Hopp til hovedinnhold

#Seriesøndag: Treme

Wendell Pierce i Treme (HBO)

#SERIESØNDAG

En ny spalte hvor vi tar for oss bra serier som det minimum finnes en sesong av. Se på det som medisin for medtatte hviledager hvor du har kapitulert ovenfor sofaens skrik, og er innstilt på å befinne deg der i flere timer.

I min verden bør alle som er over middels interessert i tv-serier ha fått med seg The Wire. David Simons serie som gikk på HBO fra 2002-2008, var en ikke bare en genistrek, men et fullkomment mesterverk som beskrev ulike samfunnslag av den amerikanske byen Baltimore. The Wire er så bra, og så kjent for å være bra, at det virker redundant å ha den som emne i #seriesøndag, noe dens rating på IMDB vitner om, med sine 9.5 av totalt 10.

Kanskje ikke fullt så kjent er Treme, Simons «nye» prosjekt. Serien med det vanskelige navnet (uttales «Tre-mei», ikke «Triiiim» som jeg har hørt gjentatte ganger) er oppkalt etter nabolaget Tremé i New Orleans. Det er nettopp denne byen og dens beboere som er temaet i HBO-serien, med fokus på hvordan livet har vanskelig for å gå sin gang i kjølvannet av orkanen Katrina.

Fortsetter under traileren for sesong 1.

Treme har mer enn sin skaper til felles med The Wire. Også denne skildrer ulike samfunnslag via et enormt og komplekst rollegalleri, som vi vet fra tidligere har både fordeler og ulemper. Med så mange skjebner som skal presenteres, tar det tid før en opplever progresjon i historiene, hvilket gjør at serien først kan oppfattes som tungrodd. Den store fordelen er at når en blir kjent med hele persongalleriet, vil man nærmest oppleve at man kjenner de ulike rollene personlig. Treme er en serie du lærer deg å elske, det er nødvendigvis ikke kjærlighet ved første blikk.

Jeg legger vekt på nødvendigvis, fordi om du allerede har et nært forhold til musikk, vil det hjelpe deg langt på vei for hvor raskt du kommer inn i denne serien. New Orleans er en by kjent for å bugne over av kultur, og karnevalet Mardi Gras bør være kjent for de fleste som har vurdert å feriere andre steder enn sin lokale campingplass. Det virkelig unike med Treme, er at serien bruker byens legendariske musikere, og lar de spille både seg selv og sin musikk. For en musikkelsker er det nærmest et privilegie å se for eksempel Dr John, Kermit Ruffins og John Boutté spille på et autentisk utested i New Orleans. Ikke bare gir det serien et fantastisk soundtrack, det er også med på å gi den en helt spesiell troverdighet og stemning. Får du ikke lyst til å dra på Mardi Gras etter å ha sett Treme, vil jeg anklage deg for å være trangsynt tranghørt når det kommer til musikk.

Fortsetter under klippet.

Videre deler Treme også skuespillere med The Wire. Både Wendell Pierce og Clarke Peters har store roller i serien. Andre nevneverdige skuespillere jeg vil trekke frem er John Goodman (The Big Lebowski), Steve Zahn, David Morse (The Green Mile) og musikeren Steve Earle, som alle gjør en fenomenal figur hver for seg. Når sant skal sies så er skuespillerprestasjonene glimrende generelt, og det er ingen grunn til å frykte musikere som ikke kan oppføre seg foran kamera. Tvert imot, de er bare med å styrke hvor ekte dette føles ut.

Om det ikke er klart enda, denne serien er helt klart en av mine favoritter. Jeg skal allikevel innrømme at jeg var skeptisk i starten, til tross for at jeg opplevde det samme med dens «forgjenger». Det er uunngåelig å mistenke at Treme gjør som The Wire, tar oss med på en reise vi egentlig ikke forstår hva innebærer før det hele er over. Du lærer hele tiden noe om situasjonen rundt Katrina, New Orlans og Louisiana, samt at du får et fantastisk innblikk i en kultur som omfatter mye mer enn grønne halsbånd, pupper og musikk. Treme fanger New Orleans’ fargerike personlighet, beskriver den skitne realiteten i opprydningsarbeidet og belyser en vanskelig samfunns-politisk situasjon, som gjør at denne serien kjennes verdifull utover noe mer enn ren underholdning.

Fortsetter under traileren for sesong 3.

Det er foreløpig vist to sesonger av Treme. Her til lands har både NRK og Canal+ vist serien, men det lykkes oss ikke i skrivende stund å finne ut når tredje sesong dukker opp. De to første finnes å få kjøpt hos Platekompaniet, mens tredje sesong starter på HBO 23. september.

Flere forslag til Wilfred

Nyeste saker fra 730.no

Les mer