Hopp til hovedinnhold
FRA ADELSHJEM TIL DEN VILLE VESTEN: DOWNTON-STJERNEN MICHELLE DOCKERY OG RIFLEN UTGJØR EN BRA DUO.  (NETFLIX)

Serietips: Netflix gjør westerns kule igjen med Godless

FRA ADELSHJEM TIL DEN VILLE VESTEN: DOWNTON-STJERNEN MICHELLE DOCKERY OG RIFLEN UTGJØR EN BRA DUO.  (NETFLIX)

Netflix tar et vellykket dykk inn i westernkulturen med sin nyeste originalsatsing, Godless. Serien er skapt av Shameless-forfatteren Scott Frank, og tar for seg et relativt tradisjonelt cowboyplott, men setter en effektiv ny vri på det samme gamle. 
 
Serien, som blir beskrevet som en miniserie men fortsatt presterer å strekke seg over drøyt åtte timer, handler om den lovløse Roy Goode. Han er på rømmen etter å stjålet en betydelig pengesum fra vestens store terror, Frank Griffin og hans bande på 30 røvere. 
Goode ankommer byen La Belle; et gruvesamfunn som hovedsakelig er styrt av kvinner. Byen ble rammet av en katastrofe som drepte nærmest alle mennene, og om litt skal vi se at dette er en virkelig bra ting.  
Før HBO-dramaet Westworld kom i 2016, må man vel kunne si at westernsjangeren var inne i en ganske død periode. De fleste som har sett en western eller 10 begynner å kjenne igjen sjangerformelen: En nykommer (helst en mann) dukker opp i et lite samfunn hvor alle kjenner alle og alle har en rolle å spille. Nykommeren må etter hvert takle tettstedets regjerende krefter (slem mann), og vinner gjerne en dame eller to i slengen. The end. 

Saken fortsetter underROY GOODE (JACK O’CONNELL) ER EN STANDARD WESTERNHELT, MEN HAN ER LANGT FRA DEN ENESTE HELTEN I DENNE FORTELLINGEN. (NETFLIX) 

Westworld gav et frisk innpust i sjangeren ved å gi den et futuristisk preg. Det Godless gjør langt fra like nyskapende, men det er fortsatt meget effektivt. 
I en sjanger som må sies å være mannsdominert, er Godless nemlig hovedsakelig drevet av kvinnelige karakterer. Det høres kanskje ikke så ekstremt radikalt ut, men det kvinnelige tilskuddet gjør at serien skiller seg merkbart ut, og det tjener den stort på.  
Øverst på rollelisten finner man Skins-stjernen Jack O’Connell (James Cook) og Michelle Dockery (Downton Abbey) som Roy Goode og den lokale gårdskvinnen / trøbbelmakeren Alice Fletcher. Storbritannia er tydeligvis stedet hvor man finner gode westernstjerner, for både Dockery og O’Connell imponerer i sine roller. 
 
For de av oss som har sett Dockery som den svært tilbakeholdte og til tider udugelige Mary i Downton Abbey, er det dessuten overraskende tilfredsstillende å se henne i rollen som Alice; en kvinne som skyter først og dropper spørsmål etterpå. 
Den som dog imponerer mest er Jeff Daniels som hovedslemmingen Frank Griffin. Det er kanskje uvant for noen å se Daniels i mer seriøse roller enn den han gjorde som Harry Dunne i Jim Carrey-skatten Dum og Dummere, men her er han virkelig i sitt ess. (De som har sett The Newsroom vet.) 
Skurkeroller tro er Griffin en absolutt fascinerende karakter på mange forskjellige nivå. En pastor som erklærer landet for gudsforlatt og tar loven i egne hender, og som behandler sine fellow bad guys som den kjære familien han aldri hadde selv? Ja takk, veldig gjerne! 
Saken fortsetter under


VERKEN DUM ELLER DUMMERE: JEFF DANIELS BRILJERER SOM DEN KOMPLEKSE OG FASCINERENDE SLEMMINGEN FRANK GRIFFIN. (NETFLIX)


På rollelisten finner man også flinkisene Merritt Wever (kjent fra The Walking Dead (Denise Cloyd) og Nurse Jackie, som hun vant en Emmy-pris for!), Tantoo Cardinal (Blackstone) og Jessica Sula (Grace Blood i Skins) som andre viktige damer i La Belle. Dessuten dukker Game of Thrones– og Love Actually-stjernen Thomas Brodie Sangster opp som sheriffens assistent, en overraskende sjarmerende rolle for den evigunge briten. 
Sammensetningen er langt fra perfekt. Men, Jeff Daniels’ rolle som Frank Griffin og Merritt Wever i rollen som den hardbarka Mary Agnes, som best beskrives som den hvite inkarnasjonen av «a strong independent woman who don’t need no man», er spesielt imponerende. 


Mye av seriens suksess skyldes klart seriens manusforfatter Scott Frank. Han har helt alene satt sammen et sylskarpt manus som forhindrer selv de mest klisjéaktige westernreplikkene og cheesy cowboytropene fra å føles oppbrukte. Vel, for det meste.
Mulig det skyldes «miniserie»-stempelet, men til tider kjennes det ut som om deler av serien strekker seg ut litt mer enn nødvendig. Dette er allikevel noe man tilgir serien for, ettersom resten av den består av såpass bra materiale. 
Godless er en tradisjonell cowboyfortelling utført på et litt utradisjonelt vis. Med sterke og komplekse roller, og et dyktig manus tar showrunner Scott Frank dette westerndramaet til nye høyder. 
Denne kan nytes av alle dramafanatikere, selv de av oss som ikke er spesielt glad i den ville vesten. 
Terningkast 5. 
 

 
  
Netflix strømmer alle episodene av Godless
 

 

Se også: SMILF er ikke HBO-snusk

Les mer