott, som er ganske likandes til tross for å være en tidvis svært dårlig sjef. Men vi er i stor tvil om vi ville jobbet for ham.

De utvalgte på denne listen hadde derimot brent deg om du hadde valgt å si opp jobben. Bokstavelig talt. Så her er 11 grusomme sjefer fra film og serie du aldri aldri vil jobbe for. (Noen i listen er i samme film/serie).

Miranda Priestley – The Devil Wears Prada

Miranda Priestly Grusomme Sjefer
Meryl Streep som Miranda Priestley i The Devil Wears Prada (20th Century Fox)

La oss starte med den skumleste og en av de mest ikoniske karakterene noensinne. Når noen snakker om grusomme sjefer, blir nok Miranda Priestley (Meryl Streep) ofte dratt inn som et eksempel.

Miranda er en skamløs og savage sjefsredaktør i The Devil Wears Prada, som kan sparke deg om kaffen er for kald. Hver morgen på Runway-kontoret er det som om de annonserer ankomsten til dronningen.

Selv om man får medfølelse for Miranda mot slutten av filmen, kan vi ikke overse hvor utrolig skummelt det må være å jobbe for henne. Alle de umulige oppgavene hun fikk sine ansatte til å gjøre utover filmen? Pass. Hun ofret til og med en av sine mest lojale ansatte slik at hun kunne beholde jobben sin.

That’s all.

Darth Vader – Star Wars

Darth vader grusomme sjefer
Darth Vader bryter nok alle arbeidslover (Disney)

Nå er ikke vi helt sikre på hvordan man blir ansatt eller i det hele tatt har lyst på en jobb i The Empire. Men du tar i hvert fall jobben med stor risiko.

Det er vel ganske åpenbart hvorfor man ikke vil ha Darth Vader som sjef. Det inkluderer Palpantine og Grand Moff Tarkin også. Men bare tenk hvor skummelt det må være å jobbe for The Empire? Det er nok ikke akkurat en HR-avdeling du kan lene deg på.

Det er ikke mulig å jobbe for en sånne sjefer på ekte (eller, noen diktatorer beviser jo det motsatte). Men se for deg en scenario hvor du faktisk må jobbe for Darth Vader. Da går du på jobb hver dag og bare håper du ikke blir kvalt foran dine kollegaer.

Btw sjekk ut denne morsomme sketsjen med Adam Drivers Kylo Ren nedenfor.

Bobby, Julia og Dave – Horrible Bosses

Grusomme sjefer horrible bosses
To grusomme sjefer i Horrible Bosses spilt av Colin Farrell og Jennifer Aniston (New Line Cinema)

Okei grusomme sjefer er jo hele handlingen i Horrible Bosses. Og tittelen er kanskje litt av inspirasjonen for denne listen? Alle tre sjefene i filmen er psykopater på hver sin måte og vi vil ikke jobbe for noen av dem.

Julia (Jennifer Aniston) er tannlege, og seksuelt trakasserer sine ansatte ofte. Så er det Bobby (Colin Farrell) som sniffer kokain, ikke vet noe om lederskap og har tidenes «dra til-tryne». Til sist er det den verste av alle tre, Dave (Kevin Spacey), som går så langt som å drepe andre. (Tror ikke du vil jobbe for skuespilleren heller…).

Amanda Waller – Suicide Squad

viola davis amanda waller grusomme sjefer
Viola Davis som Amanda Waller (Warner Bros.)

Suicide Squads strenge sjef Amanda Waller (Viola Davis) er en av de mest badass DC-karakterene. I både Suicide Squad (2016) og The Suicide Squad (2021) burde hun fått medalje for dårlige valg.

Filmene har egentlig ingen kobling til hverandre handlingsmessig, men noen av de samme karakterene er med. Amanda tar store og kritiske valg i filmene, som får mange karakterer til å dø. Bare det at hun lager et team inneholdende en mann som kan løsne armene sine og en menneskelig weasel sier jo litt.

Enten om du hadde jobbet i avdelingen hennes som IT-konsulent eller soldat, hadde du nok risikert å miste livet uansett.

https://www.youtube.com/watch?v=6epV1U915fw

Tony Soprano – The Sopranos

Tony Soprano grusomme sjefer
POV: du møter sjefen din og kollegaene dine første dag på jobb (HBO Max)

Det er ikke helt normalt å jobbe direkte for mafiaen. Men plutselig blir du ansatt i en restaurant eller en butikk, og eieren er gangster Tony Soprano (James Gandolfini). Hva hadde du gjort da?

I The Sopranos følger vi Tonys liv, og man blir jo veldig knyttet til karakteren gjennom alle seks sesongene. Men til syvende og sist er han jo en mob-sjef som kvitter seg med deg om du går over grensa. Er du i tvil på hans lederstil? Da er det bare å flykte til andre siden av kloden og håpe at de ikke finner deg.

Om man ønsker å jobbe for organisert kriminalitet så må man nok forvente en psykopatisk sjef uansett.

Adam, Henrik, William, Jeppe – Exit

De fire finansmennene er spilt av Tobias Santelmann, Jon Øigarden, Simon J. Berger og Pål Sverre Hagen (Ingeborg Klyve/Fremantle)

Livet til gutta fra Exit kan til tider virke gøy og spennende. Litt som Jordan Belfort i The Wolf of Wall Street. Men som vi også ser er den mørke sannheten bak disse livene. Disse finansmennene krysser av hele checklisten med røde flagg 🚩

Det er skummelt hva penger kan gjøre med deg. Adam (Simon J. Berger), Henrik (Tobias Santelmann), William (Pål Sverre Hagen) og Jeppe (Jon Øigarden) viser for det meste hva de gjør på fritida og hvor mye lite de bryr seg om familie. Selv om vi ikke får sett så mye av hva de gjør på jobb, er det ikke vanskelig å anta hvordan de er som ledere.

Karakterene har narsissistiske og psykopatiske trekk (for å nevne noen få), noe som åpenbart sklir inn i arbeidslivet også.

Desember i fjor bekreftet NRK sesong 3 av Exit.

Gustavo Fring – Breaking Bad og Better Call Saul

gustavo fring
POV: en hyggelig (?) sjef som ønsker deg velkommen til den nye jobben (AMC)

Igjen så er nok ikke sannsynligheten stor for at du noen gang kommer til å jobbe for en så farlig karakter. Men bare se for deg at du jobber for Gustavo Fring fra Breaking Bad og Better Call Saul.

Gustavo (Giancarlo Esposito) virker som en hyggelig sjef da vi først møter han i restauranten sin Los Pollos Hermanos. Men som vi har sett utover begge seriene pisker han deg både som restauranteier og kingpin. Du kan skrubbe kjøkkenet i flere timer og fortsatt få en «Det ser akseptabelt ut» av Gus.

Og gjør du noe feil som gangster i kartellet hans kan du like gjerne grave din egen grav.

https://www.youtube.com/watch?v=GtvYlgVyyAs

Se også: 15 filmstjerner som takket nei til ikoniske roller

Les mer