Hopp til hovedinnhold
POLITIET BLIR STÅENDE I SKYGGEN (ITV)

Serietips: Krim som løses med psykologisk spill

POLITIET BLIR STÅENDE I SKYGGEN (ITV)

Av og til kan detektivserier bli langdryge. Heldigvis har opptil flere skjønt at det hjelper å putte en eller annen snodig personlighet som bistår politiet med sine evner.


Mens
The Mentalist har et medium og Blacklist samarbeider med en superskurk, benytter Wire in The Blood seg av psykologen Dr. Tony (spilt av Robson Green, fra både serien og filmatiseringen av Reckless).


Foruten det åpenlyse faktum at han som shrink kan stille de rette spørsmål for å få frem svar, har Tony en såpass enorm adferdsforståelse at han kan sette seg inn i sinnet til både morder og offer. På denne måten løses mange kriminelle gåter fortere enn de hadde gjort uten geniet – i tillegg til at vi får et innblikk på flere sider av saken.


Basert på karakterer fra krimforfatter Val McDermid, premierte det britiske showet på ITV i 2002 og holdte med 24 episoder ut til 2008.

Hos Viaplay ligger sesong 3 og 4 (av 6) ute, noe som kanskje forklarer at en ikke helt får tak i karakterene til å begynne med. En kommer likevel fort inn i det, særlig siden hver episode varer 1,5 time og omtrent står for seg selv med hver sine historier om en eller annen kaldblodig morder.

Fortsetter nedenfor


(ITV)

Krimserier har gjerne en tendens til å finne løsninger på mysteriene veldig kjapt. De finner på teorier og har som regel rett med en gang. Fordelen med å lage lengre episoder åpner derimot dører for feilsteg. Med flere potensielle teorier (i alle fall i den episoden vi så) blir en ekstra dratt inn og like overbevist hver gang, selv om en selvsagt i tillegg blir stressa ovenfor fremtidige offer. I Wire in The Blood virker det dog nesten som de skulle trengt enda lengre tid, da handlingen nærmest jager seg frem.


Hos IMDb har brukere gitt den Philip Leach- og Sandra Jobling-produserte krimmen hele 8,4 (av 10) stjerner. Hos The Times mener de
Wire in The Blood på tross av forfriskende særhet skiller seg ut ved å inneholde svært grusomme plot, noe The Guardian er enig i. For dem er redningen Greens karakter Dr. Tony, som heldigvis toner ned den kriminelle stemningen.


– Green inntar rollen med søvnige øyne og en raslende levering som mus på et hett blikktak. Heldigvis er han også naturlig begavet med lett humor, noe som er en lettelse. For historien er nokså mørk og jeg ville ikke ha sett på den kun for egen nytelse, skriver avisen.

Ved at det ikke er sci-fi innblandet blir en også påmint om at det fins folk med forskrudde tanker der ute, så de fæle forbrytelsene er altså ikke noe familien samler fredagstacoen rund. Dette er likevel verdt å gi en sjanse for de som foretrekker krimserier fremfor skrekk og 730 gir den 3,33 av 5 klapp.


Se den kvalitetsbevisste traileren fra første sesong:
(La deg ikke skremme av at trailer-tilbudet er noe labert og at det ikke ligger et glossy lag av Hollywood over)

Se også:
«Hacker» slapp nye Mr. Robot på Snapchat

Nyeste saker fra 730.no

Les mer