Hopp til hovedinnhold

Serieverdens desidert to kuleste lesber

 
 
Verden trenger på en måte ingen ny The Wire-genierklæring, men den gjør det likevel.
 
Det er helt utrolig at superkanalen som står bak (det er ikke TV, det er HBO), hvert år har måttet vurdere å legge ned serien grunnet svak oppslutning hos mannen i gata, Eller, gatene har vel vært med, men i de amerikanske forstedene er det nok endel som syns vestkanten i Baltimore har blitt altfor drøy, ukomfortabel kost.
 
Mens Sopranos‘ siste runde i snitt trakk 13 millioner amerikanske seere per episode, så 4 millioner på The Wires fjerde sesong. NRK endte opp med mesterverket etter flere år på gjerdet. Svenskene har vært med fra starten av. HBO sier 5. sesong, som nå vises, blir den siste.

Den fenomentalt imponerende serien er også overraskende upopulær hos Emmy (mer info), selv om den i år er HBOs eneste dramanominasjon.

Siden 2002 har The Wire-pappaer David Simon og Ed Burns disket opp med upolerte, ekstremt troverdige fortellinger om forfall i byens fattigste områder, blant snuskete politkere, media, skolesystemet og mer, fortalt på en ikke så enkel måte.
 
Det er ikke absolutt slemme mot de absolutt snille. Alle karakterene har bra og dårlige sider. Det er er ingen lette løsninger. Ofte bare onde sirkler og frustrasjon. Selv om det alltid er underholdende, er det definitivt aldri en glatt porsjon feel-good. Til tider håpløst. Men alle sesongene bør eies på DVD.


Apropos overskriften:
 
To av de tøffeste i serien er to damer på hver sin side. Etterforskeren Kima Greggs, spilt av koreansk-amerikanske Sonja Sohn, er en iskald, lesbisk superkvinne som får hard medfart, men som rykker oppover og rydder opp.
 
 
Enda mer fascinerende er Snoop, spilt av Felicia Pearson, en knallhard Baltimore-rapper som holdt på å dø da hun ble født grunnet narkomane foreldre, og som har sittet i fengsel i drap. Troverdig casting?
 
 
Den første scenen i sesong 4, hvor Snoop blir introdusert, viser kjapt at Felicia er perfekt for rollen.

Overfor er hun mest morsom, men forfatteren Stephen King skrev i Entertainment Weekly at Snoop er «den skumleste, kvinnelige skurken som noensinne har dukket opp i en TV-serie». Og Stephen kan skummel.


IcelandAir flyr fra Oslo til Baltimore flere ganger i uken. Til høsten blir det jentetur.

Les mer