Hopp til hovedinnhold
I TILFELLE DU MANGLET KRIM TIL HØSTKVELDENE DINE (NETFLIX)

Serietips! Netflix byr på makaber psykologi

I TILFELLE DU MANGLET KRIM TIL HØSTKVELDENE DINE (NETFLIX)

Hva er det som gjør at en vanlig person begår mord? 
Blir man født med mentale forutsetninger til å drepe andre mennesker?  Eller kommer det av noe traumatisk som skjer under oppveksten, for eksempel voldelige foreldre, eller at man blir mistet i gulvet som smårolling? 

Vi vet ikke, men vi kan sikkert utelukke sistnevnte. 
Netflix stiller «nature versus nurture»-spørsmålet når de tar et dykk inn i den mørke psykologien bak seriemordere i det nye krimdramaet Mindhunter, som hadde premiere forrige uke. 

Med Glee-gutten Jonathan Groff i spissen som FBI-agent Holden Ford, følger serien de tidlige bevegelsene innenfor kriminalpsykologi i USA på 70-tallet. 
På den tiden var det nemlig helt uhørt å tenke at psykologi kunne være til hjelp i etterforskninger.
Ford derimot er superengasjert innenfor feltet, og drømmer om å få møte de store massemorderne for å forstå hva som egentlig driver dem. Han er spesielt gira på hovedskrullingen Charles Manson, noe hans kollegaer syntes er en smule snodig. 

Saken fortsetter under


NÅR MAN HAR EN SÅPASS BIZARR HOBBY SOM SERIEMORDERE HJELPER DET Å HA GODE VENNER SOM DELER DIN FASCINASJON (NETFLIX)


Mindhunter tar hovedsakelig for seg Fords arbeid med å implementere psykologi som en del av kriminaletterforskning og problemene han møter med dette. 
Til å hjelpe ham får Ford med seg spesialagent Bill Tench (Holt McCallany fra CSI: Miami) og Dr. Wendy Carr, spilt av Fringe-stjernen Anna Torv. 
Sammen begynner de tre arbeidet med å intervjue og analysere pratsomme drapsmenn for å komme til bunns i om det finnes noen kobling mellom tendensene deres, slik at de kan bevise at arbeidet deres faktisk er legit. 
 

Serien er basert på den sanne historien om kriminaletterforskeren John E. Douglas og boken han skrev om sine erfaringer innenfor FBI, Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serical Crime Unit
(Gøyal fakta: Utallige av våre fiktive etterforskere er basert på Douglas, som for eksempel The Silence of the Lambs’ Jack Crawford og Criminal Minds-veteranene Jason Gideon og David Rossi.)
 


Mengden krimdrama på markedet for øyeblikket kan vel sies å være… kriminelt, men vi vil våge å si at selv for den drevne fan er denne serien verdt å få med seg. 

Saken fortsetter under


IKKE LA DE GRÅ DRESSENE LURE DEG; DENNE KRIMSERIEN ER IKKE SOM ALLE ANDRE KRIMSERIER (NETFLIX)


Et par vesentlige faktorer skiller Mindhunter fra å bare være enda et krimdrama i en lang rekke av middelmådige og uinspirerte serier som satser alt på én god hovedkarakter spilt av en berømt skuespiller (se: BBCs Luther med Idris Elba). 
Serien er blant annet skapt i et samarbeid mellom manusforfatter Joe Penhall og krimeksperten David Fincher, hvor sistnevnte står bak en rekke klassiske thrillere som Seven, Fight Club, Zodiac og Gone Girl
Seerne er med andre ord i trygge hender gjennom hele mordkonvensjonen, og det merkes godt. 
Dynamikken mellom de tre etterforskerne, spesielt Groff og McCallany, er også helt nydelig fra begynnelsen av. 

Saken fortsetter under


EN GOD GRUPPEDYNAMIKK KAN REDDE EN SERIE UTEN PLOTT. MINDHUNTER HAR BEGGE DELER. (NETFLIX)


Selv om serien starter litt tungt og de første to timene kanskje er litt harde å komme seg gjennom, spiller de to rollene sine helt brilliant, og drar publikum uanstrengt med seg i kampen de kjemper.
Innenfor sjangeren er Mindhunter en av høstens store nyheter, og kan nesten kalles et must. La gå, vi kaller den et must.   
Den blåser et nødvendig og friskt pust inn i en litt oppbrukt dramaform og gjør det på en måte som kan tiltrekke både de som er gjennomsnittlig interesserte i emnet, og de som syntes bare er fascinerende med det som er litt makabert. 
Vi triller terning, og lander på en god 5-er. 
 

Alle episodene av Mindhunter kan strømmes nå via Netflix. 

Se traileren her: 

 Les mer