Hopp til hovedinnhold

Serietips: Archer

Archer (FX)

Archer er en relativt ny animasjons-serie som debuterte på FX for litt over et år siden. Handlingen sentreres rundt ISIS, et spionasje-byrå hvor opptaksprøvene kun tar for seg evnen til å konsumere alkohol, og der seksuell trakassering synes å være pålagt.

Jessica Walter spiller Malory Archer, som i matriarkalsk stil leder ISIS, en rolle vi har sett hun beherske tidligere som cocktail-svingende «mama-Bluth» i Arrested Development. Malorys sønn, protagonisten Sterling Archer (H. Jon Benjamin) er deres «top-agent», til tross for at han intellektuelt sett minner mest om Jersey Shore-gutta.

Med resten av kollegaene tar serien for seg hvordan samtlige ansatte er fullstendig ubrukelige på hver sin måte og klarer å kjøre et hvert oppdrag i grøfta, mens uanstendige, over-seksuelle situasjoner og referanser krydrer det hele til noe som tidvis er overraskende morsomt. Dialogen er både smart og kjapp, selv om referansene til tider kan bli en anelse obskure. På overflaten kan Archer lett misoppfattes som en Austin Powers-kopi, men likheten mellom de to ender med «hemmelig agent/idiot»-konseptet.

Fortsetter under videoen.


Sesong to hadde i går premiere på amerikansk fjernsyn, og vises der til lands samtidig som prisvinnende 30 Rock. Dette har medført at Archers voksende fanskare er nervøs for seertallene, ettersom de to seriene regnes for å ha overlappende «target-audience». I et forsøk på å lokke seere har Archers produsenter lagt ut «10 grunner til å se Archer fremfor 30 Rock», som byr på et par «lolz».

Sendetid og publikum er ikke det eneste de to seriene har til felles. Chris Parnell som spiller Dr Spaceman (uttales: /spəˈtʃɛmɨn/) i 30 Rock, låner stemmen til Archers revisor Cyrril Figgis. Parnell, som også er kjent fra Saturday Night Live, gir følgende oppsummering om sin karakters utvikling i sesong 2:


Archer får tommelen opp hos oss og anbefales til de som liker sine animerte serier av litt grovere sort. Er du fan av Seth MacFarlanes Family Guy og American Dad er oddsen god for at du vil sette pris på denne også.

Nyeste saker fra 730.no

Les mer