Serietips fra HBO Nordic: SMILF er ikke snusk

23. nov 2017 kl. 00:00
FRANKIE SHAW GJØR EN STORSLÅTT HOVEDROLLE SOM BRIDGETTE. (SHOWTIME / HBO NORDIC)

FRANKIE SHAW GJØR EN STORSLÅTT HOVEDROLLE SOM BRIDGETTE. (SHOWTIME / HBO NORDIC)

SMILF (Single Mother I’d Like to Fuck) er den sjarmerende tittelen på Showtimes like sjarmerende nye komediesatsing, som nettopp hadde norsk premiere via HBO Nordic.
Gjennom seks episoder følger vi den fattige alenemammaen Bridgette, og vi får se den røffe realiteten bak hvordan det er å oppdra et barn samtidig som man veldig, veldig gjerne har lyst til å date og ha sex igjen. 
Ved å følge Bridgette tar serien opp sosiale fenomen og emner knyttet kvinner som til en viss grad fortsatt bærer mye tabu. Noen vil kanskje si at det er upassende å ta opp emner som som «er vaginaen min for stor» eller «henger puppene mine for mye». 
Men SMILF ber heldigvis ikke om tillatelse – den bare kjører på. 
 

Bridgette jobber som leksehjelp for de rike hvite, men drømmer om å bli skuespiller. Dette er selvsagt ikke lett når regningene hoper seg opp og hun ikke har en kjæreste som kan passe på sønnen. 

I tillegg må hun takle at baby-daddy-en Rafi (The Strains Miguel Gomez) har skaffet ny kjæreste; TV-journalisten Nelson Rose (Samara Weaving kjent fra Home and Away). Ikke bare er den nye damen yngre og tradisjonelt penere, men hun er også så godhjertet at Mary Sue kanskje hadde vært et bedre navn.   FRIDAY NIGHT LIGHTS-STJERNEN CONNIE BRITTON SPILLER BRIDGETTES VIRKELIGHETSFJERNE OG RIKE SJEF, ALLY. (SHOWTIME / HBO NORDIC) 

SMILF er et produkt skapt hovedsakelig av én kvinne; den relativt ukjente Frankie Shaw. Shaw stiller generøst som både manusforfatter, regissør, produsent OG hovedrolleinnhaver for serien. 
Etter en haug med «småjobber» (blant annet gjesteroller på Law & Order: Criminal Intent og Blue Mountain State), ble Shaw lei av å gå på auditions og bestemte seg for å ta karrieren i egne hender. 
Hun skrev SMILF som et manus i kortfilmformat, og endte opp med å få debutere den under den anerkjente Sundance-filmfestivalen i 2015. Her vant den prestisjefylte «Short Film Jury Award», og etter det tok det ikke lang tid før Showtime-nettverket grabbet til seg serierettighetene.
 
SMILFs absolutt sterkeste side er at det har fantastiske skuespillere som griper tak i seeren momentant. Talkshow-verten og Trump-kranglefanten Rosie O’Donnell gjør en svært imponerende figur som Bridgettes mor «Tutu» – en overnervøs Coupon Queen med verdens tykkeste Brooklyn-aksent.
Produsentene er også heldige med det at tvillingsøstrene som spiller Bridgettes sønn Larry muligens er verdens søteste smårollinger. Se animert bildebevis under.

I spissen står dog Frankie Shaw; skamløs og med sjarm til tusen. Hun er stjernemateriale på ekte, og hun VET det. Uansett hvor gale tingene som Bridgette gjør er, kan Frankie slå til med et vinnende smil og få publikum til å gå med på det. 
Serien presenterer seg selv som komedie, men er like sterk, om ikke sterkere, som drama. Man ler/humrer/skratter egentlig ikke så altfor mye i løpet av en episode, men plottet drar en videre uansett.  

 
Selv om man tar bort vitsene, så er SMILFs scenario og oppbygging alene så fengende og lett å komme inn i at man ikke vil se bort. Vel, bortsett fra under et par scener som er litt for cringe (en scene hvor fyren Bridgette prøver å ligge med oppdager at det ligger en unge sammen med dem i senga er eksemplarisk). 
SMILF er altså, tittelen tro, kun for voksne. 
HBO er ikke seriens originale hjem (som nevnt er den laget av Showtime), men det betyr ikke at SMILF ikke har integrert HBOs hemningsløse stil. Man må med andre ord være beredt på å møte på både fleskesverd (c) og glufse (c) fra tid til annen. 
Plottet er til tider litt rotete, men aldri så rotete at det ikke føles realistisk. Bridgette står skamløst i på alle kanter for å få de to tingene hun trenger; penger og et ligg – og vi heier med. 

 

Om man liker kvinnesentrerte serier og ikke trenger at man pynter på sannheten, så er SMILF en no-brainer. Serien minner om britiske Fleabag (som 730 skrev om og elsket i høst), bare med større fokus på drama og plott enn ren komedie. 
Kort oppsummert er dette et dyktig drama forkledd som en grei komedie. Frankie Shaw er en soleklar stjerne, og vi gleder oss til å se hva hun kommer til å gjøre videre. 
Terningkast 5. 

 
HBO Nordic viser nye SMILF-episoder hver mandag. 
Anmeldelsen er basert på de tre første episodene. 

Se også: HBO serverer smart humor fra Dum og Dummere-regissør
 
PS: Denne «Netflix-serien» blir neste års store prisvinner (ifølge 730)